Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 07 juni 2010 @ 19:57 door Travelboy , 1446 keer bekeken

Vergeet het afzien. In 2010 kampeer je met stijl. En heb je na alle luxe toch behoefte aan wat gezonde zelfkastijding? Ga dan back to basic op de ecocamping. De Wereldomroep selecteerde de belangrijkste kampeertrends van dit jaar: Glamping, Back to Nature en Urban Camping.

Glamping: kamperen zonder alle ongemakken

Wie zit er te wachten op bijtende insecten, modderige kampeerplekken of vieze toiletgebouwen? Vergeet het kamperen en ga glamperen. Slaap in een luxe safaritent: volledig voorzien van bad (op gouden pootjes), eigen toilet, airco en goede bedden. Bovenin je luxe tent bungelt een kroonluchter of een trendy lampion. En‘s avonds lees je een boek bij de houtkachel.

Ook de oude vertrouwde stacaravan heeft een restyling ondergaan. Die is veranderd in een luxe loft; compleet met designkeuken en houtgestookte hottub. Helemaal hip zijn de yurt of een bedoeïenentent; uiteraard ook van alle gemakken voorzien. 

In 2010 is alles maakbaar, ook de ideale kampeervakantie, zegt trendwatcher Richard Lamb. ‘Mensen zijn gewend om alles perfect te krijgen. Ze willen vlees zonder vetrandje en kamperen zonder insecten. Het luxe kamperen springt daarop in. Mensen willen wel in een tent, maar dan zonder troep.
Je ziet bijvoorbeeld tenten waarbij de vloer bestaat uit houten vlonders. Een natte of modderige ondergrond is zo verleden tijd.’

Diverse campings in Nederland en de rest van europa bieden luxe tenten aan. Via Google zijn eenvoudig diverse aanbieders te vinden.

Back to Nature: de verantwoorde wilderniservaring

Helemaal terug naar de natuur ga je op de ecocamping. Hier kampeer je -met de luxe van eenvoud-, aldus één van de aanbieders. Kamperen om het kamperen dus! Op de ecocamping is vaak geen elektriciteit of stromend water bij je kampeerplek. Wel vind je er rust. En je verkleint op de ecocamping ook nog eens (heel verantwoord!) je ecologische voetafdruk.

Ook grotere vakantieaanbieders hebben de natuurtrend ontdekt. Zo komt Keycamp in Groot-Brittannië met zogeheten Forest Campings. (‘Slapen tussen de wilde paarden.... en met een opwindlantaarn de natuur in').

De naturetrend is op bijzondere locaties te vinden. In Nederland kun je bijvoorbeeld kamperen in een boomhut of op een drijvend vlot. Je moet voor de wc wel een stukje klimmen of kanoën. Ben je een echte snob dan moet je volgens Richard Lamb een lemen hut huren, bijvoorbeeld op Texel. De lemen muren laten geen enkel signaal van buiten toe. ‘Zo kun je laten zien dat je het écht goed voor elkaar hebt. Jij kunt het je immers permitteren om op vakantie niet meer je laptop of gms aan te hoeven zetten.’

Urban Camping: Villa Balconia mag weer

Op vakantie naar Villa Balconia: vroeger was het not done. Maar tegenwoordig is het eigen dakterras juist helemaal hip! ‘Je ziet het wereldwijd in de grote steden. Het dakterras verandert in een tuinterras. Dat gebeurt soms legaal, maar vaak ook illegaal. Mensen zetten er een tentje op en plaatsen kleine zwembadjes,’ aldus Lamb.

Bouwmarkten springen handig in op de trend met de verkoop van outdoordouches, luxe tuinbankstellen en outdoorkeukens. De urban camping is relatief luxe: je hoeft je eigen badkamer en breedbeeldtelevisie immers niet te missen. Nog een groot voordeel: zo’n vakantie op het dakterras kost helemáál niets. Zo kun je heel hip vakantie vieren zonder ook maar een cent uit te geven.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.