Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 10 september 2018 @ 02:33 door Travelboy , 1422 keer bekeken

Wel eens goed naar je paspoort gekeken? Dan is je vast het gouden vlagsymbooltje met een bolletje erin opgevallen. Dit E-symbool geeft aan dat je paspoort een verborgen chip heeft. Wij zochten uit wat er precies op deze chip staat. En, heel belangrijk, of de chip gekraakt kan worden.

Paspoortchip met al jouw persoonlijke informatie
 
Sinds 11 september 2001 (de dag van de aanslag op de Twin Towers in New York), zijn alle EU-paspoorten uitgerust met een dunne RFID-chip. De chip is ingevoerd om fraude tegen te gaan. Op de chip staat veel informatie over jou, zodat iemand anders er niet zomaar met jouw paspoort vandoor kan gaan. Onder andere:

Je gelaatsscan
Je vingerafdrukken
Je pasfoto in kleur
Je geslacht
Je volledige naam
Je geboortedatum
Je nationaliteit
Je BSN

Als de gegevens eenmaal op de chip staan, kan er nooit meer nieuwe informatie aan worden toegevoegd. De chip kan uiteraard wel uitgelezen worden.

Staan je gegevens veilig opgeslagen?
 
Je bent vast niet de enige die denkt: een chip met zoveel persoonlijke gegevens…. zou die zomaar gekraakt kunnen worden door criminelen?

Een AFAR-verslaggever zocht het antwoord bij de Amerikaanse hacker Tinker. Volgens Tinker is het op zich niet moeilijk om de chip te hacken. Maar bij de uitvoering loopt een hacker al snel tegen een aantal problemen aan.

Voor de hack is namelijk speciale apparatuur nodig, die heel zwaar en lomp is. En dan moet de hacker daarmee ook nog eens heel dicht bij je in de buurt komen. Niet echt heel makkelijk om te doen op een druk vliegveld.
De kans dat je paspoortchip uitgelezen wordt door een crimineel, is dus gelukkig heel klein.

Gehackt… en nu?
 
Hacken is dus lastig, maar niet onmogelijk. Gelukkig is het geen ramp als je chip toch gekraakt zou worden. Tinker vertelt dat alle informatie in de chip eigenlijk niet zo interessant is voor criminelen. Alleen de elektronische handtekening op de chip zou waardevol kunnen zijn. Maar diefstal van deze handtekeningen komt eigenlijk haast niet voor.

Dus ook al is hacken een optie, voor hackers is het de moeite niet waard om een poging te doen om een paspoortchip te kraken. Gelukkig maar, stap je toch nog onbezorgd het vliegtuig in naar Spanje of Griekenland!



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.