Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 06 oktober 2015 @ 00:25 door Travelboy , 1238 keer bekeken

Als Praag ietwat passé is, waarom probeer je dan niet een keer een andere Oost-Europese stad? 10 verrassende suggesties.

 

We hebben tien Oost-Europese steden verzameld die misschien niet direct een belletje doen rinkelen, maar die je echt eens moet bezoeken. 

Veel reisjournalisten en avontuurlijke citytrippers zijn altijd op zoek naar nieuwe steden om te ontdekken, en het goede nieuws is: Skyscanner heeft 10 intrigerende bestemmingen voor je gevonden. 

We durven deze steden nog net niet tot ‘het nieuwe Praag’ om te dopen, maar of je nu weet waar ze liggen of niet, wij denken dat ze ideaal zijn voor een citybreak of zelfs een langere vakantie.

 

Wil je doorklikken naar de foto's. Lees dan het originele artikel op Skyscanner

www.skyscanner.nl/nieuws/leer-ze-kennen-10-geweldige-minder-bekende-oost-europese-steden

 

1. Zamość, Polen

Ver weg in Oost-Polen, dichtbij de grens met Oekraïne vind je een van de meest ongelooflijke architectuurcentra van Europa. De slaperige stad Zamość heeft een weelderig rijkversierd Italiaans Renaissanceplein. De stad werd gebouwd door architect en inwoner van Padua Bernando Mornado, die veel van zijn designs baseerde op het Italiaanse ideaal van de perfecte stad. Dat verklaart waarschijnlijk waarom Zamość eruit ziet alsof het rechtstreeks uit Florence is overgevlogen. Tijdens een bezoek breng je de meeste tijd door op dit geweldige plein en de net zo adembenemende oude stad die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat om de kleurrijke gebouwen te bestuderen. Als je meer wilt leren over Zamość’s recente geschiedenis, bekijk dan de rotonde van de stad, een executieplatform gedurende de Tweede Wereldoorlog en Duitse bezetting.
Zamosc Polen

Ontdek de stad die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.

 

2. Loket, Tsjechië

Loket ligt in een bocht van de Ohře rivier, een pittoreske plaats die perfect is voor een dagtrip vanuit Praag. Het is ongeveer vier uur per trein, is net zo mooi en heeft niet de massa’s mensen die Praag soms overspoelen. Met een 14e-eeuws kasteel, een stadstoren en een boekbindersmuseum, zeggen we niet dat je hier een enorme partyscene kan verwachten, maar het is het waard om te stoppen voor een kop koffie. De stad is beroemd vanwege z’n porselein dat je als authentiek Tsjechisch souvenir kunt kopen om je schoonmoeder mee te imponeren als ze op de thee komt.
Loket Tsjechie

Klik op de foto en ontdek mooie kastelen in onder meer Praag.

 

3. Ljubljana, Slovenië

De Sloveense hoofdstad is een van de grootste hits op het gebied van Europese architectuur: barokke beauties bevinden zich naast geweldige middeleeuwse architecturale juwelen en overdadige Art Nouveau. Tussendoor ontwaar je de façades uit de ‘retro’ socialistische periode in het stadscentrum. De Sloveense architect Joze Plecnik ontwierp veel gebouwen in Llubljana, hij ging later aan de slag in Praag. Dus wellicht is deze stad wel de blauwdruk voor Praag. Het is zeker een geweldig leuke en mooie citybreak bestemming met een levendige studentengemeenschap en een bruisende cafécultuur langs de waterkant – cakekenners moeten even naar Cajunica Gallus aan de oevers van de Ljubljanica-rivier voor ice-fruitthee en duivelslekkere plakken, oh zo decadente chocoladecake.
Ljubljana Slovenie

Klik op de foto en zie de 7 mooiste plekken in Slovenië.

 

4. Osijek, Kroatië

Vergeet Kroatië’s glanzende sliert beroemde kuststeden en duik diep het binnenland in over de Pannonische Vlakte. Daar ligt Osijek aan de Drava rivier waar je fraaie fin-de-siècle architectuur vindt om van te genieten naast Europa’s allereerste tramsysteem ooit. Het recent opgeknapte Trvda-fortcomplex is leuk om te ontdekken en voor een luie namiddag wandel je langs de rivier, struin je langs de oevers, en stop je even bij gezellige cafés en verstopte barretjes om het lokale Osjekco-bier te proeven. Bestel ook eens de smakelijke paprikavissoep, fis paprika; een van de beste spots in dit deel van de stad is het eenvoudige, vriendelijke Restoran Kompa, waar je geweldige Kroatische klassiekers krijgt voorgeschoteld met uitzicht op de rivier.
Osijek Kroatie

Klik op de foto en lees een top 10 dingen te doen in Kroatië.

 

5. Klaipeda, Litouwen

Deze Baltische haven is Litouwens tweede stad (die eer gaat naar Kaunas), een keurige, schone stad met een charmant, compact historisch centrum vol leuke musea en frisse straten vol hartig local food en cafés voor een biertje. Voor een fun en compleet gratis middag met de kinderen, ga je op een I-spy-achtige missie, waarin je kleine dierenbeelden, draken, schoorsteenvegers en griezels spot, verspreidt over het oude stad. Als je een trip plant in de zomer dan kun je kiezen uit een aantal stranden, het meest populaire is Smiltynė. Heb je zin om je vleugels uit te slaan? Neem de ferry richting het ruige, mooie Neringa en de Curoniaanse landtong, een groot eiland met spectaculaire zandduinen. 
Klaipeda Litouwen

Klik op de foto voor 7 geheime stranden in Europa inclusief Litouwen.

 

6. Tartu, Estland

Terwijl groepen giechelende single vrouwen en vrijgezelle mannen Tallinn, de hoofdstad van Estland, blijven overspoelen, heeft studentenstad Tartu een meer laid-back levensritme. Tartu is de oudste stad van het land en wordt door mensen in Estland beschouwd als de intellectuele- en culturele hub van het land. De oude historische gebouwen in de stad zijn nog altijd in gebruik door de universiteit,  studenten genieten van goede, betaalbare cafés, bars en restaurants in het gebied. Vein ja Vine is een populaire keuze onder toeristen en Tartu’s locals kijken altijd uit naar mooie wijnen en heerlijke Italiaanse antipasti, met flessen rode of witte wijn die beginnen vanaf 12 euro. Er zijn genoeg outdoor plekken om te ontdekken inclusief de botanische tuin van de universiteit, Barclay Park en Toome Hill – in het bezit van de universiteit nadat Keizer Paul I het cadeau had gegeven. Dus doe zeker comfy schoenen in je koffer en bid voor wat zonneschijn (in Estland is april de droogste maand).
Tartu Estland

Als je durft klik je op de foto voor 5 bestemmingen met extreem weer.

 

7. Kotor, Montenegro

Het ‘Nieuw Kroatië’ a.k.a. Montenegro, begint echt naam en faam te krijgen op de toeristische kaart van Europa en doet denken aan Dubrovnik: beide steden hebben een fort, liggen tussen bergen en  hun historische centra zijn gevuld met kerken en geplaveide straten. Je komt er het snelste via Tivat airport, ongeveer 8 km vanaf Kotor, en vervolgens regel je een transfer of huur je een auto. De stad en omliggende baai van Kotor hebben hun plek op UNESCO’s werelderfgoedlijst zeker verdiend. Maar wees gewaarschuwd: het is makkelijk om te verdwalen in deze middeleeuwse stad, met opzet gebouwd als een doolhof om binnendringende troepen in de war te brengen en het te beschermen tegen een aanval. Top tip: kijk uit naar de belangrijkste symbolen van de stad zoals Sint Trifun kathedraal en de St. Nicolaas kerk.
Kotor Montenegro

Klik op de foto voor 8 geweldige plekken in de Balkan, door The Blonde Gypsy.

 

8. Brno, Tsjechische Republiek

Opnieuw een ‘aanval’ op het populaire Praag door een aangename en in dit geval de tweede grootste stad van Tsjechië: Brno. De grote studentengemeenschap houdt het levendige nachtleven in tact en de straten zijn gevuld met groepen op zoek naar een goede tijd. Dat, gecombineerd met Brno’s barokke en middeleeuwse gebouwen, maakt het eenvoudig om het te vergelijken met z’n beroemde buur. De meeste belangrijke bezienswaardigheden liggen in en rondom het Vrijheidsplein zoals het Špilberk kasteel. 
Brno

Klik op de foto voor een top 9 avontuurlijke vakanties.

 

9. Toruń, Polen

Als je van middeleeuwse steden houdt, met kerken langs mooie rivieren, dan past Toruń helemaal in je geplaveide straatje. Het dichtstbijzijnde vliegveld is in Bydgoszcz (50 km rijden) dus we raden een goedkoop vliegticket aan en een huurauto, het is de meest economische manier om in het hart van deze historische stad te geraken. En als je een eigen auto hebt, kun je ook de omgeving verkennen inclusief Chełmża (15 km) en z’n mooie zonspots langs het meer. De stad staat vol met mooie gebouwen van rode baksteen en de kerken van St. John en St. John de Evangelist. Het is de plek waar astronoom en Toruń’s beroemdste zoon Nicolaus Copernicus in de 15e-eeuw werd gezegend en het herbergt Europa’s grootste middeleeuwse kerkklokken. Dwaal door de UNESCO-wijk en stop bij een ongewoon museum dat geheel is gewijd aan peperkoek. Stroop je mouwen op en zet de kinderen aan het werk, om zo je eigen krokante hapje  te maken voor thuis. 
Torun Polen

Klik op de foto voor 10 geweldige ideeën voor een citytrip in Europa.

 

10. Bratislava, Slowakije

Na de ‘Fluwelen Revolutie’ nam Bratislava een ongewone rol aan als hoofdstad van nieuw land Slowakije. Laten we zeggen dat het wat tijd kostte om zich te vinden in die rol, maar deze dagen blikt de oude stad vooruit naar de toekomst en kijkt het met een scheef oog naar Praag in de hoop dat ze op een dag net zoveel toeristen trekken. We zien niet in waarom niet. De prijzen zijn wat omhoog gegaan in vergelijking met de belachelijk goedkope tijd maar je kunt nog altijd een goed biertje drinken voor 1 euro. Een ander pluspunt is dat ondanks moderne delen, je nog altijd authentieke delen vindt met daarin Sovjet-architectuur. Hang een beetje rond in Bratislava’s grootste shoppingcentrum Eurova aan de oevers van de Donau of chill langs de promenade. Vanuit hier kun je het nieuwe Slovaakse Nationale Theater bewonderen en het nabijgelegen Warehouse no.7, een in stijl gerenoveerde industrieel  pakhuis dat nu een auditorium is; een gebouw dat laat zien dat de stad in transitie is.
Vrijheidsplein Bratislava Slowakije

Klik op de foto voor de 10 beste streetfood steden in de wereld.

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.