Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 15 april 2010 @ 02:10 door Travelboy , 1442 keer bekeken

Op reis shoppen we er graag op los. Veel dingen in het buitenland zijn namelijk mooier, beter of goedkoper. Helaas krijgen we vooral met producten buiten de EU te maken met invoerrechten die ervoor zorgen dat niet alles mee naar huis mag of we er fors voor moeten betalen. Columbus zet op een rij hoe het precies zit met invoerrechten en hoe je makkelijk vanuit de Verenigde Staten producten naar Nederland kunt laten versturen. Een handleiding om onverwachte bijkomende kosten te vermijden

 

Wat mag je meenemen en wat niet?

 

Alcohol, tabak en drugs
Binnen de Europese Unie is er, behalve alcohol en tabak, geen hoeveelheid bepaald over hoeveel je mag invoeren. Voor een overzicht van hoeveel je van accijnsgoederen zoals alcohol en tabak mag meenemen, kun je kijken op www.douane.nl.
Als je medicijnen uit het buitenland mee naar Nederland wilt nemen, zorg dan dat je nagekeken hebt of ze in Nederland toegestaan zijn. Alleen dan mag je ze meenemen. Voor eigen medicijnen die je mee naar je reisbestemming wilt nemen, heb je een medisch paspoort nodig.

 

Wapens
Wapens, munitie en drugs zijn uiteraard verboden. Maar ook sierwapens die in het buitenland nooit als gebruiksvoorwerp zouden gelden, kan de douane niet accepteren in Nederland. Dit geldt soms zelfs voor speelgoed dat uiterlijkerwijs in de buurt komt van een echt wapen


Geld
Aan los geld mag je vanuit landen binnen de Europese Unie een onbeperkt bedrag mee naar huis nemen. Maar als je van buiten de EU of uit Andorra, Vaticaanstad, San Marino of Monaco komt, moet je dit vanaf een bedrag van €10.000 aangeven bij de douane.


Dieren en planten
Spullen gemaakt van dieren of planten mag je alleen vervoeren als het dier niet op de lijst met beschermde diersoorten voorkomt. Meer dan 30.000 dieren en planten worden met uitsterven bedreigd, het is dus zeker aan te raden even te checken of ‘jouw’ dier of plant daar ook bij hoort. Als je na wilt vragen of het dier of de plant die je wilt vervoeren toegestaan is, kun je bellen met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (tel. 0800 2233322). Als je buiten de EU een paar schoenen van bijvoorbeeld krokodillenleer koopt, vraag de verkoper dan altijd naar een certificaat. Hierop staat dat het gaat om leer van getemde dieren en geen leer van wilde beesten.


Apparaten en overige goederen
Als je in het buitenland apparaten of andere goederen koopt voor eigen gebruik, mag dit zonder douanerecht en omzetbelasting Nederland in, mits de waarde niet meer dan €430 is. Kom je met een privéschip of privévliegtuig aan, dan mag de waarde van het product voor persoonlijk gebruik geen hogere waarde hebben dan € 300. Ook als je per auto, boot of trein reist, mag de waarde niet hoger zijn dan € 300.

 

Invoerkosten
Als je voor de producten omgerekend meer hebt betaald dan bovenstaande bedragen, dan moet je over het hele bedrag omzetbelasting betalen. De hoogte van dit bedrag hangt af van het soort product en de waarde hiervan.

 

Is de totale waarde lager dan € 700, dan kun je gebruik maken van het speciale reizigerstarief, míts je de goederen zelf aangeeft. Hieronder vind je de percentages die berekend worden:

 

invoerrechten

 

De trukendoos van de invoerbelasting
Het invoersysteem is niet helemaal waterdicht en sommige mensen hebben allemaal 'handige' trucjes om de invoerbelasting op gebruiksvoorwerpen te ontduiken. Zo vertelde een frequente reiziger, die liever anoniem blijft: 'Ik heb wel eens een camera in het buitenland gekocht die in Nederland ruim € 600 kostte. In HongKong wist ik het op de kop te tikken voor de helft van de prijs. Ik heb de doos waarin de camera zat weggegooid en de bonnen, boekjes, garantiebewijzen en kabels - alles wat je op reis niet nodig zou hebben - per post vanaf mijn vakantieadres naar mijn huisadres verzonden. Hoe kan de douane bewijzen dat ik die camera niet al bij vertrek had?' Of je die truc ook wilt gebruiken, is natuurlijk geheel aan jezelf. Maar besef wel: dergelijke acties zijn illegaal en kunnen bestraft worden.

 

Online shoppen
Soms wil je vanuit Nederland iets in het buitenland kopen omdat het daar goedkoper is, of omdat het hier niet verkrijgbaar is, zoals de hippe nieuwe iPad? Met name in de Verenigde Staten kan dat lastig zijn, omdat je vaak een Amerikaans ip-adres, creditcard of afleveradres moet hebben. Maar ook hiervoor is een handige oplossing bedacht: www.Usunlocked.com.

 

Afleveradres of factuuradres wordt niet goedgekeurd
Heb je een afleveradres in de VS nodig? Laat je pakket opsturen naar Usunlocked.
Heb je een ongeldig factuuradres? Laat Usunlocked weten wat je wilt bestellen, betaal hen en vervolgens doen zij de bestelling voor je.

 

Geen geldige creditcard
Op de site van Usunlocked kun je een virtuele US Creditcard aanmaken waar je geld op stort en vervolgens de betaling mee doet.

 

Ip-adres
Sommige Amerikaanse websites staan een Europees IP-adres niet toe. Via USunlocked kun je Hotspot Shield downloaden. Hiermee kun je alle gewenste websites bezoeken en wordt je persoonlijke informatie beschermd door encryptie.

 

bron: www.columbusmagazsine.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.