Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 10 oktober 2015 @ 00:15 door Travelboy , 1406 keer bekeken

In een goede wandelbroek (outdoor- of trekkingbroek) lééf je. Z’n zakken zijn onmisbaar, z’n stof onverslijtbaar en hij maakt de regenbroek overbodig. Welke wandelbroek is het best betaalbaar, winddicht en bestand tegen vonken rond het kampvuur?

 

Een goede wandelbroek gaat ontzettend lang mee, dus de herinneringen aan je mooiste tochten zijn eraan verbonden. En het laatste wat je wilt, is je regenbroek eroverheen aantrekken. Dat loopt niet lekker en ach, je benen en als het goed is ook je broek zijn niet snel bang voor wat regendruppels. Uiteindelijk is hij dan toch versleten of, erger, hij gaat knellen in de taille. Hét moment voor een nieuwe wandelbroek is aangebroken, maar welke?

Welke wandelbroeken zijn getest?

Berghaus Starav Pant, € 99,95

Bijzonder fijne broek. Draagt zeer comfortabel, niet snel te warm of te koud, zeer praktisch in het gebruik. Omdat waterdruppels (…)

Naar de testresultaten

 

lijn-1px

Mammut Hiking Pants, € 99,95

Absolute aanrader voor wie een trekkingbroek zoekt voor warme streken. Een serie nuttige zakken, minimale droogtijd en (…)

Naar de testresultaten

 

lijn-1px

Fjällräven Barents Pro Trousers, € 139,95

Uitstekende keuze voor gemiddelde en wat zwaardere tochten. Stoere uitstraling, doet het goed rond het kampvuur (…)

Naar de testresultaten

 

lijn-1px

Jack Wolfskin Chino Pants, € 89,95

Voor een katoen/polyester wandelbroek is de Jack Wolfskin Chino Pants relatief snel droog. Ook is de broek comfortabel warm (…)

Naar de testresultaten

 

lijn-1px

Lundhags Njeeru Pant, € 129,95

Uitstekende keuze voor gemiddelde en zwaardere tochten. Stoere uitstraling, doet het goed rond het kampvuur (…)

Naar de testresultaten

 

lijn-1px

Patagonia Tribune Zip-Off Pants, € 110

Prima afritsbroek voor relatief warme omstandigheden. Valt er toch een bui, dan rollen de druppels goed van de stof af. ’s Avonds (…)

Naar de testresultaten

 

lijn-1px

The North Face Trekker Convertible Pant, € 89,95

Fijne broek voor gematigde tot warme omstandigheden. Waterdruppels rollen goed van de stof en daarnaast ook nog een snelle droogtijd (…)

Naar de testresultaten

 

lijn-1px

Schöffel Wombat, € 89,95

Aanrader voor wie een trekkingbroek zoekt voor warme streken. Een serie nuttige zakken, korte droogtijd en prima afparelende (…)

Naar de testresultaten

 

lijn-1px

Columbia Passo Alto II Pant, € 79,95

Een prima trekkingbroek voor gematigde en warme omstandigheden. De droogtijd en de afparelende eigenschappen vallen tegen (…)

Naar de testresultaten

 

lijn-1px

Haglöfs Mid II Flex Pant, € 149,95

Bijzonder fijne broek. Draagt zeer comfortabel, niet snel te warm of te koud, zeer praktisch in het gebruik. Omdat waterdruppels (…)

Naar de testresultaten

 

lijn-1px

Welke wandelbroek kiezen?

Katoen?

Op Pad schreef het al vaker: een spijkerbroek is van katoen en ongeschikt als buitensportbroek. Want katoen is zwaar, ventileert slecht, droogt langzaam en is niet slijtvast. Synthetische weefsels presteren op al die vlakken vele malen beter. Qua slijtvastheid zelfs zoveel beter, dat tijdens een laatste grote Op Pad test van wandelbroeken bij TNO ooit bleek dat geen van de geteste broeken enige relevante slijtage had vertoond.

Soorten en maten

Het huidige aanbod aan wandelbroeken biedt vele soorten, maten en voor de verandering eindelijk ook kleuren, al toont de selectie in onze test dit laatste nauwelijks. De pasvorm is zeer belangrijk én persoonlijk. Deze test biedt daarover geen uitkomst, daarvoor moet je het pashokje in. Wandel je veel, ga dan niet voor een te strakke broek, maar voel je gerust happy in een baggy model. Beweeg je actiever of ga je ook klimmen, kijk dan naar wandelbroeken die beter aansluiten en elastischer zijn.

Afritsbroek?

Een Nederlands ‘dingetje’ is de afritsbroek. Waarom men afritst? Om gewicht te besparen én om de definitieve keuze tussen korte of lange wandelbroek niet ‘s ochtends al te hoeven maken. Punt van irritatie kan de rits zijn. Die hoort boven de knieën te zitten en niet erop of eronder. Check dit dus even met behulp van een paar kniebuigingen in de winkel.

 

Waarom men afritst? Om gewicht te besparen én om de keuze tussen korte of lange broek niet te hoeven maken.Waarom men afritst? Om gewicht te besparen én om de keuze tussen korte of lange broek niet te hoeven maken.

Hoe zijn de wandelbroeken getest?

Prijs en doel

De prijzen van de wandelbroeken in deze test ­variëren tussen de € 75 en € 150. Duurdere broeken komen vooral tot hun recht in het hooggebergte, op survivalachtige tochten of in zeer ruig terrein waar ze bescherming bieden tegen struiken/vegetatie. De geteste wandelbroeken worden gemaakt voor dag- en trektochten bij warme of gematigde ­temperaturen of tochten in niet al te zwaar alpien terrein.

Droogtijd en afparelen

De droogtijd wordt gemeten plat op een rek, uit de wind en de zon. Alle broeken drogen minder snel rond de taille en bij dubbele lagen stof (zakken), en relatief vlot op de pijpen zelf. Het belang van de totale droogtijd wordt betrekkelijk, als de afparelende eigenschappen dik in orde blijken te zijn. De broek neemt, als hij goed afparelt, namelijk geen vocht op en gaat niet plakken aan je benen. De afparelende eigenschappen zijn beoordeeld ­volgens de DIN- en ISO 24920-norm.

Winddichtheid en slijtvastheid

Alle broeken zijn ook getest op winddichtheid, waarbij de onderlinge verschillen ­gering bleken. Een broek rondom benen in beweging is overigens zelden te koud, ­tenzij je het hooggebergte in gaat. Omdat bij de laatste TNO-test alle katoen/polyester- en polyamide/Supplex-stoffen ronduit goed presteerden op slijtvastheid, is deze test niet herhaald.

Praktijk

Alle wandelbroeken zijn in de praktijk gebruikt, waar ze werden ­beoordeeld op gebruiksgemak.

 

Alle wandelbroeken werden van dichtbij (20 cm.) blootgesteld aan metaalvonken.Alle wandelbroeken werden van dichtbij blootgesteld aan metaalvonken.

Vonkentest

Alle wandelbroeken werden van dichtbij (20 cm.) blootgesteld aan metaalvonken en steen- en houtskoolvonken. De gevoeligheid van textiel voor houtskoolvonken hangt af van de vezels die erin zijn verwerkt. Plantaardige vezels (katoen, linnen) ontvlammen eerder dan dierlijke vezels (wol). Leer geldt zelfs als vonkwerend. Kunststofvezels branden nauwelijks, maar smelten wel en die smeltdruppels kunnen in de huid branden, en dicht geweven stoffen zijn moeilijker ontvlambaar dan open geweven stoffen.

In de praktijk leveren houtvuurvonken bij de meest gebruikte buitensporttextielvezels de volgende brandbaarheidsrisico’s op (van hoog naar laag):

  • Polypropyleen (niet aanwezig in de geteste broeken): één van de weinige vezels die zowel zeer snel branden als zeer snel smelten. Vonkbestendigheid zeer slecht.
  • Luchtig geweven polyester (fleece): houtvuurvonken veroorzaken gaten. Vonkbestendigheid slecht: uitkijken.
  • Polyamide (basismateriaal voor veel geteste broeken): houtvuurvonken kunnen hier gaatjes in smelten. Vonkbestendigheid redelijk tot goed: ­risico voor de huid gering.
  • Dicht geweven katoen/polyester (35-65 mix aanwezig in een aantal geteste broeken): aantoonbaar beter bestand tegen houtvuurvonken dan polyamide. Vonkbestendigheid altijd goed: vrijwel geen risico voor de huid.
  • Wol: houtvuurvonkbestendigheid zeer goed (geen effect).

Testwinnaar test wandelbroeken 2015

Aangezien niet alle wandelbroeken onderling goed vergelijkbaar zijn, beoordelen we eerst de lichte wandelbroeken (Mammut, Schöffel, Patagonia, The North Face, Columbia, allemaal gemaakt voor tochten in warmere streken). We verwachten dat deze broeken licht en soepel zijn, goed afparelen en snel drogen. Omdat al deze broeken van polyamide zijn, moet je hiermee rond het kampvuur uitkijken voor vonken (gaatjes!). ­Alleen het dicht geweven polyamide van ­Columbia heeft hier opvallend genoeg geen last van. Overall scoort desondanks de Hiking Pants van Mammut het beste in deze groep.

Ga je voor het ruigere werk, kijk dan naar de wandelbroeken van de Zweedse merken Lundhags, Fjällräven en Haglöfs. Met name de eerste twee ontlopen elkaar qua prestaties nauwelijks, waardoor pasvorm en wellicht persoonlijke voorkeur voor uitstraling en hoeveelheid zakken in de winkel de doorslag mogen geven.

De testwinnaar wordt uiteindelijk de Starav Pant van Berghaus: stoer, stevig en veelzijdig, opmerkelijk veel functies voor een relatief gunstige prijs en prima prestaties op zowel afparelen en droogtijd. Bovendien doorstond hij goed de Op Pad vonkentest.

 

bron: www.oppad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.