Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 08 maart 2018 @ 01:26 door Travelboy , 2641 keer bekeken

 
 
Geef je oude Garmin GPS een tweede leven met de nieuwste kaarten | (c) Garmin
 
Hoogstwaarschijnlijk heeft u nog ergens in een kast of schuif een oud Garmin GPS toestel liggen. De meeste GPS toestellen worden aan de kant gelegd omdat de kaarten die zij gebruiken om mee te navigeren verouderd zijn. Weinig mensen weten dat je om een kaartupdate voor je GPS toestel niet altijd hoeft te betalen. En als extraatje, het is helemaal legaal, volledig up-to-date én vooral... GRATIS!
 

Nieuwe GPS, oude kaarten?

GPS toestellen kosten vandaag vrij weinig, voor minder dan €100 koop je vandaag al een redelijk toestel met een flink aantal opties. Deze GPS toestellen zijn ook klein en handig om mee te nemen op vakantie, en hebben een ingebouwde batterij die langer meegaat dan je GSM. maar na enkele jaren komen de problemen. De ingebouwde kaarten die op het toestel zelf staan, raken verouderd, en het toestel vraagt meestal zelf om een kaartupdate. Voor sommige toestellen kan een kaartupdate niet meer via Garmin, omdat ze zo verouderd zijn.
 

Kaartupdate voor Garmin GPS

 
Met OpenStreetmap heb je gratis de nieuwste kaartupdate | (c) Garmin

Nieuw aangelegde wijken en straten komen niet voor op de ingebouwde kaarten van het GPS toestel. Dit hoeft geen probleem te zijn, want bij Garmin kan je steeds nieuwe kaarten kopen, of meteen een toestel kopen met de Garmin Lifetime Updates. Goedkoop zijn deze kaarten in elk geval niet, voor een kleine kaartupdate betaal je al snel meer dan €80! De kaarten van Garmin zijn ook onderverdeeld in kaarten om te navigeren, wandelkaarten, fietskaarten... elk kaarttype moet afzonderlijk aangeschaft worden. Maar gelukkig zijn er ook volledig gratis kaarten te downloaden voor uw Garmin!
 
 

Openstreetmap, gratis kaart update voor Garmin

Officiële Garmin kaarten voor je toestel kan je vinden op de site van Garmin zelf, maar sinds kort kan je ook gebruik maken van de GPS kaarten van Openstreetmap.org. De kaarten van Openstreetmap zijn tot stand gekomen door gebruikers die zelf kaarten tekenen op basis van de wegen die ze registreerden met hun eigen GPS toestel. De duizenden vrijwilligers maakten vervolgens een gedetailleerde kaart van de omgeving, die kaart is véél accurater dan de kaarten die de GPS fabrikanten meeleveren met hun eigen toestellen. Deze kaarten bevatten niet alleen de straten, maar ook exacte info over wandelpaden, parkeergarages, restaurants...
 
Voorbeeld van een OpenStreetmap kaart | (c) Openstreetmap

Omdat iedereen zijn eigen buurt het best kent heeft de kaart ook veel meer kleine wegen, POI's, fietspaden, wandelwegen en omleidingen. Ook in sommige Europese landen zoals Frankrijk zijn de wegenkaarten eigenlijk publiek beschikbaar, deze zijn reeds allemaal ingevuld in OpenStreetmap, waardoor deze zelfs beter zijn dan de Garmin kaarten. Omdat Openstreetmap door iedereen kan aangepast worden zijn de kaarten véél accurater dan de kaarten van Google Maps, of de kaarten die bij je Garmin toestel meegeleverd zijn.
 

Gratis fiets en wandelkaarten

De kaarten van Openstreetmap zijn zo gedetailleerd en accuraat, dat je deze kaarten zelf ook kan gebruiken als wandelkaart en fietskaart. Heb je een auto GPS, dan kan je deze ook meenemen en gebruiken als wandel GPS. Alle wandelpaadjes die bekend zijn, zijn ook beschikbaar op het toestel. Zo kan je ook op de kleine wandelwegen overweg met je GPS, en moet er geen wandel GPS aangekocht worden. Heb je toch een wandel GPS, dan kan je deze ook updaten met deze gratis Openstreetmap je kaarten updaten.
 

Open-source kaart met véél voordelen

 
Een groot pluspunt aan de kaarten van Openstreetmap is niet alleen dat ze veel meer detail hebben dan de Garmin kaarten, maar ook dat er veel sneller wijzigingen doorgegeven worden in het kaartmateriaal. Nieuwe wijken, nieuwe verkeerssituaties, winkels, gebouwen en paden zijn veel sneller up-to-date, omdat iedereen de kaart kan aanpassen. Wil je zelf meewerken aan de Openstreetmap kaart, dan kan je steeds een account maken op Openstreetmap.org
 
Zelfs een oud GPS toestel kan nog prima dienst doen

Het belangrijkste doel van de Openstreetmap kaarten is dat ze gebruikt kunnen worden in bijna alle Garmin GPS toestellen, in zelfs oudere toestellen die anders nutteloos geworden zijn. Deze kaarten zijn volledig gratis te downloaden, en kunnen rechtstreeks ingeladen worden op je GPS. Soms is het wel nodig om je Garmin GPS te voorzien van een extra geheugenkaartje, aangezien deze kaarten veel meer informatie bevatten dan de originele kaarten.
 

Downloaden van de kaarten

 
Bij het downloaden van de Garmin kaarten kan je je land selecteren, of je kan de kaarten aanduiden die je wil downloaden, de volgende stap is dat je je email adres invult. Vervolgens maakt de server voor jou een pakket klaar met de bestanden die je nodig hebt. Een poosje later krijg je een email, met een link daar de voor jou gemaakte kaart op basis van de meest recente kaartupdate. Deze kaart kan je downloaden rechtstreeks op het geheugenkaartje van je toestel. Steek vervolgens je geheugenkaartje in je gps toestel.

Vergeet niet in het menu Instellingen, de ingebouwde kaart uit te schakelen, en de kaart vanop je SD kaart te activeren, anders zal je kaartupdate niet in je toestel geladen worden, maar telkens nog de oude basiskaart!
 
Met Garmin Basecamp upload je de kaart naar je toestel | (c) Garmin

 

Ook is er een meegeleverde installatie, die de kaartupdate ook meteen installeert op je computer voor gebruik in Garmin Mapsource of Garmin Basecamp. Beschik je niet over Garmin Basecamp, dan kan je dit ook gratis downloaden. Na de installatie zal je zien dat de Openstreetmap kaart beschikbaar is in de software van Garmin.

 

De juiste kaart aanzetten!

Bij sommige recentere Garmin toestellen kan je ook kaarten gebruiken die aanwezig zijn op een SD kaart, je kan deze kaarten opslaan op de SD kaart, en deze rechtstreeks zonder Basecamp gebruiken op je toestel.

Je mag niet vergeten om bij de kaartinstellingen aan te duiden dat je gebruik wil maken van de kaarten op de SD kaart, en niet op de ingebouwde kaarten. Doe je dit niet, dan kan je geen gebruik maken van deze nieuwe kaarten, maar laadt je toestel standaard het oude kaartmateriaal in. Daarvoor ga je in het menu naar kaartinstellingen, daar kan je aanzetten welke kaart je wil gebruiken om te navigeren.
 

Volledig gratis

Het bijwerken van de kaarten voor je Garmin GPS hoeft dus eigenlijk helemaal geen geld te kosten, je kan deze kaarten immers gratis downloaden en updaten zonder veel problemen. Bovendien is het helemaal gratis én legaal. De kaarten die je GPS zal gebruiken zijn kaarten die door vrijwilligers gemaakt zijn, maar ook veel beter zijn. Je kan zoveel updaten als je wil.
 
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.