Blog
Geplaatst op maandag 10 december 2018 @ 00:06 door Travelboy , 1464 keer bekeken
Mag het voor één keer? Een blog over koersen en de beleving als … toerist, dus niet als renner of wielertoerist. De Ronde van Frankrijk 2019 biedt daartoe een gedroomd parcours. Is kijken naar de Tour op tv in juli niet een beetje ‘toerisme naast de fiets’? Iets wat de Franse zender die de Tour covert héél goed begrepen heeft.
Geef toe, droom je ook niet vaak weg als je beelden ziet van de camera in de helikopter die minutenlang inzoemt op de mooiste natuur van het gro(o)t(s)e Frankrijk? Wat passeert er zoal niet, afhankelijk van het uitgetekende parcours? De machtige Alpen, de Pyreneeën, de Vogezen, het Centraal Massief, de Bretoense kust, de Morvan en we kunnen nog even doorgaan. Geef nog maar eens toe, hoe vaak heb je al gedacht ‘daar wil ik ook eens heen’ als je vanuit de lucht beelden ziet van de bezienswaardigheden van een stad. Als je het immens aanbod aan pareltjes van architecturale schoonheden, van kerken aangeboden krijgt vanuit je luie zetel. Hoe uitnodigend komt het niet binnen als je een pracht van een kasteel ziet, of het moeten nog maar ruïnes zijn, een klooster, enz.
Je hoort het vaak. Wie in juli naar de Tour kijkt, ziet al het mooie van Frankrijk zomaar gratis voorbijglijden. Dat klopt, maar voor wie het kan, triggert dit enorm om er ook zélf eens te zijn: in dát kasteel, tussen de wijngaarden te wandelen van de Champagne, de Bordeaux wijnen, de Moezelwijnen. Wie wil er dan ook eens niet naar dit of datgene museum? Of in dat dorpje of stadje in de Provence, de Gard, de Ardéche, en ga zo maar door.
Zullen we het parcours van 2019 even onder de loupe nemen en tegelijk enkele mogelijke haltes aanstippen om … als God in Frankrijk twee vliegen in één klap te slaan? Wie weet zie je straks in juli de renners zélf op de Franse wegen. Wie weet zit je dan effectief te genieten in Zuid-Frankrijk op een terrasje in de Gard, in de Aveyron, in de Alpen, de Pyreneeën. Of je combineert de Tour (een passage van de renners, een vertrek- of aankomstplaats) met een verkenning van één van de zovele heerlijke plekjes in Frankrijk, of een bekende toeristische stad.
Nog méér inspiratie nodig om die plannen te maken? Haal ze gerust uit onze voorstellen die we in vetjes hebben verzameld uit ons uitgebreid aanbod reisbestemmingen.
De 106e Tour de France start op zaterdag 6 juli 2019 weliswaar niet op Franse bodem. Het wordt een Belgische départ met etappe in lusvorm in en rond Brussel met start op de Grote Markt en aankomst bij het Kasteel van Laken. Waarom in Brussel? Als eerbetoon aan Eddy Merckx, voor zijn eerste van vijf Tourzeges. Die eerste overwinning greep hij in 1969, dus wordt het in 2019 de vijftigste verjaardag. Misschien kan je terwijl de renners de kilometers rondmaken een stadswandeling doen.
Na een ploegentijdrit op zondag 7 juli (parcours loopt vanaf het Koninklijk paleis naar Het Atomium) steekt de Tourkaravaan op maandag 8 juli via Binche de Belgische-Franse grens over om er die dag te eindigen in Épernay, hartje de Champagnestreek. Die zondag kan je benutten om vanuit Brussel af te reizen naar Épernay, ca. 300 km. Daags nadien kan je er de aankomst meebeleven van de 3de etappe in datzelfde Épernay. Het is maar een suggestie.
De renners nemen voor de 4de etappe de start in Reims en fietsen naar Nancy over 215 km. Reims is de officiële hoofdstad van de Champagne. Een voorstel, je combineert de départ in Reims met een stadswandeling daags voordien. Na het vertrek van de renners rij je via andere wegen dan diegene die het Tourpeloton neemt naar Nancy om er nog tijdig de aankomst mee te maken. Uitslapen in Nancy of in de omgeving.
Lotharingen of Lorraine heeft immers nog meer te bieden dan Nancy. Denk aan Metz aan de Moezel met zijn mooie kathedraal, het Centre Pompidou Metz, de shoppingstraten. Denk aan het nog tastbare oorlogsverleden in Verdun rond de Eerste Wereldoorlog. We hebben een autoroute uitgestippeld met de Slag van Verdun als thema.
De Tourkaravaan maakt een korte transfer vanuit Lotharingen naar de toegangspoort van de Vogezen in Saint-Dié-des-Vosges. Dit stadje is op woensdag 10 juli de startplaats van etappe 5. Arriveren doen de renners in het charmante Colmar, na o.a. een doortocht in Obernai, Châtenois, Ribeauvillé, Kaysersberg, Haut-Koenigsbourg. Goeie keuze van de Tourorganisatie want wij hebben deze prachtige plaatsjes óók toevallig op onze autoroute door de Elzas-Vogezen. Misschien inspireert het jou voor een meerdaagse trip?
Voorts steekt in die autoroute ook nog bezoeken aan Straatsburg, La Petite-Pierre, het natuurgebied Parc naturel régional des Vosges du Nord, Munster, Les Ballons d’Alsace, de Route des Vins, …
De renners starten rit 6 vanuit Mulhouse, helemaal diep in de Vogezen. Die stad telt twee musea in het teken van het vervoer: het automobielmuseum en het treinmuseum. Vanuit Mulhouse fietsen de Tourrenners naar La Planche des Belles Filles. Maar waarom maak jij niet een uitstap naar Basel, de Zwitserse stad op amper 35 km van Mulhouse. Basel steekt vol musea (35) en je kan er een stadswandeling doen die we laten passeren langs de hoogtepunten van Basel.
Extra tip 6: Met slechts een korte transfer vanuit Basel kom je in Belfort, trekpleister in de regio Franche-Comté, tot hier toe nog steeds een wat miskende streek. Hier liggen de departementen Haute-Saône en de Jura. Je treft er bergen en meren, watervallen, valleien en daartussen een pittoresk dorp of een stad met een rijk verleden. Ideaal om te wandelen en te fietsen. Nu je er toch zo dicht bij bent, waarom niet de kans grijpen om nog een stukje van het onmetelijke Frankrijk te leren kennen?
Etappe 10 van de Tour start op maandag 15 juli in Saint-Flour (departement Cantal, regio Auvergne) en komt aan in Albi en ben je al goed in het zuiden van Frankrijk. Albi is de hoofdstad van de Tarn en staat op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed. Terecht, want Albi telt een aantal gebouwen en bouwwerken (kathedraal, Pont Vieux, herenhuizen in het historische centrum, …) die de moeite lonen. De renners hebben er daags nadien (dinsdag 16 juli) een rustdag. Dat kan jij ook doen, er een snipperdagje van maken om de stad Albi te ontdekken.
Extra tip 7: Zin in iets meer Frankrijk in de wijde omgeving van Albi? Mogen we onze rondreis ‘De smaken van de Dordogne’ voorstellen? Deze laat je proeven van al het lekkers wat de Dordogne te bieden heeft: wijnen, gastronomische verwennerij, kookworkshop, … Je kan er meteen nog een schep cultuur bijnemen om Cahors, Bergerac en Périgueux te verkennen.
Op woensdag 17 juli ligt de aankomststreep van de 11de etappe in Toulouse. Wil je inspiratie voor een unieke beleving in de prachtige omgeving van Toulouse? Check eens onze rondreis die je laat genieten van de Garonne regio en de Tarn. Maak kennis met de Périgord en de topbestemmingen Albi, Périgueux, de grotten Lascaux, Sarlat-la-Canéda. e.a.
Donderdag 18 juli wordt de startvlag van de 12de etappe gehesen in Toulouse. De renners moeten 202 kilometer fietsen om de streep te zien liggen in Bagnères-de-Bigorre, dit zijn al de Hoge Pyreneeën. In Bagnères-de-Bigorre vind je de Grottes de Médous.
Op vrijdag 19 juli staat voor de renners een tijdrit in Pau op het werkschema. De tijdrit bedraagt 27 kilometer. Je ziet alle renners één voor één strijden in de straten van deze prachtige stad in de Pyreneeën. Een uitgelezen kans om voor of na de koers de stad beter te leren kennen.
Rit 14 op zaterdag 20 juli gaat van Tarbes met aankomst op de Tourmalet, de magische Pyreneeën col. Hoe indrukwekkend zal het zijn als je de renners aanmoedigt op die berg? Maar je bent er dan dat tijdstip niet alleen natuurlijk. Je bent er in de hoge Pyreneeën, een bergketen op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Een uitgelezen vakantieoord zowel tijdens de winter als de zomer. Wil je meer te weten komen welke bezienswaardigheden je zoal aantreft in de Hoge Pyreneeën? Neem hier een kijkje.
De Tourkaravaan verhuist vanuit de Pyreneeën naar de Gard, niet per fiets maar met de wagens. Op maandag 22 juli geniet iedereen van het Tourhuishouden van een rustdag in Nîmes. Als jij er dan toevallig bent, kan je eens een kijkje gaan nemen wat voor een ‘rijdend dorp’ de die Tourkaravaan wel is. Nîmes is een mooie stad, hoofdstad van het departement de Gard, goed diep in de Provence. Als je verkenning erop zit, moet je enkel erop toezien dat je tijdig aan de aankomstplaats bent want de renners komen ook aan in Nîmes. Ze hebben dan wel 177 kilometers intussen moeten rijden.
In de Gard ligt de beroemde Pont du Gard, een uitgelezen kans dus om ze van dichtbij te gaan bekijken. Het moet niet enkel bij die Romeinse aquaduct blijven. De Tourorganisatie had het idee om hier de 17de rit te laten vertrekken op woensdag 24 juli. Weinig waarschijnlijk dat de coureurs oog zullen hebben voor de brug want die zullen met hun gedachten zitten bij Gap, waar ze na 206 lange kilometers verwacht worden aan de finish.
Op donderdag 25 juli staat het peloton opnieuw een behoorlijk lange etappe (207 km) te wachten tussen Embrun en Valloire in de Alpen. Sneeuw associeer je niet meteen als het hier op die 25e juli een 25° C is, maar tijdens de winter kan je hier op de koppen lopen want vele skiërs weten het skioord Valloire aan de voet van de Galibier wel te waarderen.
Extra tip 14: We blijven in de skigebieden want daags nadien vrijdag 26 juli fietsen de renners vanuit Saint-Jean-de-Maurienne naar Tignes, een naam als een (ski)klok voor de liefhebbers van sneeuw en skilatten. Op de voorlaatste dag zaterdag 27 juli heeft het Tourpeloton nog een rit af te haspelen tussen Albertville en Val Thorens. Dan zullen ze blij zijn de Alpen en de lastige cols te kunnen verlaten.
We zijn in de Tour toe aan de slotrit met het traditionele rondjesrijden op en rond de Champs Elysées in Parijs. Wees gewaarschuwd, kies je deze zondag 28 juli uit om Parijs te verkennen, dan zal het er extra druk zijn omdat de Tourkaravaan er voor de editie 2019 het laatst de kampen opslaat. Maar weet dan dat je nog op 364 andere dagen in het jaar Parijs kan gaan verkennen. Met onze wandelingen in Parijs kan je onmogelijk verloren lopen trouwens.
bron: www.euroreizen.be
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.