Blog
Geplaatst op zaterdag 01 december 2018 @ 05:34 door Travelboy , 1597 keer bekeken
TransferWise biedt een gratis 'borderless' betaalrekening met betaalpas aan. Wat biedt deze 'grenzeloze' betaalrekening en wat zijn de kosten?
De betaalrekening en betaalpas van TransferWise kun je gratis openen en aanvragen. Het bijzondere van de rekening is dat je een Europees, Amerikaans, Brits en Australisch rekeningnummer kunt aanvragen. Werk of reis je veel in het buitenland en betaal je in Amerikaanse of Australische dollars of Britse ponden? Dan kan de rekening voordelig zijn.
Betaal je vooral in euro's, dan kun je ook een TransferWise-rekening openen, maar moet je rekening houden met de kosten voor geldopnames. Hoeveel de rekening kost hangt af van hoe je hem gebruikt, maar je hebt geen vaste kosten. Omdat de betaalpas van TransferWise van Mastercard is, kun je er in Nederland niet overal mee betalen. Je kunt ook (nog) via automatische incasso je rekeningen betalen.
Ga je op reis of vakantie naar een land buiten de Eurozone? Misschien is de toeslag van TransferWise goedkoper dan de kosten van je betaalpas of creditcard.
De betaalrekening van TransferWise is een 'borderless'-rekening met een Mastercard betaalpas. Met 'grenzeloos' doelt TransferWise onder meer op de verschillende lokale rekeningnummers die je kunt krijgen:
Met de bijbehorende debit Mastercard kun je betalen met de valuta die op je rekening staan. Je betaalt dan geen extra kosten. Ben je bijvoorbeeld op reis in Amerika, dan betaal je met je Amerikaanse dollars. Zo betaal je dus (als Nederlanders/Europeaan) niets extra's voor betaling en geldopnames in Australië, Groot Brittannië en de Verenigde Staten als deze valuta op je rekening staan.
Je kunt in totaal ruim 40 soorten vreemde valuta op je rekening houden en overboeken. Als je een valutasoort omzet in een andere of als je betaalt met je betaalpas in een valuta die niet op je rekening staat, dan betaal je een toeslag. De hoogte van die toeslag is afhankelijk van de valutasoort en varieert van 0,3% tot 2%.
De betaalpas van TransferWise is een debit Mastercard. Dat betekent dat je overal kunt betalen waar Mastercard geaccepteerd wordt en dat het bedrag direct van je rekening wordt afgeschreven. Het verschil met Nederlandse betaalpassen is dat deze meestal van Maestro of V Pay zijn, en wij vooral creditcards van Mastercard hebben. In Nederland kun je niet overal met een creditcard betalen, zoals in sommige supermarkten. Accepteert een supermarkt dus geen Mastercard, dan kun je er ook niet terecht met je TransferWise betaalpas.
TransferWise rekent géén kosten voor:
Als je vaak in het buitenland werkt of reist buiten eurolanden kan de rekening van TransferWise voordelig zijn. De tarieven zijn weliswaar afhankelijk van de valutasoort (0,3% tot 2%), maar kunnen gunstiger zijn dan de kosten die banken rekenen voor betalen in buitenland en geld overmaken naar het buitenland. Met een Nederlandse betaalpas buiten Eurolanden betalen, kost meestal 1% tot 1,5% en met een creditcard 1,5% tot 2,5%. Hoe gunstig het daadwerkelijk is, is vooral afhankelijk van in welke landen je verblijft en welke valuta je dus gebruikt. De toeslag voor het omzetten van euro's naar Amerikaanse dollars is bijvoorbeeld 0,35%, en omgekeerd 0,6%.
Maar ook voor iemand die eenmalig een (langere) reis maakt naar een land buiten de Eurozone kan het een optie zijn om een rekening te openen. Stel dat je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten op vakantie gaat, dan kun je geld op je Amerikaanse rekeningnummer zetten. Hiervoor betaal je een toeslag, maar elke keer dat je tijdens je reis pint, heb je geen extra kosten.
Voor iemand die alleen in euro's betaalt, opneemt en overboekt zijn de daadwerkelijke kosten afhankelijk van hoe vaak je geld opneemt (boven de €223 kost dat 2%, geld opnemen in euro's is gratis bij Nederlandse banken). Daarentegen rekent TransferWise geen vaste kosten. De kosten zijn hierdoor moeilijk te vergelijken met die van Nederlandse betaalrekeningen.
TransferWise is een financieel bedrijf dat gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk. TranserWise staat onder toezicht van het Financial Conduct Authority (FCA): de Britse toezichthouder. TransferWise valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat het een elektronische geldinstelling is en geen bankvergunning heeft. Wel zegt het bedrijf dat het geld van klanten op een aparte, afgeschermde rekening staat. Hierdoor zullen klanten volgens TransferWise wél hun geld terugkrijgen in geval van bijvoorbeeld een failissement.
TransferWise richtte zich in eerste instantie op geld overmaken naar het buitenland. Het bedrijf onderscheidt zich hierbij van banken doordat het veel transparanter en vaak ook goedkoper is. Een buitenlandse overboeking via een bank is duur.
Nu breidt het bedrijf zich uit met andere diensten, zoals een betaalrekening en betaalkaart voor particulieren en zzp'ers. TransferWise richt zich vooral op mensen die veel in het buitenland werken (bijvoorbeeld expats) en/of veel reizen.
bron: www.consumentenbond.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.