Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 10 januari 2018 @ 05:28 door Travelboy , 1162 keer bekeken

Voor velen begint vandaag de kerstvakantie. En dat betekent ook een grote uittocht van Nederlanders. Wie met de auto op wintersportvakantie gaat, doet er goed aan om winterbanden te hebben. Wie die niet heeft, riskeert een boete die kan oplopen tot duizenden euro's.

 

We zetten de belangrijkste Europese winterbestemmingen op een rij.

Duitsland

 

In Duitsland zijn winterbanden of all-seasonbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Banden die alleen het M+S-keurmerk (modder en sneeuw) hebben, voldoen binnenkort niet meer. Banden die vanaf 1 januari 2018 worden gekocht, moeten ook een sneeuwvlok-symbool hebben. Voor andere banden geldt een overgangsperiode tot september 2024.

 

Sneeuwvlokje op band Victor Schutijser
 

Wie zonder winterbanden in Duitsland rijdt, loopt risico op een boete van 60 euro. Bij het veroorzaken van hinder is dat 80 euro. Wie een ongeluk veroorzaakt op zomerbanden, kan in Duitsland aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

 

Frankrijk

 

Hier zijn winterbanden alleen verplicht als een bord aangeeft dat je winterbanden moet hebben. Let er ook op dat sneeuwkettingen in Frankrijk verplicht zijn bij een blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting wordt afgebeeld. Dit geldt meestal voor bergwegen.

Italië

 

Ook hier geldt: winterbanden zijn bijna overal alleen verplicht als een bord dat aangeeft. In Zuid-Tirol, op de Brennersnelweg (A22) en in de stad Bozen zijn winterbanden in de winter wel verplicht. Ook in het Aostadal moet je winterbanden hebben, ongeacht de weersomstandigheden.

Wat zijn winterbanden?

 

De samenstelling van winterbanden is anders dan die van de gewone zomerbanden. Ook is het profiel anders. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber en hebben een heel ander profiel, waardoor de banden ook met lagere temperaturen goede grip hebben op de weg.

 

Er bestaan ook zogenoemde all-seasonbanden. Die kunnen zowel in de zomer als winter gebruikt worden. Volgens de ANWB zijn deze banden wel gevoeliger voor zowel hoge als lage temperaturen.

 

Oostenrijk

 

Winterbanden zijn in Oostenrijk verplicht van 1 november tot 15 april tijdens winterse omstandigheden. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden ook verplicht zijn. Een verkeersbord geeft dat aan.

 

Wie geen winterbanden heeft, kan rekenen op een boete van 40 euro. Maar raak je betrokken bij een ongeval, dan kan die boete oplopen tot 5000 euro.

Zwitserland

 

Misschien wel hét wintersportland bij uitstek. Opvallend genoeg is er geen verplichting voor winterbanden in Zwitserland, maar de ANWB raadt mensen aan ze wel te gebruiken. Er staan boetes op het veroorzaken van hinder op de weg als je zomerbanden hebt in winterse omstandigheden.

En de Benelux?

 

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, ook niet bij winterse omstandigheden. Ook in België kennen ze geen regels voor het gebruik van winterbanden. Winterbanden zijn in Luxemburg wel verplicht, als er winterse omstandigheden zijn.

Winterbanden in Europa (bron: ANWB e.a.)

 

Land Winterbanden verplicht Minimaal profiel
België Nee 4 mm
Duitsland Bij winterse omstandigheden 1,6 mm, 4 geadviseerd
Frankrijk Als een bord dat aangeeft 3,5 mm
Italië Alleen bij een bord, in het noorden wel 1,6 mm
Luxemburg Bij winterse omstandigheden 4 mm wordt geadviseerd
Nederland Nee 1,6 mm
Oostenrijk Bij winterse omstandigheden 4 mm
Zwitserland Nee

1,6 mm



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.