Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 27 oktober 2011 @ 01:27 door Travelboy , 1278 keer bekeken

Afdingen, iedereen heeft het wel eens gedaan. Althans, in ieder geval geprobeerd. Vooral op reis wordt er van deze onderhandelingstechniek veelvuldig gebruik gemaakt. Maar hoe ga je ervandoor met het product voor de beste prijs?
 

De meeste reizigers houden van de spanning die het onderhandelen met zich meebrengt. De aantrekkingskracht van het afdingen is meer dan alleen maar geld besparen. Nergens is de interactie tussen locals en reizigers meer persoonlijk en intens dan tijdens het korte moment van onderhandelen.
 
De beste plekken voor afdingen zijn de markten en tweedehands winkels. De kortingen liggen voor het oprapen voor mensen die eigenwijs genoeg zijn om te vragen of ze het product voor minder geld kunnen krijgen.

De gouden regel van het afdingen is: als de verkoper geen krimp geeft over de prijs die je voorstelt, loop dan weg. Je zult vaak merken dat de verkoper bereid is om zijn prijs te laten zakken. Andere handige tips zijn:
 
1. Begin laag
 
Begin op ongeveer 40-50% van de vraagprijs en werk je weg vanaf daar omhoog.
 
2. Oriënteer je
 
Neem op de markt de tijd om een kijkje te nemen en te zien of iemand anders hetzelfde product heeft. Vraag rond voor de beste prijs en speel de concurrenten op deze manier tegen elkaar uit. Laat weten hoeveel minder je bij de concurrent hoeft te betalen.
 
3. Zet locals in
 
Overal ter wereld geldt dat er een ‘toeristische prijs’ en een ‘prijs voor locals’ is. Probeer bevriend te raken met één van de locals. Zij kunnen onderhandelen in de moedertaal en koopjes voor je binnenhalen.

 

4. Flirt
 
Flirt – in de breedste zin van het woord – met de verkoper. Gooi je charmes in de strijd om de beste deal te krijgen. Toon interesse in verschillende producten, geef complimentjes en stel veel vragen.

 

5. Probeer te ruilen
 
Soms willen verkopers liever iets anders van je dan geld. Maak hier handig gebruik van door middel van je mooie shirt, hoed of slippers die je in kunt zetten als ruilmiddel, als je er tenminste niet al te gehecht aan bent.
 

Wat je vooral niet moet doen:

 

Ga niet nepbieden
 
Onderhandelen is een spel, maar wel serieus voor verkopers. Ga niet lopen onderhandelen, als je geen serieuze intentie hebt een product te kopen. Natuurlijk kan de deal stuklopen, maar als je het doet als geintje, zal het je niet in dank worden afgenomen.

 

Bied niet te laag
 
Op die manier beledig je de verkoper en is de kans aanwezig dat hij je het product helemaal niet meer zal willen verkopen.
 
Weet wanneer je moet stoppen
 
Als jouw prijs en die van de verkoper slechts een paar dollar uit elkaar liggen, is het vaak tijdverspilling om nog door te gaan.
 
Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.
 
Lees verder… (Bron: http://www.columbusmagazine.nl)



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.