Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 03 juli 2011 @ 00:34 door Travelboy , 1132 keer bekeken

Couchsurfen is een manier om snel en makkelijk mensen te leren kennen. Dit kan zijn in je eigen woonplaats waar je plaatsgenoten en reizigers ontmoet tijdens een meeting of afspreekt voor een kop koffie of een biertje. Op reis is het gezellig om samen te gaan eten of dat iemand zijn of haar stad laat zien. Naast deze leuke ontmoetingen kunnen mensen ook gezellig blijven slapen of andersom natuurlijk. Om deze leuke dingen te kunnen doen, moet je een profiel aanmaken op de website www.couchsurfing.org .

 

Belangrijk is je profiel goed invullen en een aantal foto’s waarop je laat zien wie je bent. Door je profiel in te vullen kunnen mensen zien wie je bent en kijken of ze denken dat het klikt. Daarnaast is het handig als je een aantal referenties op je profiel krijgt. Dit kan zijn door mensen die je al kent die lid zijn of naar een meeting gaan en dan een aantal mensen als vriend toevoegen. De referenties zijn bedoeld om anderen te laten vertellen wie jij bent. Op deze manier kun je door middel van referenties beoordelen of je met iemand wilt afspreken, er wilt surfen of als je die persoon wilt hosten.
 

Meetings
 
Op reis maar ook thuis is het leuk om dingen samen te doen met gelijkgestemde mensen. Met meetings kun je dingen gaan doen die je in een nieuwe stad niet snel alleen zal doen of waar je thuis je vrienden niet meekrijgt. Meetings variëren van een regelmatige barmeet tot een kajaktocht ergens op een leuke rivier. Op reis is het een leuke manier om locals en andere reizigers te ontmoeten. Zo ben ik zelf in Litouwen op stap geweest met een internationale groep en ben ik in Eindhoven met een groep wezen lasergamen. Ook tijdens evenementen worden vaak meetings georganiseerd zoals in Nederland een fietstocht door de bollenvelden of je viert midzomernacht met andere Couchsurfers in Zweden of op Stonehenge. Op sommige lokale meetings kom je vaak deels dezelfde mensen tegen hieruit kunnen waardevolle vriendschappen ontstaan.
 

Surfen
 
Als je op reis bent is het leuk om als afwisseling ook eens bij de lokale bevolking op de bank te slapen. Je leert hierdoor een stad op een andere manier kennen en vaak kan je host zijn of haar favoriete plekjes in de stad aanwijzen of laten zien. Een belangrijk onderdeel van het surfen is ook de uitwisseling van cultuur, je komt er achter wat de gebruiken en gewoontes in een land zijn. Dit verschilt heel erg van slapen in een hostel want daar ontmoet je meer internationale reizigers en zal je minder over het land waar je reist te weten komen.  Elke host is verschillend, sommigen vinden het leuk om mensen rond te leiden, anderen hebben het druk en eten liever samen of gaan samen met hun gasten naar de kroeg. Door profielen te lezen kan je erachter komen hoe de couch eruit ziet en wat een host van zijn gasten verwacht. Het is wel belangrijk om profielen goed te lezen en een persoonlijke couch request te sturen dit maakt de kansen dat je gehost wordt ook groter. Een persoonlijke couch request bestaat uit, wanneer je wilt komen (o.a. verwachte aankomsttijd), waarom je de stad of plaats bezoekt (evenement, stad zelf, museum, opleiding), waarom je juist door die persoon gehost wilt worden (Wat spreekt je aan in het profiel waardoor je een request schrijft) en wat je graag met je host zou doen (koken, samen wat drinken, rondleiding stad). Daarnaast is het wel handig om een back up plan te hebben. Klikt het niet met een host of voel je je niet prettig dan is het fijn als je een adres hebt van een hostel in de buurt zodat je ergens naar toe kan.
 

Hosten
 
Als je even niet de mogelijkheid hebt om te reizen kan je de reiswereld ook naar je huis toehalen. Reizigers die gezellig blijven slapen en je vertellen over hun reisavonturen. Daarnaast kan je ze tips geven over de omgeving of vervolgroute en ze de stad laten zien. Het is apart om mensen rond te leiden, want zo leer je een heel nieuwe kant van je eigen stad kennen.  In kleinere plaatsen krijg je veel minder couch requests dan bijvoorbeeld in grote steden of steden dichtbij een vliegveld. In grote steden als Amsterdam kan het aantal aanvragen voor je couch oplopen tot meerdere per dag terwijl in kleinere plaatsen je er af en toe 1 krijgt. Ik heb zelf gemerkt dat door het zelf surfen en door meetings vertrouwd te raken met het couchsurfen ik mij ook prettiger voel om te hosten. Ik accepteer alleen requests die leuk geschreven zijn en van mensen met een ingevuld profiel en een aantal referenties. Belangrijkste is dat je je gevoel durft te vertrouwen en als iets niet goed voelt je een request niet accepteert.
 

bron: www.aroundtheglobe.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.