Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 14 december 2009 @ 19:26 door Travelboy , 1556 keer bekeken

De Nederlandse reissector gaat de recent door schimmige faillissementen omgeven Turkse touroperators en vakantiebedrijfjes stevig aan banden leggen. Vanaf 1 februari worden de Turkse organisaties uit de Stichting Garantiefonds Reisgelden gezet.

 

Ze worden verplicht een eigen stroppenpot te vullen, waarbij per geboekte reiziger een premie van 20 euro moet worden afgedragen. De nieuwe Stichting Garantiefonds Specialisten Turkijereizen, die maandag officieel wordt opgericht heeft ook fiat gekregen van de NMa en het ministerie van Economische Zaken. Behalve een bedrag van 20 euro per vakantieganger is bepaald dat reisorganisaties die meer dan 75 procent van hun omzet met Turkijereizen realiseren onder het nieuwe fonds vallen en niet meer van de algemene SGR-garantie gebruik kunnen maken.

 

Enorme schades

 

Aanleiding vormen de enorme schades die bij de SGR werden geclaimd als gevolg van 'Turkse' faillissementen. Terwijl het fonds in zijn bijna dertigjarige bestaan totaal 37 miljoen euro moest uitkeren, werd alleen al in de afgelopen zes jaar 15 miljoen schade in de Turkse reissector geleden.

 

Door de toenemende schadegevallen bevatte het SGR-fonds vorig jaar op een gegeven moment nog 'slechts' 65 miljoen euro, gevaarlijk dicht bij de ondergrens van 60 miljoen. Daardoor dreigde de tien jaar geleden afgeschafte premie van destijds 10 gulden per passagier weer te worden ingevoerd, waardoor ook gerenommeerde touroperators als Arke, Oad en Neckermann tot hun ergernis opnieuw een bijdrage van hun klanten zouden moeten gaan vragen.  

Bron: www.telegraaf.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.