Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 26 maart 2018 @ 03:14 door Travelboy , 1421 keer bekeken

De don’ts van slapen op een slaapzaal

 

Het kan erg leuk zijn om met een groep vreemden op een slaapzaal te verblijven, maar er zijn ook uitdagingen – een orkest aan gesnurk, intieme knuffelaars en ongewenste geurtjes. Hier een paar handige tips voor een plezierige slaapzaalervaring (voor alle betrokkenen).

1. Maak geen misbruik van de gedeelde badkamers

 

Beeld je maar in: je staat 15 minuten op de gang te wachten tot het jouw beurt is om één van de twee douches van het hostel te gebruiken en achter jou staan nog eens vier mensen te wachten. Een pittige gast voor je staat op de deur van de douche te bonken. Na een eeuwigheid komt er eindelijk iemand uit het met stoom gevulde douchehokje. Tegen de tijd dat het jouw beurt is, komt er nog maar net een beetje water uit de douchekop. Onder ijskoude water bedenk je teleurgesteld dat dit niet de grondige reiniging was die je in gedachten had.

 

Tip: ga niet douchen tijdens de drukke ochtend- en avondspits, zo voorkom je lange wachtrijen. Als je je schuldig maakt aan lang en uitgebreid douchen, bedenk dan dat jouw kamergenoten ook vies en bezweet zijn, die zijn ook toe aan wasbeurt.

2. Ga niet ‘s nachts rondsluipen

 

Een geritsel verstoort de diepe rust die zojuist over de slaapzaal was neergedaald. De bovenbuurman van je stapelbed springt van zijn bed af en besluit om uitgebreid zijn tas in te pakken om vier uur ’s ochtends. Op z’n dooie akkertje sorteert hij zijn sportschoenen, sandalen en slippers in speciaal gecodeerde plastic zakjes. Pas als hij vertrekt om zijn trein te halen, keert de rust weer terug…althans, tot het luide gesnurk aan de andere kant van de zaal weer begint.

 

Tip: oordoppen zijn erg handig om de nachtelijke geluiden van anderen te bestrijden. Als jij zelf luid bent, zorg dan dat je kamergenoten geen last van je hebben door de avond voor vertrek te pakken en gebruik een backpack met een rits aan de zijkant, zodat je eenvoudig bij je belangrijkste spullen kunt (scheelt het gezoek en gerommel). Ben je een volleerd snurker, probeer dan in slaap te vallen in een houding waarin je het stilst bent.

3. Denk na voordat je het licht aandoet

 

Je valt bijna in slaap als ineens de lamp aangaat. Met één druk op de knop zijn je kamergenoten je vijand geworden. Hostels zitten vol met vermoeide reizigers met een jetlag, dus een lichtknopje kan voor veel spanning zorgen. Mocht je in zo’n strijd terechtkomen, maak het dan niet erger dan het al is: blijf vriendelijk en rustig tegenover je kamergenoten. Als onderhandelen en fatsoen niet lukt, probeer er dan de lol van in te zien – die knorrige kamergenoten zijn een mooi verhaal voor thuis.

 

Tip: Moet je in het donker je bed zien te vinden? Gebruik je telefoon als zaklamp, of download een zaklamp-app (schijn in ieder geval niet in het gezicht van je kamergenoten). En ben je zelf degene die wordt verblind door het licht, overweeg dan een slaapmasker te gebruiken.

4. Houd romantiek buiten de deur

 

Je wordt wakker van een onbekend geluid, gevolgd door zwaar ademen – een stelletje in een stapelbed verderop heeft net iets te veel caipirinha gedronken. Ze vermanen elkaar stil te zijn, maar zij giechelt een beetje en langzaam maar zeker begint een volledige nabootsing van R. Kelly’s Bump n’ Grind zich langzaam af te spelen. Het is onvermijdelijk dat er spannende dingen kunnen gebeuren als je al een tijdje op reis bent. Er zijn echter wel betere locaties te bedenken om de liefde te bedrijven (een capsulehotel of ergens achter een duintje?)

 

Tip: ben je schuldig aan een beetje slaapzaalromantiek? Je kan er vergif op innemen dat, hoe stil je ook probeert te zijn, je kamergenoten volop zullen meegenieten. Houd het netjes en zoek een andere plek op. Gaat nou juist jouw buurman van bil in jullie stapelbed, let dan op in het volgende stukje.

5. Laat de bonen liever staan

 

Een onprettige geur drijft de slaapzaal binnen. Een gigantische scheet heeft de hele zaal wakker geschud. Terwijl de rest onder hun dekens kruipt, vraag jij je af of je moet blijven liggen, de zaal uit moet rennen, of aan de slag moet met lucifers. En je probeert er niet aan te denken dat jij misschien wel de schuldige bent…

 

Tip: we zijn allemaal mensen. Maar in kleine ruimtes kom je al een heel eind met een  "pardon". Je kunt jezelf ook tijdelijk opsluiten op de wc, als je een flinke bonenmaaltijd achter de kiezen hebt. Ben jij het slachtoffer, dan kan je je ongenoegen uiten door bijvoorbeeld uitgebreid te sprayen met je spuitbus deo.

6. Houd je kleren aan

 

Je bent vrolijk in de weer met het inpakken van je tas als er plotseling iets harigs in je gezichtsveld opduikt: is het een verdwaalde wombat, of openbaart de legendarische yeti zich eindelijk? Nee, het is slechts je kamergenoot die poedelnaakt rondstruint. Het zien van een zwaar behaarde rug (of erger) op de vroege ochtend maakt zeer waarschijnlijk je kamergenoten niet heel blij. En je moet wel heel handig kunnen kletsen om gelegenheidsnudisten zo ver krijgen om niet alles open en bloot te laten hangen.

 

Tip: "terug naar de natuur" willen, staat niet gelijk aan naakt zijn, of je nou man of vrouw bent, er gemiddeld of superlekker uitziet. Houd er rekening mee dat je buren misschien wel andere grenzen hebben als het gaat om de naakte waarheid. En schroom niet om je exhibitionistische kamergenoten een handdoekje aan te bieden.

7. Wees niet “die ene met de telefoon”

 

Een luide ringtone doorbreekt het geklets op de vroege avond, een golf van ongenoegen en oogrollende blikken vullen de kamer. Jouw kamergenoot duikt zijn backpack in. Er volgt een stortvloed van vibraties en blikkerige Nokia-piepjes. Hij heeft dan eindelijk zijn telefoon, gaat op bed liggen en schreeuwt enthousiast met zijn familie aan de andere kant van de lijn.

 

Tip: zet je telefoon op trillen, al helemaal ’s avonds. Neem je toch op, loop dan even naar buiten. Het is voor jou misschien wel een belangrijk telefoontje, maar de rest hoeft niet gestoord te worden in hun gesprek of slaap om te horen wat Ome Henk jou allemaal te vertellen heeft over het thuisfront.

8. Wees niet de sloddervos

 

Je kamergenoot knabbelt op bed haar vijfde zak chips leeg, oordopjes in, haar kamerjas los over haar heen gedrapeerd. Kruimels dwarrelen vanaf het bovenste bed als sneeuw naar beneden terwijl ze haar handen afveegt. De bui landt keurig op de stapel handdoeken, reisgidsen en koptelefoondraden die ze op de grond heeft gedumpt. Wilde je vroeger niet luisteren toen je moest opruimen? Kijk uit, het zal je achtervolgen!

 

Tip: de kluisjes op je kamer zijn een verademing als het gaat om het netjes wegleggen van je spullen. Gebruik ze zelf en moedig anderen ook aan ze te gebruiken. Lukt dat niet, merk dan met luide toon op dat jij altijd al zo’n mooie en dure koptelefoon had willen hebben- wedden dat ze dan wel snel hun spul uit het zicht leggen?

9. Blijf niet hangen met de was

 

De chipsknabbelaar is terug, met haar was deze keer. Ze hangt haar schone kleren door de hele kamer heen, beha’s hangen aan bedden en sokken liggen op de vensterbank. Als de muffe lucht al niet erg genoeg was, valt er nu ook nog een natte onderbroek op je kussen. Leuk.

 

Tip: in de meeste hostels kun je kamers vinden om de was te drogen en het wordt de gasten aangeraden deze te gebruiken. Wijs je kamergenoten er gerust op dat hun ondergoed om jouw bed niet per se het uitzicht is waar je op had gehoopt. Zijn alle wasrekken vol en past jouw was er niet meer bij? Vouw de kleding die al droog is dan netjes op (in plaats van ergens in een hoek te gooien).

10. Niet jatten

 

Je komt net terug van een lange tocht door de Peruaanse Andes en je bent nodig toe aan een douche. Je pakt je shampoo en een handdoek – maar… waar ís je handdoek? Iemand blijkt er met je enige handdoek vandoor te zijn gegaan. Iets van iemand lenen is prima, maar alleen met toestemming van die persoon. Iets zomaar pakken is een heel ander verhaal.

 

Tip: je weet zelf wel het verschil tussen het gebruiken van iemand’s shampoo op een moment van hoge nood en het daadwerkelijk meenemen van iets wat niet van jou is (overigens – die handdoek heeft hoogstwaarschijnlijk plekken drooggemaakt waar jij niet bij in de buurt wilt komen). Wil je echt iets lenen, vraag het dan. En probeer je eigen spullen niet te veel in het zicht te bewaren.

 

Bron: www.lonelyplanet.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.