Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 26 augustus 2010 @ 03:11 door Travelboy , 1500 keer bekeken

 

We doen wel alsof reizen zo leuk is, maar laten we eerlijk wezen: de stress van de voorbereiding, de lange wachttijden en die vieze hotelkamers... Je zou er toch bijna van thuisblijven?

Met stip op nummer 1 van meest populaire hobby's staat reizen. Waarom? Eigenlijk doen we onszelf best wel wat aan met die verkenningsdrang. De redactie ging bij zichzelf te rade en zette de nadelen eens op een rij.

 

Het begint al vooraf: stress!
Leuk hoor, op vakantie gaan ter ontspanning. Maar je zou eerst bijna overspannen worden van al het geregel wat erbij komt kijken. Is je paspoort nog lang genoeg geldig, dekt mijn reisverzekering wel alles, welke vaccinaties moet je halen, ga je je huis onderverhuren en heb je wel een oppas voor de hond? Vooral als je een wat langere reis maakt, kom je om in het organisatiewerk. Dat wordt stressen!

 

 

Pak de zakdoeken maar: het is tijd voor afscheid
Eindelijk, je wereldreis gaat van start! Je koffers zijn gepakt, het koffie-apparaat staat echt uit, de oppas is geregeld. Dan staat je nog maar één ding te doen: afscheid nemen van familie en vrienden. Oftewel, van een huilende moeder (ze maakt zich zorgen), jaloerse vrienden (zij gaan immers niet op reis) en vervelende neefjes (ze hebben te lang op het vliegveld moeten wachten). Zelf ben je ook niet al te relaxt, je moet immers een vlucht halen. Bij reizen hoort afscheid nemen en dat is NIET leuk!

 

 

Leven uit een rugzak is geen feest
De eerste dagen ziet je koffer of backpack er nog netjes geordend uit. Onderbroeken bovenop, shirts onderop en tandenborstel aan de zijkant. Langzamerhand begint de orde een totale chaos te worden. Vieze was, opgepropte handdoeken, geplette souvenirs en oude boterhammen, allemaal in dezelfde tas. Zeg nou zelf, een tijdje uit je koffer leven is toch afschuwelijk. Helemaal gek wordt je van de rommel en de zooi die je telkens mee moet zeulen. Zucht. Ik HAAT reizen....

 

b9fd0.jpg

Wachten, wachten, wachten
Wachten op het vliegveld, wachten op de bus of wachten op een trein die al meer dan drie uur vertraging heeft. Soms lijk je op reis meer te wachten dan te reizen, vooral in landen waar ze het niet zo heel nauw nemen met de dienstregeling. Dacht je dat de bus om acht uur 's ochtends kwam? Nee hoor, die komt pas om acht uur 's avonds. Of pas volgende week. En dan zit je eindelijk in de trein en het vliegtuig, en dan? Juist, wachten. Wachten tot je weer op je volgende bestemming bent aangekomen. Aah, wanneer zijn we er nu eens eindelijk?!

222ad.jpg
Hmm, lekker hapje! Hallo WC
Een echte reiziger slaat de McDonalds natuurlijk over in het buitenland: op naar het lokale restaurantje! Maar wil je niet de helft van je vakantie op het toilet doorbrengen, dan zul je toch moeten uitkijken met wat je eet. En dat terwijl je omringd bent met lekkernijen: vers fruit met ijs, gebakken kip, Thaise curry, hmmm! Maar er gelden nu eenmaal andere hygiënenormen buiten de grenzen: strontvliegen op een net geslachte kip of vlees wat al de hele dag onder het blakende zonnetje ligt, is in sommige landen de normaalste zaak van de wereld. Een hapje van ditzelfde kippetje kan zorgen voor een paar dagen op de WC. Daar gaat je vakantie... Ooh, was ik maar thuis!
Foto: fotofreak.reisreporter.nl
 

 

 

 

We keep in touch! NOT
Daag, tot snel, we houden contact! Yeah right! Niet dus. Al die beloftes bij het afscheid waren natuurlijk afgedwongen door moeders' tranen, maar laten we eerlijk wezen: in contact blijven met vrienden en familie thuis is gewoon erg lastig. Niet op alle plekken is er een internetverbinding en de kosten om vanuit het buitenland naar het thuisfront te bellen, kunnen behoorlijk oplopen. Bovendien kan het op het laatst als een verplichting gaan voelen om de mensen thuis in te lichten. Jij hebt tenslotte wel betere dingen te doen. Maar wie de sociale contacten in het thuisland laat verwateren, kan een rustige aankomst op het vliegveld verwachten. Daar sta je dan, moederziel alleen op Schiphol, net terug van een wereldreis, geen vrienden, geen familie. Reizen is echt killing!

 

fd472.jpg

Of valt het wel mee?
Dus, waarom doen we onszelf al die ellende nou eigenlijk aan? Nou vooruit, niets weegt natuurlijk op tegen de verrijking die reizen met zich meebrengt. De grijns van een kind die vol verbazing naar je blanke gezicht staat te staren, die oh zo lekkere vers gevangen vis op het strand, de hangmat tussen de palmbomen, het fantastische vergezicht vanuit de bergen... Oh ja, daar doen we het om!

 

 

Een dosis gezond verstand, een portie geduld en een potje Norit kunnen bovendien wonderen doen. Stel vooraf een goede duidelijke reisplanning op, zorg dat je anti-verveeltips paraat hebt, bijt door het afscheidsmomentje heen en kijk uit met wat je eet. Wat betreft je vrienden, die zijn er ook nog wel als je terug komt en bovendien ontmoet je genoeg nieuwe mensen tijdens je reis. Reizen is dus eigenlijk helemaal niet verschrikkelijk, gruwelijk of akelig, maar fantastisch! En zeg nou zelf: jij hebt toch ook wel een dagje op het toilet over voor een onvergetelijke ontmoeting met een nieuwe cultuur?

bron: www.columbusmagazine.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.