Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 26 mei 2015 @ 02:08 door Travelboy , 1027 keer bekeken

Reizigers die zelf een vakantie samenstellen op internet zijn binnenkort net zo goed beschermd als reizigers die via een touroperator alles in één keer boekten. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten werden het vandaag eindelijk eens over betere bescherming van vakantiegangers.

 

Door de deal krijgen reizigers die via internet eerst een vlucht boeken, en daarna binnen 24 uur gebruik maken van daaraan gekoppelde aanbiedingen voor autohuur of een hotelkamer, dezelfde consumentenbescherming als mensen die zulke diensten in één keer bij een touroperator hebben geboekt. Dat betekent bijvoorbeeld dat als de vlucht wordt gewijzigd, ook de daaraan gekoppelde hotel- of autoboeking makkelijk kan worden afgezegd.

 

Het parlement en de lidstaten kwamen verder overeen dat een een touroperator in het geval van een "onvoorziene en onvermijdelijke" gebeurtenis zoals een natuurramp of aanslag waarbij de reiziger niet op tijd naar huis kan, voor drie dagen het verblijf moet betalen. Ook werd afgesproken dat reizigers een pakketreis kunnen afzeggen, als de kosten 8 procent hoger uitvallen dan oorspronkelijk was afgesproken.

 

De herziening van de regels was hard nodig: de oude pakketvakantieregels dateren van 1990. "Sindsdien is door de opkomst van goedkope vluchten en verkoop via internet, de manier waarop consumenten hun vakantie plannen en boeken significant gewijzigd", weet europarlementariër Birgit Collin-Langen.

 

Wanneer de nieuwe regels ingaan, is nog niet bekend. Het vandaag bereikte compromis moet nog door het hele EU-parlement en alle EU-lidstaten worden goedgekeurd, maar doorgaans gebeurt dit zonder verandering. De oorspronkelijke voorstellen van de Europese Commissie dateren alweer van juli 2013.

 

bron: RTL Z



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.