Blogposts
Blog
Geplaatst op zaterdag 16 juli 2016 @ 19:51 door Travelboy , 1170 keer bekeken
De aanslag in Nice raakt iedereen diep, met de bekende toeristische trekpleister Promenade des Anglais als doelwit. Bij vakantiegangers die nog een reis gepland hebben, slaat de schrik om te reizen mogelijk toe. Met deze tips van psychologen en ervaren reizigers perk je die angstige gevoelens zoveel mogelijk in. Want: "Wie nu stopt met reizen, laat de terroristen winnen."
Het is menselijk dat er angstgevoelens opduiken na een aanslag op een bekende vakantiebestemming zoals Nice. Maar het wordt problematischer als die gevoelens gaan overheersen, waardoor je zelf niet meer op vakantie durft. Zoals psycholoog Pieter-Jan De Schryver ons eerder al vertelde is die angst ook niet helemaal terecht: "Angst is een emotie die als functie heeft om jezelf zo weinig mogelijk in gevaar te brengen. Dat gevoel is natuurlijk soms gegrond, maar in geval van terreurdreiging eigenlijk niet." Wij verzamelden 5 tips om dat angstgevoel zoveel mogelijk weg te nemen en toch op reis te kunnen vertrekken.
We zijn als mensen erg slecht in het inschatten van onze risico's, vertelde psychiater Damiaan Denys naar aanleiding van de terreurdreiging in Brussel enkele maanden geleden op Radio 1. Door de vele berichten over aanslagen schatten we het risico hoog in dat ons iets zal overkomen, terwijl die kans erg klein is. "Je hebt veel meer kans om te sterven in een auto-ongeluk of aan een ziekte dan door een terroristische aanslag," aldus psycholoog Pieter-Jan De Schryver.
Verwar de kans dat er nog een aanslag zal komen niet met het risico dat jij erin betrokken raakt, adviseert de bekende reisblogster en ervaren reiziger Wendy Perrin. Bestaat de kans dat er nog een terroristische aanslag komt in de komende maanden? Ja. Vergroot dat automatisch de kans dat jij als individu getroffen wordt tijdens je reis? Nee. "Het is belangrijk om jezelf te blijven informeren, maar blijf alles wel in de context zien," adviseert ook De Schryver.
Bij het plannen van een vakantie denken we meteen aan spectaculaire risico's, zoals een aanslag of een vliegtuigongeluk. Denk in plaats daarvan aan reële gevaren, en bereid je daar op voor: voldoende insmeren voor de zon, jezelf beschermen tegen zakkenrollers en extra voorzichtig rijden in een huurauto bijvoorbeeld, zijn realistischere voorbereidingen. Die heb je wel tot op zekere hoogte onder controle, in tegenstelling tot aanslagen of vliegtuigcrashes.
Hoewel streng beveiligde luchthavens en aanslagen op toeristische trekpleisters het tegendeel lijken te beweren: het is niet het reizen op zich dat gevaarlijk is, argumenteren Megan en Mike van de bekende reisblog Mapping Megan. Een aanslag kan op eender welk moment en eender waar gebeuren, en de kans dat het thuis gebeurt is even groot als op je reisbestemming. In beide gevallen: nog steeds bijzonder klein, zoals we al aanstipten. Tenzij je reisbestemming ten stelligste wordt afgeraden door de overheid, kan je maar beter gewoon vertrekken. "Het is niet het reizen dat gevaarlijk is, het leven zelf is gevaarlijk," vatten Megan en Mike samen. "En als je stopt met reizen, dan laat je de terroristen winnen."
De beste manier om met angst om te gaan, is simpelweg moedig zijn, adviseerde psycholoog Pieter-Jan De Schryver ons. Vertrek gewoon op die vakantie, ook al schrikt het je af. "Moedig zijn kan alleen maar als je een beetje angstig bent," vertelt de psycholoog. "Zet je leven verder, ga in tegen je eigen angst. Als je eenmaal naar buiten bent geweest en je hebt iets gedaan dat je misschien niet goed durfde, is het belangrijk om jezelf ook te belonen. Zo stimuleer je jezelf om vaker moedig te zijn."
bron: www.hln.be
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.