Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 07 juli 2010 @ 01:12 door Travelboy , 1163 keer bekeken

Vakantiegangers in de Europese Unie krijgen hun geld terug als hun veerboot of cruiseschip vertraging heeft of is geannuleerd. Ze hebben recht op terugbetaling bij een vertraging van meer dan anderhalf uur. Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor een voorstel daarover van de Europese Commissie.

 

Er bestaan al soortgelijke regelingen voor vliegtuig- en treinpassagiers in de Europese Unie. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot, er moesten flink wat rechters aan te pas komen. Het Europese Hof van Justitie ging vorig jaar akkoord met vergoedingen voor vertraagde of geannuleerde vluchten, en maart dit jaar keurde een Nederlandse rechter de regeling ook goed. Daardoor kunnen nu ook Nederlandse vliegtuigpassagiers geld terug eisen.

 

De vergoeding in de luchtvaart geldt bij vertragingen van minimaal drie uur en bedraagt maximaal 600 euro. Gedupeerde reizigers hoeven niet echt haast te maken met hun claims; luchtvaartmaatschappijen moeten die met een terugwerkende kracht tot vijf jaar honoreren. De Europese luchtvaartmaatschappijen vrezen een fikse kostenpot, die zou kunnen oplopen tot 5 miljard euro per jaar.

 

De nieuwe regeling voor de scheepvaart in de Europese Unie geldt voor schepen die meer dan twaalf passagiers kunnen vervoeren. Rondvaartboten en schepen voor excursies zijn uitgezonderd. Veerboten naar bijvoorbeeld de Waddeneilanden vallen er weer wel onder. Overigens wordt er nu ook gewerkt aan een Europese vergoedingsregeling voor buspassagiers.

 

bron: www.rnw.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.