Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 24 oktober 2015 @ 00:47 door Travelboy , 1098 keer bekeken

De Amerikaanse non-profitorganisatie All Wheels Up voert campagne voor een rolstoelplaats in het vliegtuig, wereldwijd kunnen veel rolstoelgebonden mensen niet per vliegtuig reizen. Met een petitie, vliegtuigcrashtest en dialoog met de vliegtuigindustrie willen ze een rolstoelplaats realiseren.

 

Nederlander Dennis van der Ploeg, rolstoelgebonden door de spierziekte Duchenne is het aanspreekpunt in Europa en schreef het onderzoeksrapport: ‘Wheelchair Place Investigation’. Dennis wil eind december 40.000 ondertekeningen uitreiken aan de minister-president en Tweede Kamer.

 

Michele Erwin, moeder van een zoon met de spierziekte SMA leidt All Wheels Up. Dennis: “In plaats van de vliegtuigindustrie als dé boosdoener aan te wijzen, willen wij samen met hen de rolstoelplaats realiseren! Vliegtuigmaatschappijen kunnen een verdienmodel maken.’’ De rolstoelplaats moet voldoen aan veiligheids-, technische- en economische eisen.

 

Het vliegtuig is het enige vervoermiddel wat niet rolstoeltoegankelijk is. Research door All Wheels Up laat zien dat er wereldwijd tenminste één miljoen rolstoelers zijn, die niet in een vliegtuigstoel kunnen zitten door bijvoorbeeld spierpijn. Het kost de rolstoeler en begeleider veel energie en zorgt voor veel stress door de nodige transfers. Bagage zoals hulpmiddelen voor de rolstoeler beschadigen regelmatig tijdens de reis. Rolstoelgebonden mensen kunnen daardoor niet op een redelijke manier vliegen, om familie te bezoeken, op vakantie te gaan en te reizen voor werk. Met een rolstoelplaats kunnen ze in hun op maat gemaakte rolstoel zitten tijdens de vlucht.

 

De petitie met 31.000 ondertekeningen: ‘Wheelchair Access On Commercial Airlines’ is opgezet door Vicki Jurney-Taylor, zij heeft SMA. De inmiddels gesloten petitie ‘Accessible Planes’ leverde 5.872 ondertekeningen op. Dennis wil in twee maanden tijd 9.000 ondertekeningen verzamelen met een promotiecampagne, om aan de nodige 40.000 te komen. Dennis: “Hopelijk verspreiden Nederlandse media de petitie, dat levert nieuwe petitie-ondertekeningen op!’’

 

Uiteindelijk wordt de petitie uitgereikt aan o.a. het Congres van de Verenigde Staten, luchtvaartmaat-schappijen en gehandicaptenorganisaties. Volgens Michele hoeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA slechts het onderzoek van het bedrijf Q’Straint uit te breiden, hun rolstoel-vergrendelingsysteem doorliep alle nodige 20 g botsproeven. Als de FAA meewerkt aan de realisatie, dan kunnen luchtvaartautoriteiten zoals de EASA in Europa hetzelfde doen.

 

Wil je de petitie ook tekenen? Dat kan hier:

http://petitions.moveon.org/sign/wheelchair-access-on?source=c.em&r_by=8151355

 

bron: http://travel.blog.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.