Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 24 juni 2011 @ 02:24 door Travelboy , 1238 keer bekeken

Het Griekse eiland Hydra. © BRUNOPRESS

 

Griekenland staat op het randje van de afgrond. Het land verkeert in crisis; de schulden zijn torenhoog, de overheid ligt onder vuur en elke dag wordt in de Griekse hoofdstad Athene geprotesteerd. Ondertussen is in Europa topoverleg over de vraag: 'hoe gaan we de Grieken helpen?'. De toerist weet het wel, een ticket boeken naar een van de zonovergoten eilanden en zich daar tegoed doen aan souvlaki en ouzo.

 

De toeristische sector van het land bloeit dit jaar als nooit tevoren. Een voorbeeld daarvan is het eiland Hydra. De veerboten die af en aan naar het eiland varen zijn op elk moment van de dag afgeladen vol. 'Onze hotels zijn vol, de boten zitten vol en de winkels en horeca doen goede zaken', zegt burgemeester Angelos Kotronis tegen de Britse krant The Guardian. 'We mogen absoluut niet klagen'.

Onrust Noord-Afrika
De Grieken hebben deze boost waarschijnlijk te danken aan de onrust in Noord-Afrika. Vakantiegangers die in eerste instantie een reis naar Tunesië of Egypte hadden geboekt, hebben na de ongeregeldheden in die landen hun zinnen op Griekenland gezet. Verwacht wordt dat het aantal aankomsten met minstens 10 procent zal stijgen ten opzichte van andere jaren. De toeristische sector is daarmee een lichtpuntje geworden voor het land dat met enorme schulden worstelt.

Goedkoper

Maar de onrust in het noorden van Afrika is niet de enige reden voor toeristen om naar de Griekse eilanden te trekken. Griekenland is door de schuldencrisis namelijk ook goedkoper geworden. Zo zijn tickets voor veerboten in prijs verlaagd en is de btw op accommodaties van 11 procent naar 6,5 procent gegaan. Het land is hiermee concurrerender geworden ten opzichte van goedkope en upcoming 'Balkanlanden' als Kroatië, Hongarije en Bulgarije.

Goed gevoel

'Het voelt goed om hier te zijn en de lokale bevolking te steunen', zegt Faye Delano, een Amerikaanse toerist tegen The Telegraph. 'Ze hebben het geld hard nodig'. Vakantiegangers lijken ondanks de demonstraties, de onrust en het gebruik van traangas in de hoofdstad Athene, blij te zijn om de Grieken te helpen. Fabricio Vianello, uit Milaan zegt: 'het hoort erbij. En als je op vakantie bent stoor je je niet aan dat soort dingen'.

In Griekenland werkt één op de vijf mensen in het toerisme. De sector is goed voor 18 procent van het BBP (bruto binnenlands product). De regering hoopt dat deze zomer de kickstart vormt voor de hervormingen van de gehavende economie. De vraag is in hoeverre dit gaat lukken.

 

bron: www.volkskrant.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.