Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 12 augustus 2015 @ 00:19 door Travelboy , 1065 keer bekeken

De verlofregeling voor oudere werkenden verdwijnt volgens dagblad Trouwe uit steeds meer CAO's. Als deze trend doorzet, hebben over een paar jaar nog maar 40 procent van de werknemers een seniorendag.

 

Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Vakmensen, denkt dat die ontwikkeling niet erg is, als daarvoor in de plaats op een andere manier een regeling wordt getroffen. "Ik denk dat we meer naar een systeem moeten waarin werkgevers en werknemers in onderling overleg bepalen hoe arbeidstijden en vrije tijd ingedeeld worden. Flexibiliteit waar beiden voordeel aan hebben."

 

Duidelijke afspraken
Dat systeem vraagt wel om goed overleg tussen beide partijen, omdat dat afspraken minder vast zijn, zegt. "Om een voorbeeld te geven uit de praktijk: een werknemer is bereid op zaterdag te werken zonder daarvoor een extra toeslag te krijgen, maar wil in ruil daarvoor dan wel doordeweeks een vrije dag hebben, zodat er voor de kinderen of ouders kan worden gezorgd. Als blijkt dat diegene op die vrije dag dan toch moet werken, dan is die extra beloning wel weer gewenst, want dan moet er thuis hulp ingeschakeld worden. Over dit soort afspraken moet dus goed nagedacht worden."

 

Gezamenlijk belang
Er moet volgens Van Wijngaarden altijd naar het gezamenlijk belang gekeken worden. "Ik zou me een situatie kunnen voorstellen waarbij je in het CAO het loon, de pensioenafspraken en de verplichte vakantie regelt, daarnaast kapitaliseert wat bijvoorbeeld ATV-dagen, seniorendagen en bovenwettelijke vakantiedagen waard zijn en daar een persoonlijk budget van maakt. Dan kan een ieder in overleg met zijn werkgever afspraken maken over hoe dat vervolgens ingezet kan worden. Als geen gebruik wordt gemaakt van deze dagen, zouden ze omgezet kunnen worden in loon."

 

bron: www.bnr.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.