Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 16 april 2018 @ 00:00 door Travelboy , 1677 keer bekeken

Je gaat goed verzekerd op reis. Althans, dat denk je. Wanneer je schade lijdt, blijkt je reisverzekeraar fors minder uit te keren dan de folder je leek te beloven. Hoe kan dat? Of eigenlijk: hoe voorkóm je een dergelijke teleurstelling? Radar geeft je een checklist voor het afsluiten van de beste reisverzekering. Ook als je al een reisverzekering hebt, kun je deze checklist doorlopen om te zien of je aanpassingen kunt maken.

 

Deze checklist hoort bij de uitzending van Radar van 26 maart 2018:

Reisverzekering keert weinig uit

 

1. Afschrijving: je spullen worden snel minder waard

Bij de meeste verzekeraars krijg je in het eerste jaar vaak nieuwwaarde uitgekeerd. Na drie jaar is je dure mobieltje volgens de verzekeraar niets meer waard. Dit noemen ze 'afschrijven'. Elke verzekeraar heeft zijn eigen afschrijvingslijst. Kleding en elektronica is volgens verzekeraars snel 'afgeschreven'. De Consumentenbond vindt dat alle schadeverzekeraars transparant moeten zijn wat ze uitkeren.

 

In een reisverzekering staat een maximale vergoeding, bijvoorbeeld voor alle categorieën samen! Staar je dus niet blind op de laagste premie als je een reisverzekering afsluit. Kijk wat de hoogte van het eigen risico is, en wat de voorwaarden zijn en hoeveel geld je bij schade krijgt uitgekeerd. Je moet dus echt goed de kleine lettertjes lezen.

2. Buitenshuisdekking in plaats van reisverzekering

Neem op vakantie zo min mogelijk dure kleding en apparatuur mee. Of zoek een reisverzekering met een hoge dekking voor elektronica. Of sluit een inboedelverzekering af met de module buitenshuisdekking. Vaak hebben die een hoger maximaal verzekerd bedrag dan een reisverzekering. En je dure telefoon en tablet zijn niet alleen verzekerd tijdens de vakantie, maar ook het hele jaar door in Nederland. De premie is wel hoger dan een reisverzekering.

3. Europa of werelddekking?

Kijk in een (doorlopende) reisverzekering ook wat voor jou van toepassing is. Europa of werelddekking? Check vóór je op vakantie gaat of je reisbestemming onder de dekking valt. En ga je duiken, wintersporten of bijzondere sporten beoefenen dan moet je die vaak extra bijverzekeren. Vergeet dat niet om niet onverwacht voor dure kosten te staan bij een ongeluk.

4. Verzeker je niet dubbel voor medische kosten

Als je op vakantie gaat naar landen waar de gezondheidszorg duur is, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Japan, Australië, Canada of de Verenigde Staten, is het verstandig om geneeskundige kosten aanvullend te verzekeren. Je verplichte zorgverzekering vergoedt alleen de ziekenhuiskosten tot wat een spoedeisende behandeling in Nederland kost. Wie geopereerd moet worden in Amerika of in een privékliniek is vaak tot vijf keer meer kwijt. Soms biedt je eigen zorgverzekering een extra module 'Buitenland of werelddekking'. Je hebt maar één van beiden nodig: of via je zorgverzekering of via je reisverzekering.

5. Pechhulp: soms wel driedubbel verzekerd

De pechhulp voor je auto kan soms ook driedubbel verzekerd zijn. Soms biedt de dealer bij wie je de auto kocht zo'n service. Of je bent al via ANWB, Route Mobiel, Bovag of Centraal Beheer verzekerd voor autopech onderweg. En je kunt deze module ook afsluiten in je reisverzekering. Let op: sommige verzekeraars sluiten auto's ouder dan 8 tot 10 jaar uit, dan krijg je bij pech onderweg geen cent uitgekeerd. Dus kijk goed of je al pechhulp hebt, en of je met jouw auto wel onder de voorwaarden van de verzekeraar valt.

6. Ongevallendekking is belangrijk

Je sluit een reisverzekering niet alleen af voor bagage die kapot gaat of kwijt raakt. De Consumentenbond zegt: 'In een reisverzekering zit standaard een ongevallendekking. Die is heel belangrijk als je een ongeluk krijgt, dat je dan naar huis wordt gebracht. Dan zijn de kosten heel hoog. Dus als je die kosten zelf moet ophoesten, dan heb je echt een probleem. Om die reden is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten.'

Onder de ongevallendekking (soms ook buitengewone kosten of noodhulp genoemd) vallen:

  • - Repatriëring na een ongeval, bij ziekte of overlijden. De reiskosten om thuis te komen worden vergoed via de reisverzekering;
  • - Extra reiskosten die gemaakt worden bij ziekte of een ongeval;
  • Opsporings-, reddings- en bergingsacties bij een ongeluk, vermissing of overlijden;
  • - Bij het overlijden / ernstige ziekte van een partner, kind of naast familielid kun je op kosten van de reisverzekering eerder naar huis. De verzekering betaalt de extra reiskosten;
  • - Als je huis of bedrijf afbrandt kun je ook je vakantie onderbreken en terugkeren op kosten van de reisverzekering.

 

7. Annuleringsverzekering

De niet-genoten vakantiedagen vallen niet onder de reisverzekering, maar onder een annuleringsverzekering. Een annuleringsverzekering keert uit bij:

  • - Overlijden of ziekte van de verzekerde of naaste familie. De dagen die je korter op vakantie gaat, krijg je vaak vergoed.
  • - Als je bij een vast dienstverband ontslagen wordt en niet meer op vakantie wilt.
  • - Een beperkt aantal verzekeraars vergoedt ook de vakantie die niet doorgaat vanwege een scheiding. Er moet wel sprake zijn van een officiële verbintenis in de vorm van huwelijk of samenlevingscontract.

8. Samengestelde reis

Let op: samengestelde reizen zijn niet altijd verzekerd. Een samengestelde reis bestaat uit losse onderdelen: bijvoorbeeld een vliegticket, hotel en autohuur. Vaak wordt alleen het deel vergoed dat niet doorgaat en niet de hele reis. Pakketreizen die gezien worden als één boeking worden wel vergoed. En ook hier geldt een maximaal verzekerd bedrag. Controleer dat voor je een dure reis boekt! De Consumentenbond heeft een handig overzicht.

Meer informatie over je rechten bij een samengestelde reis

9. Faillissement

Een faillissement van een luchtvaartmaatschappij wordt niet gedekt door een annuleringsverzekering. Die keert alleen uit als de verzekerde niet op reis kan wegens ernstige ziekte, overlijden van een naaste of als je onvrijwillig werkloos wordt. Radar maakte eerder een uitzending over mensen gedupeerd werden door het faillissement van Air Berlin.

Lees ook:
Wel of geen annuleringsverzekering?

en:
Oververzekerd op vakantie, zonde van je geld



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.