Blog
Geplaatst op dinsdag 18 september 2018 @ 00:00 door Travelboy , 894 keer bekeken
Baby’s en peutertjes in een vliegtuig: het is niet de makkelijkste combinatie. Houdt je oogappeltje zich rustig? Heb je voldoende luiers en voeding bij de hand? Mag de buggy of kinderwagen wel mee? Een extra goede voorbereiding voorkomt stress wanneer je met kleintjes reist.
Er zijn nogal wat regeltjes en voorwaarden voor het meenemen van baby’s en jonge kinderen aan boord van een vliegtuig. Dat worden er alleen maar meer wanneer er ook een autostoeltje en een buggy mee moeten.
Helaas hebben luchtvaartmaatschappijen op dit onderwerp absoluut geen eenduidig beleid. Geef daarom tijdens het boeken al aan dat je met een baby, peuter of kleuter reist en bel ruim van tevoren met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij om te informeren naar speciale (bagage)voorwaarden.
Kinderen vanaf 1 à 2 weken tot 1,5 à 2 jaar (de leeftijd varieert per maatschappij) kunnen vaak goedkoper vliegen, maar ze hebben dan geen eigen stoel. Je moet je kind op schoot nemen en met een kinderveiligheidsgordel aan je eigen stoelriem vastmaken. Reis je met een baby op schoot, dan kun je zitten op een speciale stoel (niet bij de nooduitgang of aan en gangpad) met een extra zuurstofmasker.
In grote toestellen voor lange vluchten zit je meestal direct achter de toiletten. Op die plekken zijn er ook speciale bassinets (kunststof wiegjes) die aan de wand voor je kunnen hangen. Je kunt je baby daarin laten slapen. Over hun buikje zitten twee flappen die je aan elkaar ritst zodat je kindje er niet zomaar uit kan vallen. Tijdens stijgen en landen en turbulentie moet je baby op schoot.
Baby’s ouder dan 1 jaar mogen vaak ook in een eigen vliegtuigstoel, maar wel in een goedgekeurd kinderzitje (zie ‘Autostoeltje mee aan boord’). Tijdens het opstijgen en landen en wanneer het cabinepersoneel dit aangeeft moeten ze op schoot. Of je voor je kind van 1 jaar een eigen stoel boekt, is een afweging tussen kosten en comfort en hangt uiteraard af van de lengte van de vlucht. Vanaf 2 jaar is een stoel verplicht.
Kinderen met een eigen stoel mogen meestal dezelfde hoeveelheid bagage meenemen als volwassenen. Soms moet je voor bagage extra betalen. Een buggy of kinderwagen mag meetal wel gratis mee, maar moet je als ruimbagage inchecken. Inklapbare buggy’s mogen wel mee tot aan de gate.
Op lange vluchten is een eigen autostoeltje handig, helemaal wanneer je op je vakantiebestemming een auto huurt. Je kind is al gewend aan het autostoeltje en je hoeft er geen een te huren bij het autoverhuurbedrijf. Als je kind een eigen stoel heeft, kun je een autostoeltje gratis als handbagage meenemen.
Het stoeltje moet wel passen in een vliegtuigstoel. Die zijn in de economy class meestal minimaal 17 inch (zo’n 43 cm) breed. Kijk voor afmetingen van vliegtuigstoelen op www.seatguru.com.
Verder moet je het stoeltje met een tweepuntsgordel kunnen bevestigen en moet het een speciaal certificaat (met sticker) hebben voor gebruik in het vliegtuig. Heeft het stoeltje dat niet, dan mag je het niet gebruiken wanneer het lampje 'fasten seatbelts' brandt en moet je je kind op schoot nemen.
Losse stoelverhogers zijn niet toegestaan.
Voor baby’s tot 65 cm en maximaal 10 kg kun je op intercontinentale vluchten een reiswiegje reserveren.
Je kunt een (goedgekeurd) CARES veiligheidssysteem (Child Aviation Restraint System) gebruiken als je kind groot genoeg is voor een eigen stoel, maar te klein is om zelfstandig in een heupgordel te zitten. Dit systeem bestaat uit een soort tuigje dat aan de bovenkant wordt vastgemaakt aan de stoel en aan de onderkant aan de veiligheidsriem. Het is geschikt voor kinderen van 10 à 20 kg. Meld dit vooraf en informeer of het is toegestaan aan boord.
bron: www.consumentenbond.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.