Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 17 januari 2011 @ 20:09 door Travelboy , 1326 keer bekeken

Turku en Tallinn zijn uitgeroepen tot Culturele Hoofdsteden van Europa 2011. Beide steden hopen op een extra toeloop van toeristen nu ze een jaar lang extra in de belangstelling staan.

 

talinn.jpg


De binnenstad van Tallinn staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het knusse ommuurde centrum waan je je een terug in de tijd; invloeden van Duitse, Deense, Zweedse en Russische overheersers zijn nog overal zichtbaar.

 

Ook Nederland heeft haar sporen nagelaten: in de dertiende eeuw ging Tallinn deel uitmaken van het netwerk van Hanzesteden, waarmee het Laag Duits als taal werd geïntroduceerd. Zo kwam het dat al in de middeleeuwen inwoners wandelden langs toren en kastelen met de namen 'Kijk in de Keuken', 'lange Herman' en 'dikke Margaretha'.

 

De Estse cultuur staat bekend om haar folklore, zangfestivals en volksdanstradities.

 

TURKU

 

350.0.1.0.16777215.0.stories.large.2008.12.24.Turku_Winter_web.jpg

 

Het Finse Turku is lange tijd de belangrijkste stad van het land geweest. Aan het eind van de negentiende eeuw moest ze de titel van hoofdstad aan Helsinki afstaan, maar met 175.000 inwoners, twee universiteiten en een bloeiende hightech industrie neemt Turku nog steeds een belangrijke positie in. Vanuit Turku varen veerboten door de Finse Archipel naar alle Scandinavische landen.

 

Zowel Turku als Tallinn hebben dit jaar een uitgebreid cultureel programma. Turku hoopt op twee miljoen extra toeristen. "Met de recessie wordt de industrie van de cultuur meer dan ooit een belangrijke werkgever, vooral voor de jongeren", aldus de Finse minister van Cultuur Stefan Wallin.

 

bron: www.telegraaf.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.