Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 17 mei 2011 @ 01:10 door Travelboy , 1922 keer bekeken

Met verlengde weekends in het vooruitzicht plant u misschien een korte trip naar onze buurlanden. Hoog tijd om de wegcode per land even op te frissen en een overzicht te geven van de wegentol in Europa.

Er bestaan tal van verschillen tussen de diverse Europese wegcodes. Om vervelende situaties en geldboetes te vermijden, heeft het Europees Centrum voor de Consument (ECC) zopas een overzicht gepubliceerd van de voornaamste regels die in 29 Europese landen van toepassing zijn. Netto vertelt u ook welk bedrag u moet voorzien voor de wegentol.

Maximumsnelheid: 130 km per uur!

De verschillende Europese wegcodes hebben één ding gemeen: binnen de bebouwde kom geldt een snelheidsbeperking van 50 km per uur. In België, Nederland, Zwitserland, Spanje, Ierland en Portugal is de snelheid op de autosnelwegen beperkt tot 120 km per uur. Op de Franse, Luxemburgse, Italiaanse, Oostenrijkse, Hongaarse en Deense snelwegen geldt dan weer een maximumsnelheid van 130 km per uur. Die snelheid wordt ook op de Duitse autosnelwegen aanbevolen. Vergeet niet uw snelheid aan te passen aan de omstandigheden, bijvoorbeeld bij een beperkte zichtbaarheid of bij neerslag. In Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg bijvoorbeeld moet u uw snelheid verminderen tot 110 km per uur wanneer het regent.

 

Rijden onder invloed

Rijden onder invloed wordt in de meeste landen zwaar bestraft. In België en in de meeste andere Europese landen bent u strafbaar vanaf een alcoholconcentratie van 0,5 promille. In Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk ligt de grens op 0,8 promille en in Litouwen op 0,4 promille. In Spanje is dat slechts 0,25 promille. Estland, Polen en Zweden leggen de grens dan weer op 0,2 promille. In sommige landen wordt een nultolerantie gehanteerd. Dat is zo in de Tsjechische Republiek, Hongarije, Slowakije en Kroatië.

Draag het fluovestje

63.150.jpeg

U hebt er altijd belang bij een fluovestje te dragen bij autopech, en dat ongeacht de wetgeving van het land waar u zich bevindt. "Met een fluovestje bent u in het donker al vanaf een afstand van 150 meter zichtbaar. Zonder reflecterende kledij is dat slechts maximaal van op 50 meter. Ter vergelijking: een auto die 90 km per uur rijdt, heeft in het beste geval 64 meter nodig om tot stilstand te komen", aldus het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Het dragen van het fluovestje is verplicht in België, Luxemburg, Italië, Spanje, Oostenrijk, Finland, Portugal, Duitsland, Bulgarije, de Tsjechische Republiek, Hongarije, IJsland, Letland, Litouwen, Slovenië en Slowakije.

Voorrangsregels

Op 1 maart 2007 werd de absolute voorrang van rechts in ons land ingevoerd. Ook als een bestuurder die van rechts komt aangereden bij het naderen van een kruispunt even stopt, behoudt hij dus zijn voorrang. Die regel geldt ook in andere wegcodes in Europa. Maar jammer genoeg beschrijven niet alle wegcodes de voorrangsregels even duidelijk. "Soms hangen de regels af van de lokale rechtspraak. Bij een ongeval kan de rechter dus, zelfs als u ‘in uw recht bent’, oordelen dat u (mede)aansprakelijk bent. Met alle gevolgen van dien. Een goede raad: hanteer een defensieve rijstijl", waarschuwt het BIVV.

Goed om te weten
  • In Italië, Kroatië, Oostenrijk, Hongarije, IJsland, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije, de Baltische staten en Scandinavië moet u zowel overdag als 's avonds met ontstoken dimlichten rijden. Anders riskeert u een boete. In Bulgarije geldt die verplichting van 1 november tot 1 maart.
  • Als u een bril draagt, bent u volgens de Spaanse wetgeving verplicht een reservebrilbij te hebben.
  • In Spanje en Kroatië moet u reservelampjes voor de autolichtenbij zich hebben.
  • In Zwitserland en Oostenrijk moet u een wegenvignet kopen. Dat vignet is te koop aan de grensovergangen, in postkantoren en in krantenwinkels. Maar op sommige wegen moet u nog bijkomend tolgeld betalen.
  • In Duitsland moet uw wagen over een milieusticker (Umweltplakette) beschikkenals u steeds meer steden wilt binnenrijden.
  • Op de Deense autosnelwegen bent u verplicht bij het inhalen van een andere auto met de lichten te knipperen.

Wilt u alle details kennen voor een bepaald land, klik dan hier.

De wegentol in Europa

LandWegentol
Oostenrijk 7,90 euro voor 10 dagen op snelwegen. Meer info.
België 4,60 euro of 5,50 euro voor de Liefkenshoektunnel (Antwerpen)
Bulgarije 67 leva (ongeveer 34€)
Denemarken Tol voor 2 tunnels: 220 DKK (35 euro) voor Storebæltsbroen en 295DKK (40 euro) voor Øresundsbroen
Spanje De wegentol hangt af van de afstand en van de autosnelweg.
Frankrijk De wegentol hangt af van de afstand en van de autosnelweg. Meer info.
Griekenland Van 0,50 euro tot 3,10 euro
Hongarije Ongeveer 10 euro per week. Meer info.
Ierland van 1,80 euro tot 3 euro op snelwegen en van 1,70 euro tot 10 euro voor bruggen en tunnels
IJsland Alleen voor een onderzeese tunnel: 900 ISK (6€) per traject
Italië De wegentol hangt af van de afstand en van de autosnelweg. Meer info.
Letland 1 LVL (ongeveer € 0,70) alleen in de stad Jurmala
Noorwegen 30 NOK (ongeveer € 3,86)
Nederland Van 3,80 euro tot 4,90 euro voor de Waterscheldetunnel en van 1,45€ tot 2€ voor de Kiltunnel
Polen Voor de A1-snelweg is het 17,50 PLN/90km (4,50€), voor A2 is het 13PLN/50km (3,30€) en voor A8 is het 8PLN/60km (2€)
Portugal De wegentol hangt af van de afstand en van de autosnelweg. Meer info.
Tsjechië 250 CZK (ongeveer 10€) voor 10 dagen
Verenigd Koninkrijk 10 £ (€ 11,30) per dag van maandag tot vrijdag tussen 7u en 18u
Slowakije 7 euro per week
Slovenië 15 euro per week
Zweden Alleen in centrum van Stockholm: 10,15 of 20 SEK (1,12€, 1,67€, 2,23€) per in- of uitrit afhankelijk van het uur
Zwitserland Er bestaat alleen een wegenvignet dat 14 maanden geldig is, telkens vanaf 1 december. De prijs bedraagt 33,5 euro voor Touring-leden en 35,5 euro voor niet-leden

 

bron:  http://netto.tijd.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.