Blogposts
Blog
Geplaatst op donderdag 06 augustus 2015 @ 00:01 door Travelboy , 1118 keer bekeken
Zwemmen of snorkelen met walvissen, bijvoorbeeld in het paradijselijke eilandenrijk Tonga in de Stille Oceaan, is een onvergetelijke reiservaring. Maar is het wel verantwoord?
Of je het aanvaardbaar vindt om te gaan zwemmen met walvissen is een persoonlijke afweging. In veel landen is het zwemmen met walvissen verboden. Walvissen vanaf een boot bekijken kan echter wel op veel plekken en juist dat veroorzaakt, indien slecht uitgevoerd, de meeste problemen. Uit onderzoek blijkt dat de walvissen vooral last hebben van de herrie van buitenboordmotoren.
Ben je echter als snorkelaar in het water en is de motor van de boot uit, dan lijken de bultruggen zich weinig aan je te storen. Bijvoorbeeld in de eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan. De verhalen dat nieuwsgierige bultruggen de snorkelaar hier opzoeken in plaats van andersom zijn legio. Ook wij zwommen voor de kust van de eilanden meer achteruit dan vooruit omdat de bultrug steeds dichterbij wilde komen. Uiteraard is het altijd beter wilde dieren in hun habitat niet te verstoren.
Er is echter nog een ander argument om wél te zwemmen met walvissen, mits je dat volgens de regels doet. Japan vangt nog jaarlijks een groot aantal walvissen onder de leugenachtige noemer van wetenschappelijk onderzoek. Gelukkig jagen de Japanners onder internationale druk tot dusver niet op bultruggen. Dit mogen ze volgens de afspraken overigens wel. Japan steunt kleine arme landen zoals Tonga financieel in ruil voor hun stem in de IWC, de internationale commissie die vaststelt wie op hoeveel van welke walvissoort mag jagen. Voorstellen die Japan verbieden om op walvissen te jagen worden dan ook telkens geblokkeerd door kleine landen als Tonga. Hoe belangrijker de walvissen dus economisch gezien worden voor landen als Tonga, hoe groter de kans dat deze landen voortaan tegen walvisjacht zullen stemmen.
Helaas is dit de werkelijkheid. De belangrijkste reden dat er bijvoorbeeld nog tijgers of neushoorns bestaan, is het feit dat er geld aan wordt verdiend door het toerisme. Alleen daarom worden ze beschermd. Wrang, maar een realiteit die we onder ogen moeten zien. Een bultrug heeft liever af en toe een zwemmer naast zich dan een harpoen in zijn kont.
bron: www.columbusmagazine.nl/
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.