Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 30 november 2015 @ 00:09 door Travelboy , 993 keer bekeken

Ode aan de citybike! In veel steden kan je steeds vaker voor weinig geld per uur een fiets (meestal: fietsje) huren. Het mooie is dat je de fiets in de meeste gevallen op een van de verhuurpunten in de stad kunt afhalen en elders weer kunt inleveren. Vaak zijn er tientallen tot honderden van die 'stations' zodat er altijd wel een op loopafstand is.


 Want wat kan een stedentrip toch leuk zijn. Een stad verkennen die je nog niet kende, levert eindeloos veel plezier op. En vaak vermoeide voeten, want je loopt vaak wat af van monument naar museum en van trendy koffiehuis naar dat op internet ontdekte designwinkeltje. Alles ondergronds doen met de metro is soms ook zonde.

 

Gelukkig is daar dus de citybike. Meestal werkt het als volgt. Je registreert je eerst via internet bij het systeem. Daarbij is soms een credit card vereist, terwijl andere systemen afrekenen via bijvoorbeeld Paypal. Aanmelden kan in het algemeen via de smartphone. Dat kan je bij het rek doen, maar als je snel wilt zijn, doe je de registratie lekker de avond vooraf in de rust van je hotelkamer.

 

Na registratie krijg je een code. Die typ je in op het kastje op het fietsenrek waar de fietsjes staan. Kies daarna het nummer van de fiets en voila: het slot is los en je kunt je fietsje uit het rek halen.

 

Tip van Reisbijbel: Kijk eerst even of het fietsje dat je wilt hebben technisch goed in orde is. Even in de banden knijpen kan bijvoorbeeld geen kwaad. Als er iets niet goed is, kies je gewoon een andere, want in het algemeen is er genoeg keuze.

 

Afleveren kan meestal bij elke ander 'station' in de stad. Dat maakt je heel mobiel, want het is natuurlijk niet verboden om fietsen en lopen te combineren tijdens een bezoekje. Het mandje op veel fietsen is mooi om de aankopen in te doen, bijvoorbeeld die uit dat inderdaad trendy designwinkeltje.

 

Wij probeerden de fietsjes in Parijs, Brussel en Liverpool. Priizen:

Velib' (Parijs): - € 1,70 per dag, eerste half uur gratis, daarna € 1 per half uur,

Villo! (Brussel) - € 1,60 per dag, eerste half uur gratis, daarna € 1 per half uur,

Citybike (Liverpool): £ 1 plus per dag plus £ 1 per uur,

 

712 Steden met leenfietsen

Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bicycle-sharing_systems heeft uitgezocht dat er inmiddels (2014) in 712 steden over de hele wereld citybikes te huur zijn. Ze zijn er bijvoorbeeld ook in San Francisco (alleen het lage gedeelte van de stad), Koreaanse steden zoals Seoel en Busan en het Canadese Montreal. Parijs heeft met 1 deelfiets op 97 inwoners de grootste fietsendichtheid,hebben snuggere statistici bij Wikipedia berekend. Zoek wel even uit hoe het precies zit in de stad die jij gaat bezoeken. Barcelona heeft wel een systeem met deelfietsen, maar daar kunnen alleen inwoners gebruik van maken. Met bijvoorbeeld Baja Bikes kan je ook een fietstour regelen, met Nederlandse gids. Ook leuk met kinderen!

 

Andere links:

www.velo-antwerpen.be

www.callabike-interaktiv.de

www.bycyklen.dk

www.bikemi.com

www.publibike.ch


bron: www.reisbijbel.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.