Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 22 maart 2018 @ 02:11 door Travelboy , 1936 keer bekeken

Je hebt er misschien weleens van gehoord: VPN. Dit is de afkorting voor Virtual Private Network en is razend populair onder vele internetgebruikers, digitale nomaden en zakenreizigers die gevoelige bedrijfsinformatie naar hun baas willen sturen. VPN is een soort privénetwerk waarmee je op een beveiligde en anonieme manier kunt internetten.

 

VPN is echter ook voor jou reuze handig voor op reis! Een beveiligde VPN-verbinding biedt vele voordelen voor reizigers die op elke wifi hotspot hun laptop openklappen, onderweg hun hotels en vliegtickets boeken, in het verre buitenland hun favoriete Nederlandse tv-programma’s willen bekijken en met hun vrienden willen chatten over de mensenrechtensituatie in hun vakantieland.

 

VPN geeft je meer privacy en een veiliger gevoel als je op reis bent in het buitenland. Bovendien is het met software of app redelijk makkelijk te installeren als je de beste VPN gevonden hebt. Sommige VPN-aanbieders zijn gratis, bij anderen moet je een abonnement afsluiten. Hieronder hebben we op een rij gezet wat de voordelen zijn van VPN op reis.

 

#1 Zorgeloos internetten op wifi hotspots

 

Wifi is een uitkomst als je op vakantie bent. Op een luchthaven, in het café, op een bankje in het park en op onnoemelijk veel andere plaatsen in de wereld kun je gratis gebruikmaken van een draadloos netwerk. Handig om te mailen, je bankzaken te regelen, je blog bij te werken of je treintickets te kopen, maar er kleven ook gevaren aan deze openbare wifi hotspots.

 

Bij deze publieke wifi-netwerken kan iedereen meekijken met wat je aan het doen bent. Nog erger is het dat hackers en cybercriminelen persoonlijke gegevens van je kunnen ontfutselen, zoals je wachtwoorden en creditcardgegevens. Dat kan zelfs bij versleutelde websites, die beginnen met https. Dit probleem is te ondervangen met een VPN-verbinding. In dat geval maakt jouw computer eerst verbinding met een VPN-server, die vervolgens verbinding maakt met de rest van het internet. Hierdoor is je complete verbinding versleuteld en kunnen zogeheten ‘sniffers’ (afluisteraars) niet zien waar je mee bezig bent.

 

#2 Je favoriete tv-programma’s bekijken op reis

 

Vind jij het ook altijd zo irritant dat je je favoriete tv-programma’s in het buitenland niet op je laptop of iPad kunt bekijken? Publieke omroepen en commerciële zenders schermen bepaalde programma’s af in het buitenland omdat ze daar de uitzendrechten niet voor bezitten. Dat kan gaan om populaire series, maar bijvoorbeeld ook om een wedstrijd van het WK Voetbal of de finale van het Eurovisiesongfestival. Via het ip-adres op je computer is te achterhalen in welk land je bent. Dat geldt niet alleen voor live uitzendingen, maar ook programma’s die je wilt terugkijken op RTL XL of NPO Start (het voormalige Uitzending Gemist).

 

Met een VPN-verbinding heb je op reis geen last meer van deze frustratie. Je kunt dan eenvoudigweg de geografische locatie aanpassen. Als je verbinding maakt met een VPN-server die in Nederland staat, lijkt het net alsof je in Nederland bent (ook al ben je misschien in Bulgarije). Als je een Amerikaanse serie wilt bekijken die alleen beschikbaar is voor Amerikanen, maak je verbinding met een VPN-server in de Verenigde Staten.

 

#3 Trotseer de internetcensuur op reis

 

Net zoals je regionale tv-blokkades kunt omzeilen, kun je met een VPN-verbinding ook de censuur van overheden trotseren. In sommige landen kun je bepaalde websites niet bereiken omdat de autoriteiten die om allerlei redenen blokkeren. China spant de kroon met de internetcensuur. Veel bezochte websites als Twitter, Facebook en YouTube zijn daar niet te gebruiken. Maar ook in populaire vakantielanden als Cuba, Egypte en Turkije verdwijnen deze sociale media weleens voor korte of langere tijd van de radar.

 

Met een VPN-verbinding maak je korte metten met deze internetcensuur. Je houdt pottenkijkers buiten de deur, dus ook de 2 miljoen Chinese ambtenaren die volgens Amnesty International de internetcommunicatie controleren. Als je in China bent, maak je dus verbinding met een VPN-server in een land dat geen websites blokkeert.

 

#4 Je bent anoniem (althans, in de meeste gevallen)

 

Je gebruikt je laptop of smartphone op reis en overheden, internetproviders en adverteerders kunnen te weten komen wat je uitspookt. Aan de hand van je ip-adres kunnen ze volgen welke websites je bezoekt en met wie je communiceert. Voor de meeste reizigers is dat niet zo’n probleem, maar anders wordt het als je tijdens je vakantie in Iran het hoofddoekverbod aan het thuisfront belachelijk maakt. Je wilt niet weten wat er omgaat in de hoofden van de Iraanse zedenpolitie als je dit te berde brengt.

 

Je kunt anoniem internetten op reis als je VPN gebruikt. Maak dan wederom contact met een VPN-server in een neutraal land dat het recht op vrije meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan. Internetproviders, overheden en adverteerders kunnen je met een VPN-verbinding minder goed volgen. Pas wel op met het inloggen op een website met een bestaande account, want dan weet die website wel waar je bent.

 

Honderd procent anoniem ben je trouwens nooit, ook niet met een VPN-verbinding. Geheime diensten kunnen altijd via een achterdeurtje je communicatie en internetgedrag achterhalen. Met de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten wordt dat voor de Nederlandse geheime dienst vanaf 2018 nog gemakkelijker. Maar zolang je als reiziger geen snode plannen maakt, zal je hier niet zoveel last van ondervinden.

 

Bron: www.wereldreis.net



Reacties

  • Travelboy
    dinsdag 26 maart 2019, 19:24

    Dank je voor de aanvuling

    Johan

  • Francine1978
    dinsdag 26 maart 2019, 13:47

    Op vakantie maak je snel gebruik van een open wifi netwerk maar dat is niet zonder risico's hackers kunnen uw prive gegevens en bestanden stelen. Er zijn vele gratis VPN opties. Alhoewel een betaalde VPN server wel veiliger en stabieler is. Een betaalde VPN hoeft niet duur te zijn zoals u ziet in De top 10 VPN providers zijn er opties voor minder dan 5 euro per maand!

     

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.