Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 20 juli 2015 @ 00:29 door Travelboy , 931 keer bekeken

Steeds meer Nederlanders zetten hun toegang tot mobiel internet uit wanneer zij op vakantie gaan. 37 procent van de bezitters van een smartphone doet dit inmiddels. 13 procent van de Nederlanders neemt daarentegen nog altijd geen enkele maatregelen om de mogelijk hoge kosten van dataroaming te beperken. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper op basis van het Consumer Panel in het tweede kwartaal van 2015.

 

In 2011 nam slechts 21 procent van de Nederlanders maatregelen tegen de hoge kosten van dataroaming door hun toegang tot mobiel internet uit te schakelen. In de jaren daarna steeg het percentage: naar 28 procent in 2012 en 29 procent in het tweede kwartaal van 2014. Deels is die groei te verklaren omdat het aantal smartphones nog steeds groeit. Maar het laat ook zien dat veel consumenten bezorgd zijn voor hoge rekeningen.

 

Hoge rekeningen dalen

Die hoge rekeningen worden gemiddeld genomen wel lager. De kosten van dataroaming zijn de afgelopen jaren gedaald door verplichte verlagingen van de maximum retail roaming tarieven. Met ingang van april 2016 worden de huidige retail tariefplafonds voor roaming aangepast. In beginsel gaat roaming uit de eigen bundel, totdat een bepaalde hoeveelheid (‘fair use’) overschreden wordt. Dan kost elke MB gebruikt buiten in een ander EU-land vijf eurocent extra.

 

Andere respondenten geven aan de kosten voor roaming te beperken door zoveel mogelijk toegang te zoeken tot (gratis) WiFi-hotspots. Sinds 2011 is deze groep elk jaar groter geworden, van 16 procent in 2011, 26 procent in 2012, 31 procent in 2013 en 35 procent in Q2 van 2015. 23 procent van de consumenten geeft aan dat zij hun telefoon wel gebruiken, maar bewust minder dan thuis. 14 procent van de consumenten sluit een speciale buitenlandbundel af.

 

Geen voorzorgsmaatregelen

Er is ook een groep die helemaal geen bijzondere voorzorgsmaatregelen neemt. Die groep was klein, maar laat de opvallendste stijging zien: van twee procent in 2011 naar 13 procent in 2015. In eerdere jaren schommelde dit percentage rond de vijf procent. Vanaf 15 juni 2017 zullen retail roaming tarieven volledig worden afgeschaft, zo hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad begin deze week met elkaar afgesproken in een voorlopig compromis.

 

Bron: www.telecompaper.com

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.