Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 13 december 2011 @ 00:02 door Travelboy , 1225 keer bekeken

In dit artikel lees je alle over het Global Greeter Network, wat reizigers de mogelijkheid biedt om geheel gratis een stad te leren kennen via rondleiding door een lokale gids.

Stedentrip

Wat is er leuker dan een citytrip? Lekker de sfeer opsnuiven van een stad, leuke plekken bezoeken en wat leren over de historie van een stad. Dat kan je zelf doen met een gids in de hand of je volgt een professionele gids die je de traditionele hoogtepunten laat zien. Echter zoals Parijs meer is dan de Eiffeltoren, zo is den Haag meer dan het Binnenhof.

Tijd voor een andere manier om steden te leren kennen!

Dat dacht Lynn Brooks, in 1992 in New York ook. Zij bedacht in de Big Apple een welkomstprogramma voor bezoekers van de stad. Ze wilde dat de bezoekers New York konden zien door de ogen van de bewoners van de stad. New York is een grote stad maar met heel diverse wijken, met leuke winkeltjes, trendy eettentjes enzovoort. Plekken waar de gemiddelde bezoeker nooit bleek te komen.

Global Greeter Network

Haar concept was heel eenvoudig maar bleek al snel mateloos populair onder bezoekers. Een zogenaamde greeter service of begroetingsservice voor toeristen. Vriendelijk en enthousiaste bewoners lieten bezoekers the Big Apple door andere ogen zien en leidden ze langs plekken waar vervolgens een persoonlijk verhaal werd afgestoken. Deze service is gratis en door het enthousiasme van de greeters en hun liefde voor de stad, ook heel bijzonder.

Om dit concept uit te dragen over andere steden werd de stichting Global Greeter Network opgericht.

Bestemmingen Global Greeter Network

Momenteel is het Global Greeter Network actief in Argentinië, Australië, België, Canada, Ivoorkust, Frankrijk, Duistland, Griekenland, Rusland, Servië, Spanje, Nederland, Verenigd Koningrijk en de verenigde Staten van Amerika. Het netwerk breidt zich echter snel uit.

Een rondleiding boeken

Wil jij een rondleiding boeken met een van de greeters van het Global Greeter Network dan ga je naar de lokale website en boekt daar de tijd en aantal mensen.

De Greeters

Het hele concept van Global Greeter Network draait rondom de greeters. Greeters zijn de mensen die bezoekers of nieuwe inwoners van een stad meenemen op een enthousiaste, trotse manier en met veel kennis van zaken hun stad vertegenwoordigen.

Kan iedereen een greeter worden. In principe wel. Als in jouw stad een Global Greeter Network bestaat dan kun jij je aanmelden. Natuurlijk moet je wel over vrije tijd beschikken, moet een leuk en enthousiast verhaal kunnen vertellen, liefst een vreemde taal spreken en het leuk vinden om vrijwilligerswerk te doen. Fysieke eisen zijn ook belangrijk want een rondleiding kan 2 tot 4 uur duren. Dat moet je natuurlijk wel aankunnen. Daarnaast moet je wel betrouwbaar zijn en je afspraken nakomen.

Wat als er nog geen Global Greeter Network in jouw stad is? In dat geval neem je contact op met het Global Greeter Network en kijk wat de mogelijkheden zijn. Om te starten eist de organisatie in elk geval dat je een werkende website hebt en tenminste vijf greeters. Ook dien je je te committeren aan de statuten van het Global Greeter Network.

Wat krijg je er voor terug? Heel veel! Je ontmoet veel (nieuwe) mensen en praat men hen over jouw stad. Je hebt soms heel bijzondere gesprekken met mensen uit een andere cultuur en dat verrijkt. Door dit voor bezoekers te doen krijgen ze een bovendien positieve blik over jou stad en raden ook anderen een bezoek aan. Dat is dan weer goed voor de lokale economie.

Global Greeter Network Nederland

Het Global Greeter Network kent in Nederland vooralsnog pas een stad met Greeters en dat is den Haag. Als inwoner van den Haag heb ik een toer gedaan en dat is werkelijk een aanrader.

Een rasechte Hagenees die je dingen vertelt over je eigen buurt, over beroemde mensen die er hebben gewoond, over oorlogsleed en hoger, over ontmoetingen met het koningshuis, et cetera. Heel speciaal.

Global Greeter Network

*Wellicht heb ik je enthousiast gemaakt om zelf een greeter te worden. Wellicht ga jij in jouw stad een Global Greeter Network oprichten. Laat het me weten. Daarnaast kun je zelf ook gebruik maken van deze fantastische mensen die zicht met hart en ziel inzetten in hun stad, als je op vakantie gaat. Check de website van Global Greeter Network om te kijken of er greeters zijn in een stad die jij bezoekt of waar je woont.

Succes

bron: www.xead.nl

 

www.globalgreeternetwork.info/index.php



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.