Blogposts
Blog
Geplaatst op maandag 10 augustus 2015 @ 01:40 door Travelboy , 1193 keer bekeken
Je gaat op vakantie en je neemt mee: je pinpas. Maar kun je in dat leuke Italiaanse restaurantje wel betalen met je Nederlandse pas? En wat moet je doen als je pinpas gestolen wordt? Radar beantwoordt 9 vragen over betalen met je pinpas in het buitenland.
Bij de meeste buitenlandse geldautomaten kun je gewoon geld opnemen met een Nederlandse pinpas. Geschikte automaten herken je aan het Maestro- en/of Cirrus-logo. Het Maestro-logo staat ook op je bankpas, meestal rechts onderin op de voorkant. Op sommige passen van de SNS Bank staat een V Pay-logo. Deze passen werken ook bij geldautomaten met het Maestro- en/of Cirrus-logo.
Momenteel gelden alleen in Maleisië, Peru, Ecuador, Bolivia en op plattelandsgebieden in de Verenigde Staten beperkingen voor geldopname. Je vindt hier om welke banken het gaat.
Ga je buiten Europa op vakantie? Let er dan op dat je betaalpas op werelddekking staat. De dekking staat namelijk standaard op Europa. Je kunt de dekking eenvoudig aanpassen via de website van je bank. Doe dit uiterlijk 24 uur voordat je je pas wilt gaan gebruiken.
Sommige landen werken met 6-cijferige pincodes. Als een automaat zes lege vakjes geeft om je pincode in te vullen, kun je gewoon de vier cijfers van je pincodes intoetsen en vervolgens op enter drukken.
Bij veel buitenlandse winkels en restaurants kun je pinnen met je Nederlandse betaalpas. De winkels en restaurants waar dit kan, hebben vaak een sticker van Maestro of Cirrus op hun deur of raam of op het betaalapparaat geplakt. Twijfel je? Vraag het dan gewoon even na!
In sommige restaurants gaat de betaling via een draagbaar pinautomaat. Steek je pas dan voor de zekerheid zelf in het apparaatje en haal hem er ook weer uit, zodat degene bij wie je de betaling doet geen kans krijgt de pas om te wisselen.
Heb je een pinpas die geschikt is voor contactloos betalen? Dan kun je op sommige plekken in het buitenland ook op deze wijze betalen. Punten waar dit kan, herken je aan het logo van contactloos betalen.
Het logo kan er in het buitenland iets anders uitzien. Vaak zijn dan de letters van de producent, NFC, erin verwerkt. Vraag het bij twijfel even na bij de kassamedewerker. Dit doe je zo:
Engels: Can I make a contactless payment here?
Frans: Je peux payer sans contact ici?
Duits: Kann ich hier kontaklos bezahlen?
Spaans: ¿Puedo pagar sin contacto aquí?
Italiaans: Posso pagare mediante mia carta contactless?
Als je je pas verliest of als een dief er met je portemonnee vandoor gaat, moet je de betaalpas zo snel mogelijk laten blokkeren. Dit kun je doen door te bellen naar de Bankpassen Meldcentrale (+31 88 3855372). Klanten van de ABN Amro (+31 10 2411720), ING (+31 20 2288800) en Rabobank (+31 88 7226767) kunnen ook bellen naar de alarmnummers van deze banken zelf. Zet de telefoonnummer(s) voordat je op vakantie gaat in je telefoon.
Via je bank kun je een nieuwe betaalpas aanvragen, zodat je in Nederland weer gewoon kunt pinnen.
Het is verstandig om aangifte te doen van de diefstal van je pas. Ga hiervoor naar het dichtstbijzijnde lokale politiebureau.
Als een dief geld van je rekening heeft weten te halen, krijg je het gestolen bedrag niet altijd terug van je reisverzekering. Dat heeft onder andere te maken met hoe voorzichtig je met je pas bent omgegaan. Als je de pas zomaar ergens hebt laten liggen, krijg je het geld vaak niet terug.
Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar als je slachtoffer bent geworden van een diefstal.
Je kunt maatregelen nemen om de kans dat je pinpas gestolen wordt zo klein mogelijk te maken. Bewaar je pinpas op een goed afgesloten plek en laat je niet afleiden tijdens transacties. Een tactiek die criminelen bijvoorbeeld bij geldautomaten gebruiken is zeggen dat je geld hebt laten vallen. Terwijl jij je bukt om het geld op te rapen, gaan zij er met je pinpas vandoor.
Bij de meeste banken kun je een maximumbedrag instellen dat dagelijks of wekelijks opgenomen mag worden. Met zo’n limiet voorkom je dat de dief die jouw pas gestolen heeft je rekening leegplundert voordat jij je pas geblokkeerd hebt.
Veel banken bieden de mogelijkheid tot ‘Emergency Cash’. Je belt dan naar de bank, die je een aantal controlevragen stelt. Daarna bespreek je een afhaalpunt in het buitenland waar je het geld kunt ophalen. Je moet je daar wel kunnen identificeren met een paspoort of ID-kaart.
Het is altijd slim een alternatief betaalmiddel, zoals een creditcard, mee te nemen als je op vakantie gaat. Bewaar deze pas dan niet in je portemonnee, maar op een andere veilige plek.
bron: www.radartv.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.