Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 31 augustus 2018 @ 21:08 door Travelboy , 1965 keer bekeken

De Nederlandse start-up FlyGRN is live gegaan. Deze zoekmachine voor vliegtickets compenseert de CO2-uitstoot van de vliegreis gedeeltelijk of helemaal zonder dat de reiziger daar een toeslag voor betaalt.

 

Het milieuaandeel van de luchtvaart is 2 procent van de totale door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot per jaar. Naar verwachting is dit percentage – als er niets gebeurt – over twintig jaar verdubbeld. FlyGRN zegt met het compensatie-initiatief te willen bijdragen aan het (indirect) verminderen van de milieu-impact van vliegen.

 

Het zoeken van vliegtickets werkt als op elke andere website: je voert de vertrek- en aankomstluchthaven in, data en aantal personen en FlyGRN toont je opties. Wat anders is, is dat er nadrukkelijk wordt gewezen op het feit dat de CO2-uitstoot (deels) wordt gecompenseerd. Gemiddeld is dat 50 procent. Het daadwerkelijke percentage hangt af van welk boekingsplatform de reiziger kiest – bij de test die wij deden met een vlucht van Amsterdam naar Malaga bestond de keuze uit Kiwi.com (76 procent compensatie), Expedia (22 procent compensatie) en Supersaver (100 procent compensatie).

 

Waar komen die verschillen vandaan? Oprichter Jelle Bekirovic geeft uitleg: “Net als andere vergelijkingssites hebben we voor elke verkochte vlucht afspraken over de fee die wij ontvangen en deze verschillen per aanbieder. Het grote verschil is dat wij de fee gebruiken om CO2 mee te compenseren. Hoe hoger de fee, hoe meer wij kunnen compenseren.”

 

Wie doorklikt naar een vlucht krijgt te zien hoeveel kg CO2-uitstoot deze veroorzaakt. In het Malaga-voorbeeld is dat 597 kg. Als FlyGRN niet de volledige hoeveelheid compenseert, kunnen reizigers ervoor kiezen om zelf de rest te doen. Daarbij wordt volledig inzicht gegeven in hoe de CO2 wordt gecompenseerd, belooft de start-up. “FlyGRN is deels ontstaan uit frustratie over het gebrek aan details bij de huidige CO2-compensatiediensten. Het is vaak onduidelijk wat er precies gebeurt met CO2-compensatie en waar het geld naartoe gaat.” Boekers krijgen daarom een online CO2-bewijs met certificaatnummer en duidelijke informatie over de compensatieprojecten die worden gesteund.

 

bron: www.emerce.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.