Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 10 februari 2018 @ 09:35 door Travelboy , 1667 keer bekeken

Vierhonderdendertig onafhankelijke Nederlandstalige reisblogs, daarmee ging 2018 van start. Je zou bijna door de blogs het bos niet meer zien. Daarom scheppen we orde in het overweldigende aanbod. De grootste reisblogs als Droomplekken, Travelvalley en Reishonger ken je al, maar welke kleinere en nieuwere reisblogs zijn het waard om dit jaar op de voet te volgen? Hier is onze Reisblog Tip 18 voor 2018.

 
 
18

Hip on Trip

Het ‘Hip’ in de naam van deze reisblog staat voor Happiness In Progress. Dat is waar het om draait bij reizen – althans, volgens Rob en Corinne, twee avonturiers die er naar eigen zeggen aan verslaafd zijn. Elke winter gaan ze samen een paar maanden met de rugzak op pad om de wereld te ontdekken en dat vervolgens met ons te delen. Hun schrijfstijl is vlot en enthousiast, en pluspunten zijn de vele praktische tips, voor bijvoorbeeld een lange treinreis of over oplichtingstrucs in het buitenland, plus de uitvoerige bestemmingsinformatie, zoals bij dit artikel over Panama. Het doel van Hip On Trip is om mensen te stimuleren op reis te gaan en van de wereld te genieten – en daar slagen ze goed in, want van bijvoorbeeld dit verhaal over de Galapagos-eilanden krijg je meteen zin om in het vliegtuig stappen.

 
 
17

The Best of Bologna

Merel schrijft met passie over de Noord-Italiaanse stad waar zij een jaar lang woonde. Ze maakte de reisgids ‘Wandelen in Bologna’, maar kwam nog zoveel mooie verhalen tegen die daar niet in pasten, dat ze haar eigen reisblog begon. Bologna is misschien niet de populairste Italiaanse stad voor een stedentrip, maar Merel toont feilloos waarom dat onterecht is en ontrafelt de geheimen, de geschiedenis en de smaken van de stad. Haar artikelen zijn origineel en levendig, doordat ze de stad kent als haar broekzak en graag contact maakt met de lokale bevolking. Een mooi voorbeeld is De prins van Torre Prendiparte – wie had gedacht dat achter deze middeleeuwse toren zo’n mooi verhaal schuilging en dat hij gewoon nog bewoond wordt? Alles waarvan je nog niet wist dat je het wilde weten lees je op The Best of Bologna.

 
16

Far Travels

De naam staat voor Fardou Travels, maar slaat ook op de voorkeur van Fardou voor verre reizen. Sinds 2016 reist ze met haar Canadese vriend voor onbepaalde tijd de wereld rond. Op haar reisblog vind je, naast vlot geschreven reisverhalen, ook veel praktische informatie. Onder het kopje ‘Reistips’ vind je bijvoorbeeld tips voor het maken van betere reisfoto’s of inpaktips voor je backpack. Wie deze reisblog bezoekt, vraagt zich al snel af: hoe krijg je het – in hemelsnaam – financieel voor elkaar om jarenlang op reis te zijn? Het antwoord lees je hier. In de categorie ‘Slapen en budget’ lees je daar nog veel meer over en verklapt Fardou hoe zij samen met Stuart met een minimaal budget het maximale uit een bestemming haalt. Een prachtige reisblog voor iedereen die ervan droomt om ooit zelf ook eindeloos de wereld rond te reizen.

 
 
15

Renske ontdekt de wereld

Renske neemt je mee op avontuur in haar VW Kever of Renault Estafette. Kortom in stijl, en altijd met foto- en videocamera in de aanslag om alles kundig vast te leggen en te kunnen delen. Renske wil je inspireren om eropuit te gaan, zonder je mobiel en met onthaasting. Ze laat zien dat de mooiste dingen gebeuren als we uit onze vertrouwde omgeving stappen en doet dat door te focussen op (te) gekke slaapplekken, vaak dichtbij huis, met name in Nederland en België. Waar slaapt Renske dan zoal? In een vogelnest, op een stoomschip, in een tent op een auto, in een boomhut, op een kampeervlot en soms ook gewoon in een hotel – maar dan wel een ongewoon hotel. Te gekke overnachtingsplekken binnen handbereik, enthousiast beschreven en voorzien van fraaie foto’s en fijne filmpjes.

 
14

Checkoutsam

Behalve de reisblog van Sam Van den Haute is dit ook een online reisgids die bol staat van de tips. Heel veel tips, want Sam bezochtin vier jaar tijd ruim vijftig landen. Hij spendeert elk jaar enkele maanden buitenshuis en bewijst dat reizen niet per se veel geld hoeft te kosten – al noemt hij zichzelf geen budget-backpacker, want er mag ook wel eens worden genoten van wat luxe. Of het nu in Valkenburg is of op de Lofoten, de bewondering en het enthousiasme van Sam is overal even groot. Stap uit je comfortzone, zo luidt Sams advies, en als je daarbij fouten maakt, is dat niet erg. In zijn reisblog bespreekt Sam dergelijke situaties, zodat anderen er ook wat van kunnen opsteken. Sam woonde zelf een tijdje in de VS en daarom is zijn Amerika-gids is een goede plek om te starten met lezen.

 
13

Travelosophy

De liefde voor schrijven komt van Lieke, het oog voor mooi beeld van Bart, en tezamen noemt dit team achter Travelosophy zichzelf ‘flashpackers’. De werkplekken worden regelmatig verlaten voor het maken van een verre reis, liefst naar een voor hen nog onbekende bestemming. Het resultaat is een reisblog met verhalen over Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika, maar ook Europa – goede kans dat er iets van je gading tussen zit. Inspireren en informeren, dat is wat deze reisbloggers willen – vandaar dus praktische artikelen als ‘Een visum voor China aanvragen, hoe doe je dat?, maar ook een reisverhaal als ‘Tallinn: historisch hart met een hippe rand’. Travelosophy voert je mee naar prachtige bestemmingen en deelt nuttige informatie.

 

 
12

 WorldWideWendy

De Vlaamse Wendy noemt zichzelf een bourgondiër én een levensgenieter. Na twintig jaar rondreizen vond ze het tijd om haar avonturen online te zwieren et voilà… WorldWideWendy was geboren. Lekker eten is een van de topprioriteiten tijdens haar reizen; verslagen van markten in Londen en Antwerpen of een wijnproeverij in Bordeaux zijn dan ook blikvangers op haar reisblog. De wereldkaart op de voorpagina brengt je direct naar de streek die je verder wilt verkennen. En daar lees je zowel tips over de bekende toeristische hoogtepunten als minder bekende plekjes. De site is ingedeeld in handige thema’s, van cruises tot Unesco-werelderfgoed. En steevast doorspekt met vele foto’s van al dat lekkere eten

 

 

11

Wacca

Twee prettig gestoorde soulmates met een voorliefde voor de onbekende kant van Europese bestemmingen, dat is het team achter Wacca. Met een stadsauto zonder airco toeren ze vierduizend kilometer door de Balkan op zoek naar eenzaamheid en verrassing – bij voorkeur over onverharde paden naar kleine baaien die niet op de kaart staan. Met hun tocht door Europa bewijzen ze dat je niet per se naar Azië hoeft te vliegen om prachtige landschappen te ontdekken. Laurent en Liesbeth hanteren een vlotte schrijfstijl, met hier en daar wat spreektaal: “Normandië gij hebt mij verrast…” Het typeert het persoonlijke karakter van hun blog, waarin de eigen ervaringen centraal staan. De artikelen zijn wel wat kort (de leestijd is gemiddeld 2 à 3 minuten), maar de fotografie krijgt dan weer ruim baan, en terecht

 
 
10

Guided by Curiosity

De reisblog van Eva en Ivo valt op door de strakke vormgeving, maar vooral door de fraaie fotografie: van een reis door de Nationale Parken van de Verenigde Staten komt het ene na het andere perfecte plaatje voorbij. Dit is dan ook de reisblog van een fotografenkoppel. Naast verre bestemmingen als Peru en Cambodja blijken ook steden als Haarlem, Groningen, Berlijn en Gent minstens zo fotogeniek. Onder het kopje ‘Routes’ krijg je kant-en-klare rondreizen voorgeschoteld, zodat je die zelf niet meer hoeft uit te stippelen. En onder ‘Bijzonder slapen’ worden tips gegeven voor, inderdaad, bijzondere accommodaties, van een strandresort op Koh Chang tot een hip stadshotel in Nijmegen. Maar reizen is geen sprookje en ook de keerzijde komt aan bod: wat doe je als je ziek wordt en wat zijn de nadelen van een drone? Ook dat kom je te weten op Guided by Curiosity.

 
9

Orpheus kijkt om

Historica en schrijfster Willemijn van Dijk verloor tijdens haar studie haar hart aan Italië. Op Orpheus kijkt om vind je praktische tips voor bezienswaardigheden en hotels, maar ook wie meer wil weten over Rome, de Romeinse geschiedenis, cultuur, kunst, literatuur en filosofie, is hier aan het juiste adres. Van Willemijn zijn verschillende boeken verschenen en dat is te merken aan de literaire schrijfstijl van haar blogartikelen: ‘Van regendruppels doordrenkte aarde, loodzware bomen met wortels die zich hardnekkig een weg banen in de grond: het is niet zo vreemd dat een van de muren van de ondergrondse Domus Aurea, het vermeende paleis van keizer Nero, het een aantal jaren geleden begaf.’ Maar net zo makkelijk geeft ze je vijf tips om je met de kids te vermaken in de Eeuwige Stad.

 
8

Take me to Sweden

Heidi Vandenbussche is een fervent liefhebber van het land van Ikea, Abba en Pippi Langkous. Haar overzicht van typisch Zweedse culinaire feestdagen inspireert direct tot een reisje noordwaarts. Zo is het op 6 oktober Gräddtårtansdag oftewel slagroomtaartdag. Samen met de recepten van Zweedse gerechten als chokladbollar (chocoladeballetjes) en semlar (roomsoezen), loopt het water je in de mond. Het is overigens niet alleen eten wat de klok slaat op deze reisblog. Zo vind je reisverhalen over alle regio’s van het land, en specials met alles wat je moet weten voor je stedentrip naar Stockholm of Malmö. In de vorm van een digitale reisgids scroll je vanuit je leunstoel de stad door. Budgethotel? Geen probleem. Chic uit eten? Keuze uit verschillende adresjes. Met Heidi als digitale gids heb je gegarandeerd een topvakantie in Zweden.

 
 
7

Live Like Tom

Vind je niche – dat is een belangrijke les voor beginnende reisbloggers. Liefst eentje die een beetje origineel is, die goed bij jou past en waar je toch een substantiële doelgroep mee bereikt. Tom, die eigenlijk Serge heet, begreep dat goed toen hij startte met Live Like Tom, een ‘best wel gay reisblog’. Zijn doelgroep is afgebakend en overzichtelijk – homomannen – en daar zijn de reisverhalen op afgestemd. Zo blijkt behalve Barcelona ook Benidorm hartstikke gay, en ook andere minder voor de hand liggende bestemmingen, zoals Ljubljana, Porto en Dublin, worden door een roze bril bekeken. Best bijzonder: this gay pays his own way. Tom ging ooit wel samenwerkingen met verkeersbureaus en bedrijven aan, maar kiest er nu voor om zijn reizen zelf te betalen en zijn eigen agenda te bepalen. Daardoor is deze reisblog informatief, onderhoudend én betrouwbaar.

 
6

Reisdier

Wist je dat de oogbol van een spookdiertje precies zo groot is als zijn brein? Wel als je Reisdier volgt, de reisblog voor natuurliefhebbers. En dan weet je ook dat het spookdiertje leeft op het tropische eiland Bohol in de Filipijnen, waar je hem kan voeren met een sprinkhaan op een stokje. Het kost wat moeite om dat verhaal te vinden, want de voorpagina is onoverzichtelijk en een menu ontbreekt – ben je op zoek naar een specifieke bestemming of geliefde diersoort, dan zit er niets anders op dan scrollen. Elk nadeel heeft zijn voordeel: laat je verrassen door de uitstekende artikelen, over zeldzame zeekoeien in Florida, wilde katten in het Duitse Thüringen of de sprookjeskikker van Costa Rica. Onder aanvoering van reisjournalist Jan Hazevoet wordt Reisdier gemaakt door een team van zes reisbloggers en -fotografen met een gezamenlijke passie: liefde voor reizen en respect voor dieren en natuur+

 
 
5

Travel Nomad

New kid on the block: Travel Nomad bestaat sinds november 2017 en is dus spiksplinternieuw. Online dan, want de notitieboekjes en geheugenkaartjes werden al eerder gevuld. Nikitas is, zo zegt hij zelf, verliefd op Oost-Europa en de Balkan en gaat vreemd met Afrika. Dit zijn dan ook de bestemmingen die de blog vullen, in de vorm van inspirerende reisverhalen en praktische tips. Voor een blog dat nog maar net in de lucht is, staan er al flink wat artikelen op. Travel Nomad is ontstaan om het hiaat te vullen waar hij op stuitte bij zijn zoektocht naar informatie ter voorbereiding op zijn eigen reis naar de Balkan. Dat gat wordt nu gevuld met verhalen over bijvoorbeeld de voeten van Stalin in Boedapest of het snikhete Iraanse eiland Qeshm in de Perzische Golf. Het smaakt naar meer en we kijken dan ook uit naar de volgende avonturen uit Nikitas’ notitieboekjes

 
 
4

We are the Earth

Kranten, tijdschriften en blogs staan er bol van: reizen verrijkt, maar heeft ook schadelijke bijwerkingen. Duurzaam toerisme heeft de toekomst en het kan geen toeval zijn dat juist dat een van de pijlers is onder de blog van Yalou. Deze antropologiestudente wisselt haar reisverhalen af met artikelen over duurzaamheid en antropologie, oftewel ‘menskunde’. Het resultaat is een verrassende variatie aan onderwerpen, van ‘groene’ condooms tot de muur tussen Israël en Palestina – al neemt ze je net zo makkelijk al liftend mee door Marokko of naar een verlaten Sovjetfabriek in Georgië. De artikelen zijn voorzien van veelal fleurige foto’s, die je ook visueel meevoeren naar die bestemmingen. Yalou heeft een passie voor reizen en moedigt je en passant aan om te leren over ‘de ander’. Want vaak zijn het juist de mensen die je op reis tegenkomen die ervoor zorgen dat reizen verrijkt

 
3

Reisreport

Journalist Marlou en ‘videoman’ Godfried zijn ervaren wereldreizigers met een voorliefde voor onderbelichte bestemmingen, zoals verlaten KGB-gevangenissen in de Baltische Staten of krijsende gletsjers in Pakistan. Maar ze voelen zich ook op hun gemak in de glooiende heuvels van de Eifel of in stokoude stadjes op Sicilië. Steevast komen ze terug met informatieve artikelen, slimme tips en inspirerende video’s. En dan produceert het duizendpotige duo óók nog reisgids-apps (voor iPhone en Android) met highlights, video’s, een community en de mogelijkheid om voor vertrek of ter plaatse je gids, hotel of chauffeur te boeken. Een app voor Iran is al gelanceerd, de volgende bestemmingen worden Jordanië, Kroatië en Montenegro. Reisreport is een professionele en eigentijdse reisblog volgens het boekje, met gevarieerde en kwalitatief hoogwaardige content, plus een slim en verstandig verdienmodel dat niets afdoet aan de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid

 
 
2

June

Reizen en eten gaan goed samen en dat is dan ook de succesformule van June, A Travel & Food Magazine – dat anders dan de ondertitel doet vermoeden in het Nederlands te lezen is. Naast hoofdredacteur en journalist Toni De Coninck telt het team nog zeven fijnproevers uit diverse disciplines, variërend van een biersommelier tot een tekenaar. Die diversiteit merk je in de variatie van lijstjes, interviews en reisreportages, altijd met ‘genieten’ als gemene deler. Het online magazine is opgebouwd uit verschillende katernen: onder het kopje ‘blog’ schuilen kortere artikelen met tips en signaleringen, klik op ‘cityguides’ en je krijgt de hotspots in voornamelijk Europese steden voorgeschoteld, en onder ‘stories’ zijn de verhalen wat langer en de bestemmingen wat verder weg. Maar je kan bij June ook terecht voor een workshop creatief schrijven of een culinaire reis.

 

 

 
 
1

 Ambassadør.land

Ze hebben geprobeerd om het geheim te houden, maar inmiddels is duidelijk wie er schuilgaan achter de pseudoniemen ‘De Generaal’ en ‘De Consul’: Bas van Oort uit Amsterdam en Sebastiaan Bedaux uit Antwerpen. De reisjournalisten werken voor prestigieuze papieren media als De Morgen, De Telegraaf, National Geographic Traveler en Knack Weekend, maar komen op hun frequente reizen nog zoveel meer moois tegen dat ze daarmee met ogenschijnlijk gemak een boeiende reisblog kunnen vullen. Met fantastische reisverhalen over onalledaagse bestemmingen, zoals De Schim van Kim in Noord-Korea of Stad voor Stoere Zeebonken over Hamburg, aangevuld met een maandelijkse expositie van wildlife-fotograaf Erik Joosten. Met hun reisverhalen nemen Bas en Sebastiaan jou, de lezer, even mee op reis – en dat is precies wat goede reisverhalen moeten doen. Boek dus snel je gratis ticket naar het wondere Ambassadør.land.

 

Bron https://schoolvoorreisjournalistiek.nl

 

 
 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.