Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 24 januari 2010 @ 00:04 door Travelboy , 1100 keer bekeken

Weleens in een hotel geslapen die zijn sterren absoluut niet waard was? Eind vorig jaar hebben zeven Europese landen Hotelstars Union opgericht. Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Zweden hanteren sinds begin dit jaar dezelfde criteria bij het vergeven van sterren aan hotels. Hongarije zal later dit jaar volgen en Nederland en Zwitserland voegen zich er in 2011 bij.

 

Landen over de hele wereld hanteren een verschillend classificatiesysteem voor hotelsterren. Het Nederlandse systeem heeft veel overeenkomsten met het systeem in Duitsland. “Wij vinden het een goed initiatief”, zegt een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland.  Toch is Nederland nog niet direct tot de criteria van de Hotelstars Union overgegaan.  “Wij moeten onze achterban er nog over raadplegen, de hoteliers polsen en goed bekijken wat de overeenkomsten en verschillen zijn. Daar is nog wat tijd voor nodig.”

 

Critici hebben twijfels bij het sterrensysteem. Douwe Cramer, docent aan de Hogeschool voor Toerisme in Breda (NHTV) en eerder directeur van luxe hotels zegt vandaag in NRC Next “Die sterrenclassificatie richt zich veel te veel op hardware in hotels, terwijl het om de software gaat. Hoe gastvrij en vriendelijk is een hotel, dáár draait het om. En dat meet je niet aan vierkante meters af.” Ook twijfelt hij aan de regels die in andere landen gelden. In Frankrijk moeten vijfsterrenhotels aan ruim 300 criteria voldoen, terwijl Nederlandse sterren op bijna 100 criteria zijn gestuwd.

 

In 2011 zullen zeven Europese landen een uniform classificatiesysteem hanteren, maar in de overige landen zal nog steeds een verschil zijn tussen hotelsterren. Hotels met vier sterren in Turkije, zullen ook dan nog flink verschillen van hotels met vier sterren in Nederland. Andere populaire vakantielanden als Frankrijk, Spanje en Italië doen vooralsnog niet mee aan de Hotelstars Union.

 

bron: http://weblog.zoover.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.