Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 20 mei 2015 @ 00:33 door Travelboy , 1075 keer bekeken

Afgelopen week pakte Benidorm uit met het nieuws dat het een aanvraag ingediend heeft bij UNESCO om erkend te worden als werelderfgoed. Een absurd idee voor sommigen, maar Benidorm voldoet volgens experten aan minstens 6 van de 10 criteria om erkend te worden als werelderfgoed. Zo onderscheidt Benidorm zich ondermeer op architecturaal, cultureel en ecologisch vlak en is het een voorbeeld wat betreft ruimtelijke ordening en stadsplanning. Tot slot is Benidorm een significante bestemming doordat het jaarlijks miljoenen toeristen van over heel Europa aantrekt. De aanvraag tot erkenning bij UNESCO getuigt alvast van het hernieuwde vertrouwen dat Benidorm uitstraalt en de evolutie die de bestemming doormaakt.  

 

Benidorm is een stad die maar weinig mensen onberoerd laat: of je bent er volledig weg van of je vindt het maar niks. Feit is dat Benidorm de afgelopen 50 jaar meer dan 250 miljoen toeristen mocht verwelkomen. Dat is meer dan eender welke andere badplaats in Europa. 7 van de 10 gasten komt ook terug eens ze in Benidorm geweest zijn, wat erop wijst dat de bestemming een trouw publiek aantrekt. De afgelopen jaren vindt ook de Belg steeds meer zijn weg terug naar zijn geliefde Benidorm. Zo noteerde de hotelsector in Benidorm afgelopen jaar een stijging van maar liefst 30% meer Belgen. En de totale bezettingsgraad van de hotels was constant boven de 85%. Het is duidelijk: Benidorm is terug van weggeweest en blaakt van het zelfvertrouwen. Getuige hiervan de aanvraag om erkend te worden als UNESCO werelderfgoed. Een idee dat reeds enkele jaren terug gelanceerd werd door de Franse hoogleraar Philippe Duhamel en nu ondersteund wordt door de prestigieuze Spaanse socioloog Mario Gaviria.

 

Dat Benidorm ook effectief in aanmerking komt voor een erkenning staat volgens Garivia buiten kijf. Zo zou Benidorm aan volgende 6 criteria beantwoorden:
1. De stadsplanning voor Benidorm begon reeds in 1958 onder leiding van urbanist Pedro Idagor. Er werkten in totaal 500 architecten aan mee. Je zou dus kunnen stellen dat Benidorm een “meesterwerk van een creatief menselijk genie” is.
2. Benidorm koos resoluut voor een verticale stadsplanning en blijft al meer dan 50 jaar trouw aan deze ideologie, waardoor het “een belangrijke interactie van menselijke waarden tentoonstelt voor ontwikkelingen in stadsplanning en landschapsinrichting”.
3. Omwille van zijn bijzondere ruimtelijke ordening is Benidorm “uniek in de wereld”. Geen enkele andere badplaats is op eenzelfde manier opgebouwd. De skyline van Benidorm is dan ook van een ongekend belang voor de bestemming.
4. Doordat Benidorm transformeerde van klein vissersdorp naar een toeristische metropool met een paar van de hoogste wolkenkrabbers in Europa stelt het “significante stappen van de menselijke geschiedenis” tentoon.
5. “De manier waarop het land gebruikt is voor bewoning is bijzonder”, aangezien de verticale inplanting langs de kustlijn een frontaal zeezicht garandeert voor de inwoners en gasten van Benidorm, met de imposante Serra Gelada op de achtergrond.
6. De bestemming is een “voorbeeld op het vlak van duurzaamheid”, want dankzij de verticale inplanting is het waterverbruik en de CO2-uitstoot er lager, waardoor het natuurlijke ecosysteem optimaal bewaard is kunnen blijven.

 

Rebranding zet vernieuwing in de verf
Of Benidorm effectief de erkenning van UNESCO in de wacht sleept weten we wellicht pas binnen enkele jaren. Ondertussen werkt Benidorm verder aan de verjonging van haar imago. Getuige hiervan de rebranding die de stad recent doorvoerde. Zo schreef de stad een wedstrijd uit onder de noemer ‘Benidorm by Talents’. Uit de ruim 330 inschrijvingen werd gekozen voor het logo-ontwerp van Juan Ais. Deze toont een grote oranje ‘B’ (verwijzend naar de ondergaande zon), met daarin de woorden ‘City & Beaches’. De rebranding volgt op de recente investeringen die de stad gedaan heeft op het vlak van infrastructuur. Zo openden recent enkele nieuwe 5*-luxeresorts en werd zowat 90% van de bestaande hotels gerenoveerd. Benidorm is dan ook zonder meer klaar om haar positie als ‘moeder aller badsteden’ te verstevigen en verder uit te bouwen.

 

Bekijk hier de nieuwste promofilm van Benidorm, ter lancering van het nieuwe logo

 

Toerisme in Benidorm: enkele kerncijfers
Benidorm ligt 38 km ten noorden van Alicante en 106 km ten zuiden van Valencia.
De stad telt zowat 70.000 inwoners. Daarnaast trekt de stad jaarlijks zowat 2 miljoen toeristen aan (goed voor in total 12 miljoen overnachtingen), hoofdzakelijk uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België.
Benidorm heeft na Londen en Parijs het hoogst aantal hotelbedden in heel Europa (61.000 bedden) en heeft hierdoor het hoogste aantal hoge gebouwen (gebouwen van 35 meter en hoger) per inwoner ter wereld. Gemiddeld is er voor elke 180 inwoners een gebouw van 35 meter of hoger.
Met meer dan 300 zondagen per jaar en een gemiddelde temperatuur van 20°C behoort Benidorm tot de zonnigste en droogste strandregio’s van heel Europa.

 

Meer info: www.visitbenidorm.be

 

bron: www.travel360.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.