Blog
Geplaatst op donderdag 24 mei 2018 @ 02:52 door Travelboy , 1711 keer bekeken
Naaktstranden winnen nog jaarlijks aan populariteit. Vooral in Europa, Oceanië en Noord- en Zuid-Amerika blijft het aantal stranden waar badkleding niet verplicht is toenemen. De tijd dat je een ‘echte nudist’ moest zijn om deze stranden te bezoeken ligt inmiddels ver achter ons. Steeds meer vakantiegangers beginnen de voordelen in te zien van een naaktvakantie. De eerste stapjes worden vaak gezet na het zien van een bordje ‘naaktstrand’ en de gedachte ‘laat ik het eens proberen’.
Doordat je je hiermee in een wat ongebruikelijke omgeving begeeft, komen er al gauw wat vragen bij kijken. Waar moet ik kijken? Kan ik zomaar rondlopen? Wat als ik iets stoms doe? Om die eerste stap een beetje gemakkelijker te maken, vertellen wij je wat meer over de gedragsregels op een naaktstrand.
Dit lijkt voor de hand liggend, maar je zou niet de eerste zijn die zich hierin vergist. Behalve bij overbekende naturistenresorts als Cap d’Agde in Frankrijk en Vera Playa in Spanje, is naaktlopen vrijwel nergens op het gehele strand toegestaan. Het naaktgedeelte is altijd afgebakend met bordjes, dus zorg dat je aan de goede kant van deze markeringen plaatsneemt. Er bestaat ook een verschil tussen officiële en officieuze naaktstranden. In Griekenland heb je bijvoorbeeld maar vijf officiële, maar wel meer dan honderd officieuze naaktstranden. Op deze officieuze stranden wordt naaktlopen doorgaans geaccepteerd, maar veel hangt af van de overige badgasten. Vooral in het hoogseizoen kan het op officieuze naaktstranden druk zijn met bezoekers in badkleding, waardoor je je mogelijk wat minder op je gemak voelt.
Bij sommige stranden is badkleding optioneel, terwijl bij andere stranden naaktlopen juist verplicht is. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je bij ‘kleding optioneel-stranden’ zelf kiezen wat je wel of niet draagt, terwijl kleding bij echte naaktstranden geen optie is. Voor een eerste bezoek raden we zonder meer een officieel naaktstrand aan. Maar of je nu gaat voor een strand waar kleding optioneel is of een strand waar naaktlopen verplicht is, de keuze is uiteindelijk aan jou. Misschien is het wel een prettig idee dat je je niet per se hoeft uit te kleden als dat nog niet zo comfortabel voelt. Onthoud alleen wel dat hoe langer je wacht, hoe groter de stap wordt.
Daar zit je dan, omringd door tientallen, misschien wel honderden naakte mensen. Het voelt alsof iedereen je aankijkt en je hebt geen idee waar je moet kijken, dus kijk je maar naar je voeten in het zand. Dat is nergens voor nodig. Kijk rustig even rond, zie wie er nog meer is en wat ze doen en al snel merk je dat niemand naar je kijkt.Net als op een gekleed (of ‘textiel-‘)strand, is het niet gepast om mensen aan te staren. Niemand wil het idee hebben dat ze geïnspecteerd worden. Probeer oogcontact te houden als iemand een praatje met je aanknoopt. Ja, er staat een naakt iemand voor je. Ja, je ogen raken afgeleid. Maar maak je geen zorgen, even kijken is niet het einde van de wereld. Probeer je ogen gewoon voor 95% gericht te houden op die van je gesprekspartner.
Voor sommige mensen heeft naaktlopen nog steeds een seksuele lading, waardoor ze ervan uitgaan dat het ook geen probleem is om seks te hebben op een naaktstrand. Niets is minder waar. Bij naaktstranden draait het om een niet-seksuele vorm van naaktzijn en seksuele handelingen zijn strikt verboden of op zijn minst zeer ongepast. Natuurlijk mag je wel elkaars hand vasthouden, een minuutje knuffelen, een zoen geven of de ander insmeren met zonnebrandcrème. Zolang het daar maar bij blijft.
Zonnebrandcrème is vrij logisch, er zijn delen van je lichaam die zelden zonlicht krijgen en snel verbrand kunnen raken. We weten dat je zo snel mogelijk egaal wilt bruinen, maar het avondeten smaakt vast minder goed als je moet zitten met een tweedegraadsverbranding. Een handdoek is nodig om zand weg te houden op zeer ongewenste plekken, maar ook uit hygiënisch oogpunt als je bij een bar of restaurant aan het strand langsgaat. Onder naturisten is het gangbaar om altijd iets tussen je lichaam en je stoel te houden. Schoenen kunnen goed van pas komen, omdat sommige naaktstranden behoorlijk afgelegen zijn. Mogelijk kun je het strand alleen bereiken via een pad door het bos of door een paar rotsen te beklimmen. Daar staat dan weer tegenover dat je kunt zonnen op een aantal van de meest ongerepte stranden ter wereld.
Tegenwoordig maken we te pas en te onpas selfies, vooral als we op vakantie zijn. Je eerste bezoek aan een naaktstrand is natuurlijk een bijzondere nieuwe ervaring en voor je het weet heb je je telefoon in je hand. Er is niets mis met een selfie, als je er maar aan denkt om alleen jezelf op de foto te zetten. Andere bezoekers hebben er geen behoefte aan om naakt in je fotoalbum of op je Facebookpagina te belanden. Neem een, twee, desnoods vijf selfies, maar stop dan je telefoon weg en geniet van de omgeving. Als je een fotografiehobby hebt, zal je DSLR-camera met grote lens ongetwijfeld veel enthousiaste reacties ontlokken. Dit geldt alleen niet op een naaktstrand. 😉
Op textielstranden is het, vooral in het hoogseizoen, niet ongewoon om zij aan zij te liggen als sardientjes, met je handdoek half over die van je buurman of buurvrouw. Naaktstranden zijn doorgaans veel minder druk. Geef daarom de ander liever wat meer ruimte. Zorg voor een meter of twee afstand. Naaktstranden, en naturistenlocaties in het algemeen, zijn vaak sociale aangelegenheden. Omdat we allemaal iets delen, is het een stuk eenvoudiger om een gesprek aan te knopen. Onthoud echter wel dat niet iedereen zich even comfortabel voelt zonder kleren aan, vooral in het begin. Als je merkt dat iemand een plekje op een uithoek van het strand heeft uitgezocht, zit diegene waarschijnlijk niet zo te wachten op een uitnodiging voor je strandbarbecue.
Je uitkleden in het gezelschap van anderen is een compleet nieuwe ervaring en een flinke stap buiten je comfortzone. Omarm het! Geniet van de vrijheid, voel de bries over je hele lichaam, onthoud die eerste keer naaktzwemmen en ga voor een prachtige, egaal bruine teint. Achteraf vraag je je af waarom je al die tijd textielstranden hebt bezocht.
Bron: https://blog.expedia.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.