Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 22 december 2018 @ 00:17 door Travelboy , 986 keer bekeken

Fris en fit het vliegtuig instappen en snotverkouden aankomen op je tropische winterzonbestemming? Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Toch is dit scenario niet ondenkbaar. Een vliegtuig zit nu eenmaal vol bacteriën. Hoe voorkom je een vliegtuiggriep?

  •  
  • - Blijf gehydrateerd
  • - Zorg voor schone handen
  • - Neem hygiënische doekjes mee aan boord
  • - Slik vitamine C
  • - Zorg dat je voldoende bent uitgerust

 

Blijf gehydrateerd

 

Normaal gesproken leven we in een luchtvochtigheid van 40 tot 70%. Aan boord van een vliegtuig is dit maar 20%. Vergelijkbaar met de droogte in een woestijn! Door deze lage luchtvochtigheid worden je neus en keel droog. Hierdoor werkt je immuunsysteem op die plekken minder goed. Dit betekent dat je veel ontvankelijker bent voor bacteriën en dus ook voor een verkoudheid.

 

Om die luchtvochtigheid te lijf te gaan en je immuunsysteem te wapenen tegen bacteriën, is het belangrijk dat je veel blijft drinken en smeren. Neem een flesje water mee aan boord en doe rustig aan met alcohol en cafeïnehoudende dranken. Deze onttrekken juist vocht aan je lichaam. Ook je neusholtes hebben flink te lijden onder de lage luchtvochtigheid. Een neusspray op waterbasis is dé oplossing. Vergeet ook je lippenbalsem niet om uitgedroogde en gebarsten lippen te voorkomen.

 

Zorg voor schone handen

 

Uit onderzoek blijkt dat bacteriën in de lucht wel honderd keer sneller worden overgedragen dan wanneer we met beide benen op de grond staan. Niet zo gek dus dat je veel sneller verkouden wordt in het vliegtuig. De minimale afstand die bacteriën nodig hebben om anderen te besmetten is 45 centimeter. En dan te bedenken dat we meestal hutje mutje in het vliegtuig zitten…

 

Een verkoudheid wordt razendsnel verspreid door bacteriën op de handen. Om de verspreiding (tijdelijk) te stoppen, kun je het beste je handen regelmatig schoonmaken met desinfecterende gel voorzien van alcohol. Vergeet deze niet mee te nemen!

 

Neem desinfecterende doekjes mee aan boord

 

Ook niet vergeten: een pakje desinfecterende doekjes. Hiermee kun je, voordat je eten of drinken wordt geserveerd, het tafeltje voor je schoonmaken. Hier schijnen namelijk meer bacteriën op te zitten dan op een toiletbril… Need we say more?

 

Slik vitamine C

 

Hoewel geleerden het er niet allemaal over eens zijn, schijnt vitamine C de weerstand te verhogen. Verwacht geen wondermiddel, maar baat het niet, dan schaadt het niet. Haal een paar dagen van tevoren bij de drogist vitamine C supplementen of eet een extra sinaasappel. Hopelijk helpt dit jouw vliegtuigverkoudheid tegen te gaan.

 

Stap uitgerust het vliegtuig in

 

Tot slot een goed bedoeld advies. Probeer lekker uitgerust het vliegtuig in te stappen. Voldoende nachtrust verhoogt immers je weerstand. Lekker uitgeslapen op je vroege vlucht stappen? Boek een hotel op of vlak bij Schiphol

 

bron: www.zoover.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.