Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 12 mei 2011 @ 11:03 door Travelboy , 1044 keer bekeken

Je gaat wellicht binnenkort op vakantie. Voor een aantal vakantiegangers komt dan ook de vraag naar boven, moet ik wel of niet een reisverzekering afsluiten? En wat dekt een reisverzekering nu eigenlijk allemaal?

 

In dit artikel geven we een korte uitleg daarover. Je kan hierdoor gemakkelijker beslissen of een reisverzekering misschien nuttig is voor jou.

 

Vakantie buitenland
Een reisverzekering is vooral belangrijk wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat. Blijf je in Nederland dan zijn de risico’s minimaal. Onverwachtse kosten die je in Nederland maakt worden meestal gedekt door andere verzekeringen die je al hebt afgesloten.

 

Zo heeft iedereen in Nederland een basiszorgverzekering en de meerderheid heeft ook nog een aanvullende verzekering. Hierdoor zijn ziektekosten in buitenland over het algemeen wel goed verzekerd. Alleen als je naar landen gaat waar de kosten voor medische zorg veel hoger liggen moet je daar goed op letten. Het is dan zeker aan te raden om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten.

 

Waar heb ik een reisverzekering voor nodig?
Met een reisverzekering is diefstal, verlies of beschadiging van je bagage verzekert. Dit kan belangrijk zijn als je veel of kostbare bagage meeneemt tijdens je reis. Je kunt ook een annuleringsverzekering afsluiten zodat je tegen annuleringskosten verzekerd bent. Ga je bijzondere of gevaarlijke sporten uitoefenen? Dan is een reisverzekering zeker belangrijk. Dat geldt ook voor wintersport.

 

Ben ik niet dubbel verzekerd met een reisverzekering?
Een reisverzekering is een combinatie van een aantal verzekeringsvormen in één pakket. Dit noemt men ook wel rubrieken. Meestal kan je zelf kiezen welke rubriek je wel of niet wilt verzekeren. Hierdoor kun je overlappingen met bestaande verzekeringen voorkomen.

 

Welke kosten zijn alleen op een reisverzekering gedekt?
Er zijn kosten die door geen enkele andere verzekering worden gedekt. Dat zijn onvoorziene kosten die ook wel SOS kosten worden genoemd. Je moet dan denken aan extra reis- en verblijfskosten door stakingen, natuurrampen of andere onvoorziene zaken. Ook dekt je reisverzekering de kosten wanneer je eerder naar huis moet terugkeren omdat iemand in de familie een ongeval heeft gehad of ernstig ziek is geworden. Wanneer je gered moet worden op zee of vanaf een berghelling, betaald je reisverzekeraar de rekening. Dat is maar goed ook want dat kan oplopen tot duizenden euro’s.

 

Wat dekt een reisverzekering nog meer?
Een reisverzekering bestaat uit rubrieken. We noemen er een aantal:

ongevallen;
bagage;
geneeskundige kosten.
Een belangrijke rubriek zijn de buitengewone kosten (SOS kosten), zoals:

 

de kosten van een gedwongen langer hotelverblijf;
de begrafenis- of crematiekosten van een verzekerde in het buitenland;
de kosten van opsporings- en/of reddingsacties;
telecommunicatiekosten;
reisdocumenten.
Een reisverzekering biedt ook concrete hulp. Zo kun je 24 uur per dag de Alarmcentrale bellen. Je bent daarnaast gedekt voor de kosten als je onverwachts terug naar huis moet. Dat heet repatriëring. Redenen voor een repatriëring zijn bijvoorbeeld:

een naast familielid komt te overlijden;
je breekt een been tijdens het skiën;
je komt zelf te overlijden.
Aanvullende rubrieken
Meestal is het mogelijk om je reisverzekering uit te breiden met verschillende aanvullende dekkingen. Je kunt je meestal extra verzekeren voor:

annulering;
reisrechtsbijstand;
autohulppakket;
extra sportuitrusting, zoals duikuitrusting of golfuitrusting.
Wat niet meeverzekeren op een reisverzekering?
Eventuele dubbele dekkingen heeft geen zin. Daarom kun je ook rubrieken op een reisverzekering uitsluiten:

 

Heb je een volledige auto- of cascoverzekering, dan is autohulp in het buitenland vaak al verzekerd. Niet verzekerd zijn de kosten van de huur van een vervangende auto. Dit is wel gedekt op een reisverzekering.
Je zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke kosten in het buitenland, maar slechts op basis van de Nederlandse tarieven. Medische kosten in het buitenland kunnen hoger uitvallen. Daar moet je wel rekening mee houden.

 

Advies over een reisverzekering?
Waar houdt de dekking van je bestaande verzekering op en waar begint de dekking van de reisverzekering? Het kan lastig zijn om dat precies te bepalen. Wil je advies? Neem dan contact op met je verzekeringsagent, bank of verzekeraar

 

Kies ik een doorlopende of kortlopende reisverzekering?
Een doorlopende reisverzekering is al snel goedkoper wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Een ander voordeel is dat je dan niet vergeet om een reisverzekering af te sluiten. Het omslagpunt ligt ongeveer bij drie weken vakantie per jaar.

 

bron: Reisverzekering blog



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.