Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 12 november 2015 @ 00:13 door Travelboy , 980 keer bekeken

De alternatieve toeristische stadsplannen van Use-it, met tips van ‘locals’, kennen al in 37 steden in Europa navolging. Omdat het eerste stadsplan tien jaar geleden in en voor Gent gemaakt werd, komt het netwerk deze week samen in zijn geboortestad.

 

 

De no-nonsense toeristische informatie in de plannen wordt niet door reisjournalisten aangeleverd, maar door mensen die er al even wonen. De plannen zijn overal gratis, Use-it maakt ook geen gebruik van reclame, maar overleeft door subsidies van (lokale) overheden los te weken.

 

De plannen, gemaakt door vrijwilligers, worden elk jaar aangepast en zijn bedoeld voor jonge reizigers. Bovenop de 37 Europese steden waarvan al plannen bestaan, zijn er nog eens acht kaarten in voorbereiding.

 

‘Je voelt gewoon dat de Lonely Planet niet meer volstaat’, zeggen de makers. ‘Die gidsen worden weinig geüpdatet, en er ontbreken ook verhalen in die enkel de locals kennen.’

 

‘Op het Use-it-plan van Gent staat een heel stuk over Walter De Buck en Luc De Vos, en over AA Gent dat kampioen speelde. Dat vind je niet in de ‘boekskes’, maar het zijn wel de verhalen die je vertelt aan je buitenlandse vrienden. Daarin zijn ze vaak meer geïnteresseerd dan in het Gravensteen.’

 

Hond wordt virtuele ontmoetingsplek

Sinds kort bestaat er ook een smartphoneversie van de Use-it-plannen, voorlopig enkel voor iPhone. In die app wandelt hond ‘Orion’ op het stadsplan.

 

‘Alle gebruikers zien Orion op hetzelfde moment op dezelfde plaats, dus je kan daar andere reizigers ontmoeten die dezelfde onzichtbare hond komen uitlaten. Zo wordt de hond een virtuele ontmoetingsplek, weg van het toeristische centrum.’

 

Het Europese Use-it-netwerk wordt vrijdagavond ontvangen in het Gentse stadhuis door burgemeester Daniël Termont (SP.A) en zijn partijgenote, schepen van Toerisme Annelies Storms.

 

bron: www.nieuwsblad.be

 

www.use-it.travel/home



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.