Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 26 april 2010 @ 02:52 door Travelboy , 1972 keer bekeken

In 2008 werden er 223.000 reizigersadviezen gegeven door de GGD’en. Een indrukwekkend getal, maar toch vertrekt bijna de helft van de reizigers naar risicogebieden onvoldoende beschermd.

 

De cijfers over 2009 zijn nog niet exact bekend, maar het belang van een goed reisadvies blijft noodzakelijk. Goed geïnformeerde reizigers gaan beter beschermd op reis. De risico’s van reizen worden vaak onderschat. Zeker omdat de risicogebieden voor infectieziekten niet alleen liggen in (sub)tropische landen zoals in Azië, Afrika of Midden- en Zuid Amerika. Ook dichterbij, in landen als Turkije en Egypte kunnen slechte hygiënische omstandigheden een bedreiging vormen voor de gezondheid van de vakantieganger. Ook voor deze landen geldt dat de reiziger voorzorgsmaatregelen moet nemen. DTP en Hepatitis A worden voor deze landen aanbevolen evenals antimuggen maatregelen in verband met malaria in de maanden mei t/m oktober.

 

Door onvoldoende beschermt op reis te gaan, kan de reiziger vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Ziekten als diarree, huidproblemen, seksueel overdraagbare aandoeningen en malaria. Zondag 25 april is het Wereldmalariadag. De dag waarop gezondheidsorganisaties aandacht vragen voor malaria. Ook ToerismeNieuws brengt graag het belang van een goede voorbereiding voor een reis onder de aandacht. Ook om malaria te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 25% van de reizigers naar malariagebieden de medicijnen op correcte wijze inneemt.

 

Nog enkele feiten:

-Uit onderzoek blijkt dat geïnformeerde reizigers beter zijn beschermd, goede voorlichting blijft noodzakelijk
-Oudere reizigers lopen verhoogd risico op malaria
-Solo-reizigers zijn onterecht onverschilliger over de risico’s en beschermende maatregelen
-Wanneer je op reis gaat kun je bij je regionale GGD terecht voor een consult, vaccinatie(s) en indien nodig malariapillen. Voor reizen naar verre bestemmingen is het aan te raden om zes tot acht weken van te voren langs te gaan. Ook als de vertrekdatum al dichterbij is, blijft het zinvol om een afspraak te maken.

 

Meer informatie over GGD Reizigerszorg is te vinden op de website van de regionale GGD’en. Een afspraak voor het reizigerspreekuur is te maken op https://secure.ggdreizen.nl of via 0900 202 5505.

 

bron: www.toerismenieuws.nl

PS van de Club: Veel aanvullende ziektekosten-verzekeringen dekken (deels) de kosten van inentingen en malaria-advies. Informeer van te voren met wie jou verzekeraar een contract heeft.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.