Blogposts
Blog
Geplaatst op donderdag 20 augustus 2015 @ 00:11 door Travelboy , 1506 keer bekeken
De helft van de vakantiegangers houdt bij het kiezen van een bestemming helemaal geen rekening met de prijzen ter plekke. Toch bestaan er tussen landen grote verschillen. In Europa is Noorwegen verreweg het duurste vakantieland, gevolgd door Denemarken, Zwitserland en IJsland. In Oost-Europa liggen de goedkoopste bestemmingen: Macedonië, Albanië en Bulgarije zijn voor vakantiegangers de helft goedkoper dan Nederland. Terug van vakantie is het weinigen gegeven het ‘vakantiegevoel’ langer dan een week vast te houden. Ruim 60% is het ontspannen gevoel al kwijt na één dag werken. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder 51.400 respondenten per dag.
In de zomer trekken miljoenen Nederlanders een aantal weken naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Velen van hen zijn zich tijdens hun vakantie minder bewust van hun uitgaven dan normaal. Maar ook vóór vertrek, bij het kiezen van de vakantiebestemming, lijkt het budget niet de boventoon te voeren. Zo speelt voor bijna de helft (46%) het lokale prijsniveau geen enkele rol bij het kiezen van de vakantiebestemming. Wisselkoersontwikkelingen zijn zelfs voor 80% niet van belang.
Toch is het ene vakantieland een stuk duurder dan het andere. Dit kan voor verrassingen zorgen in lokale hotels, restaurants, supermarkten en taxi’s. Met het boeken van een all-in vakantie verkleinen vakantiegangers het risico op dit soort verrassingen. Maar voor consumenten die liever zelf hun vakantie samenstellen loont het lokale prijsverschillen tussen landen in kaart te brengen voordat ze beslissen waar de reis dit jaar naartoe gaat.
Noorwegen steekt binnen Europa met kop en schouders boven alle andere landen uit. De prijzen van typische vakantie-uitgaven als horeca, vervoer, voedsel en drank liggen daar bijna 70% hoger dan in Nederland. In de top 6 van duurste vakantielanden staan nóg vier Scandinavische landen. Scandinavië staat bekend om zijn hoge accijnzen op alcohol en tabak, maar supermarkten zijn er eveneens fors duurder dan hier. Ook Zwitserland behoort tot de top 6. Dit land is de laatste maanden bovendien extra duur geworden voor toeristen van buiten, door de opwaardering van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro. Vakantievieren bij onze zuiderburen is iets duurder dan in Nederland. Met name supermarktprijzen liggen in België hoger dan bij ons, vervoer is er juist goedkoper. Voor vakantiegangers die willen besparen is het verstandig de pijlen op Oost-Europa te richten. In Macedonië, Albanië en Bulgarije zijn de prijzen voor vakantie-uitgaven de helft lager dan in Nederland. Dichterbij huis, in Tsjechië en Polen, ligt het prijsniveau ook nog flink lager dan hier.
Terwijl de vakantie zelf vaak in het teken staat van uitrusten en ontladen, kan het de week ervoor knap druk zijn op het werk, bijvoorbeeld omdat vakantiegangers taken of projecten willen afronden voordat ze weggaan. Zo’n twee op de drie werkenden (65%) hebben het de week voor vertrek extra druk, terwijl ruim een kwart (28%) het even druk heeft als normaal. Slechts 7% van de werkenden geeft aan te kunnen afbouwen de week voordat zij op vakantie gaan. Vakantiegangers ervaren niet alleen extra drukte vóór hun vakantie, maar ook erna. De groep die het na terugkomst extra druk zegt te hebben is eveneens 65%. Een volle email-box en opgestapeld werk kunnen hier natuurlijk een rol spelen.
De drukte die mensen ervaren wanneer ze weer aan het werk zijn na de vakantie, draagt natuurlijk niet bij aan het vasthouden van het zogenaamde ‘vakantiegevoel’. Bijna zes op de tien vakantiegangers slagen er dan ook niet in dit ontspannen gevoel langer dan een dag vast te houden. Het gevoel verdwijnt gemiddeld na 2 a 3 dagen – een halve week werken. Een minderheid lukt het langer in vakantiesferen te blijven. Bij 15% duurt de vakantieroes zelfs langer dan een week. Uit onderzoek van de Universiteit van Nijmegen blijkt dat de vakantieduur geen invloed heeft op de houdbaarheid van het vakantiegevoel. Het vakantiegevoel verdwijnt net zo snel, of iemand nu 1 of 4 weken op vakantie is.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.