Blogposts
Blog
Geplaatst op vrijdag 18 september 2015 @ 01:19 door Travelboy , 1826 keer bekeken
De meeste Nederlanders vinden het leuk om op vakantie te gaan, maar sinds wanneer gaat men eigenlijk op vakantie? Is op vakantie gaan iets van deze generatie of deed men dit vroeger ook al? Volgens de overleveringen maakten de oude Egyptenaren al tripjes. Toch kwam de zomervakantie – zoals we hem vandaag de dag kennen – pas in de jaren vijftig voor.
Reizen hebben mensen altijd al gedaan. In Babylon stond rond 2.200 voor Christus een historisch museum waar veel mensen heengingen en het oude Egypte was een ‘toeristische’ trekpleister, vanwege haar schitterende piramiden en gebouwen. De Romeinen trokken graag enkele weken naar badplaatsen om tot rust te komen. Een populaire badplaats was bijvoorbeeld Baiae, gelegen nabij Napels.
Waar de rijke laag van de maatschappij er regelmatig op uit trok, bleef de gewone burger veelal thuis. Kinderen hielpen ‘s zomers op het land en in de stad had men geen vrije dagen. Pas in de twintigste eeuw kwam er meer welvaart in de samenleving. Werkgevers gaven hun werknemers vrije dagen (onbetaald) en gezinnen gingen dagjes weg. Tot aan de jaren vijftig kwam de zomervakantie – zoals wij hem vandaag de dag kennen – niet voor. Een dagje weg met de kerk was voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar.
Waarom hebben scholieren tegenwoordig zomervakantie? Een veel gehoord antwoord op die vraag is dat het een overblijfsel is van de oogsttijd. De kinderen kregen in de zomer vrij van school om te helpen op het land. Dit blijkt niet waar te zijn. De kinderen waren juist in het voor- en najaar niet op school te vinden, omdat het dan de drukste tijd voor de boer is.
Pas halverwege de negentiende eeuw kregen leerlingen in de zomer vrij. Wetenschappers dachten toen dat het voor de kinderen niet goed was om continu op school te zitten. De kinderen ging bijvoorbeeld naar de Vakantie Bijbelschool of een dagje weg met hun ouders.
Door de opkomst van het vliegtuig, de trein en de auto werd het mogelijker verder weg te gaan. De Nederlander ging kamperen en bleef langer weg. Door de dalende prijzen van de vervoersmiddelen veranderde het reizen voorgoed. Mensen gingen steeds vaker op vakantie en er kwam soms zelfs vakantiestress voor.
Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat rond 1910 het vakantiegeld voor het eerst op kleine schaal werd ingevoerd. In de jaren twintig kregen steeds meer werknemers doorbetaald. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er bovenop het betaalde verlof nog een extra vakantietoeslag. Veel mensen konden het zich immers niet veroorloven om van hun normale salaris een vakantie te betalen. De werkgevers waren ook blij met hun uitgeruste werknemers en het vakantiegeld werd voor iedereen ingevoerd.
Het vakantiegeld wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor andere zaken, zoals het aflossen van een schuld of het aanschaffen van luxeproducten.
bron: www.isgeschiedenis.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.