Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 02 januari 2015 @ 01:02 door Travelboy , 1358 keer bekeken

Het Europees Parlement wees het Tsjechische Pilsen en de Waalse stad Bergen aan als culturele hoofdstad van 2015. Tijd om deze plaatsen in de schijnwerpers te zetten.

 

Elk jaar kiest het Europees Parlement een culturele hoofdstad van Europa, om de verscheidenheid van de Europese culturen tot zijn recht te laten komen en burgers van de Europese Unie samen te brengen. In 2015 is de eer aan het Tsjechische Pilsen en de Waalse stad Bergen. Reden genoeg om deze plaatsen komend jaar een bezoek te brengen. 

 

Pilsen (Plzeň), Tsjechië
Pilsen is natuurlijk wereldberoemd vanwege het gouden drankje dat er in 1842 het licht zag, maar de stad is meer dan alleen de geboorteplek van het pilsje. Op de grens tussen het oude en het nieuwe stadscentrum ligt het indrukwekkende Náměstí Republiky, een van de grootste stadspleinen van Europa. Op dit centrale punt bevind je je op een steenworp afstand van een aantal bijzondere architectonische bezienswaardigheden, zoals het Museum van de West-Bohemen, de grootste synagoge van Europa en de Sint-Bartholomeüskathedraal – de hoogste kerktoren van Tsjechië.

 

cultuur-hoofdstad-pilsen-synagoge.png

Extra tip: Zie de stad van een hele andere kant door af te dalen in de ondergrondse gangenstelsels. Het tunnelkanaal werd in de middeleeuwen aangelegd en delen ervan zijn in de zomer open voor bezoekers.

 

Bergen (Mons), België
Bergen kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Twee monumenten in de stad prijken op UNESCO’s werelderfgoedlijst: de 17de-eeuwse klokkentoren en de jaarlijkse viering van de Ducasse van Bergen, een folkloristisch festival dat op de zondag na Pasen plaatsvindt. Het feest, ook wel liefkozend Doudou genoemd, stamt uit 1348, een tijd dat Europa geteisterd werd door de pest. Het hoogtepunt van de dag is het gevecht tussen Sint Joris en de draak op de Grote Markt. Een luidruchtig zingende menigte dromt samen om te kijken naar het schouwspel van een grote drakenpop en een man te paard. Wie tijdens dit evenement de stad bezoekt, kan rekenen op een onvergetelijke ervaring. 

 

Extra tip: Ook voor kunstliefhebbers is Bergen een interessante bestemming: Vincent van Gogh woonde er een tijdje vlakbij. Ter herdenking van de sterfdag van Van Gogh (125 jaar geleden in 2015) is er onder meer een uitgebreide tentoonstelling in museum BAM en wordt het huis van de kunstenaar gerestaureerd.

 

bron: www.natgeotraveler.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.