Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 26 januari 2011 @ 01:29 door Travelboy , 1164 keer bekeken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is bij meerdere grote spelers in de reisbranche binnengevallen, waaronder TUI, OAD en Thomas Cook. De concurrentiewaakhond vermoed dat er afspraken zijn gemaakt over prijzen en marktverdeling. 

 

TUI, het bedrijf achter merken als Holland International en Arke, bevestigt zelf dat de NMa is binnengevallen. Volgens ANP is dat ook het geval bij Thomas Cook en OAD. Ook de brancheorganisatie ANVR kreeg een onverwachts bezoek.

 

De NMa legt dit soort bezoeken doorgaans af wanneer er een groot vermoeden is van een overtreding van de Mededingingswet, in dit geval verboden prijsafspraken. Desondanks zegt TUI vertrouwen te hebben in de uitkomst van het onderzoek.

 

De NMa is een onderzoek gestart. Niet alleen de ondernemingen worden in dit geval onderzocht, maar ook de optie dat natuurlijke personen, zoals dat zo mooi heet, concurrentiebeperkend gedrag hebben vertoond. Ondernemingen kan een boete worden opgelegd tot maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet. Bij natuurlijke personen is de boete maximaal 450.000 euro.

 

Bij de verschillende bedrijven die NMa heeft bezocht zijn 60 medewerkers ingezet, meer dan gewoonlijk gebruikelijk is.

 

De reisbranche, met een jaarlijkse omzet van meer dan 10 miljard euro, haalt een groot deel van de centjes uit het online speelveld. TUI, Thomas Cook en OAD staan bijvoorbeeld alle drie in de Twinkle100, een jaarlijkse ranglijst voor webwinkels aan de hand van omzet. Zo zou TUI goed zijn voor 225 miljoen euro, Thomas Cook voor 205 miljoen euro en OAD voor bijna 173 miljoen euro.

 

bron: www.emerce.nl  



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.