Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 29 mei 2010 @ 01:20 door Travelboy , 1444 keer bekeken

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor veel landen en kan een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een land. Maar om écht een positieve bijdrage te leveren, zul je als reiziger wel zelf een paar aanpassingen moeten doen.


'De klant is koning' voor veel reisorganisaties. Zij wringen zich daarom vaak in allerlei bochten om een glimlach op jouw gezicht te houden. Dat geeft jou dus de kans om een verandering te maken. Als er een stroom van soortgelijke vragen en klachten binnenkomt bij reisorganisaties, kunnen zij niets anders doen dan om deze aan te horen. Na verloop van tijd zullen ze het zo zat zijn, dat ze écht zullen luisteren en beginnen met veranderingen.

 

De kleine dingen
Door op reis de armoede te zien, het erg te vinden en vervolgens weer naar huis te gaan heeft natuurlijk geen zin. Om een verschil te maken zul je wat moeite moeten doen: voor de hand ligt vrijwilligerswerk, maar het kan ook met kleine, simpele dingen die we vaak over het hoofd zien.

 

1. Massatoerisme
Hotels en restaurants zijn vaak onderdeel van grote, westerse organisaties. Lokale bedrijfjes lopen daardoor vaak inkomsten van de toeristische sector mis. Wat als gevolg heeft dat zij vaak maar moeilijk het hoofd boven water kunnen houden.


Hoewel het toerisme voor veel extra banen zorgt, zijn de werkcondities vaak slecht. De lonen zijn veel te laag en er in sommige landen zijn ook veel kinderen aan het werk.

 

Doen:
~ Kies voor lokale, kleine hotels
~ Koop eten, drinken, activiteiten en souvenirs bij de lokale bevolking
~ Ga niet alleen afdingen voor de sport, tenzij het duidelijk bij de cultuur van het land hoort. Als iets al goedkoop is, koop het dan gewoon. Deze mensen hebben het geld nodig voor hun familie om te overleven.

 

2. Watertekort
Toerisme brengt voor veel landen een ander probleem met zich mee: een watertekort. Grote zwembaden, douches, gazonnen en golfbanen hebben iedere dag ladingen water nodig. In plaatsen waar er niet veel zoet water is, zoals eilanden en kustplaatsen, ondervinden de lokale inwoners de ellende hiervan.

 

Doen:
~ Vermijd onnodige lange douches en laat de kraan niet lopen.

 

3. Sekstoerisme
Sekstoerisme is booming en zorgt voor gigantisch veel problemen. De handel in vrouwen en kinderen is big business in landen als Thailand en Brazilië. Omdat het zo'n winstgevende sector is in arme landen, zal het probleem naar verwachting alleen nog maar groeien.

 

Doen:
~ Zie je een andere hotelgast met een prostituee? Licht dan de hotelbaas in. Nee, hiermee steek je je neus niet in andermans zaken. Op deze manier kun je een verschil maken. Hoe vaker hotels met dit probleem worden geconfronteerd, des te waarschijnlijker is dat er verandering in zal komen. Hoteleigenaren accepteren wat de meerderheid van hun gasten accepteert.

 

4. Verdovende middelen
Er is zit een reden achter waarom veel lokale mensen toeristen niet mogen en veronderstellen dat ze gewelddadig, onbeleefd en oneerbiedig zijn. Waarom zouden ze toeristen ooit willen toelaten, als dat beeld continue wordt bevestigd door toeristen die onder invloed zijn van drank en drugs?

 

Doen:
~ Maak een goede indruk. Wat wij normaal vinden, kan ergens anders niet geaccepteerd zijn. Verdiep je in de normen en waarden van de lokale cultuur en neem deze in acht.

 

Wat kun je nog meer doen?

 

Voordat je weg gaat

 

1.Als je met een reisorganisatie reist:
~ Vraag naar de werkomstandigheden van de medewerkers in het hotel waar je wilt overnachten.
~ Vraag hoe het hotel omgaat met de omgeving. Is er een riool? En hoe wordt afval verwerkt?
~ Hoe wordt mensenhandel en kinderprostitutie tegengegaan op de bestemming?

 

2. Algemeen:
Lees over het land en de cultuur voor jouw bestemming, zodat je bewust bent van de problemen in het land en hoe je je hoort te gedragen om een goede indruk te maken als toerist.

 

3. Bedreigde diersoorten
Koop geen spullen van bedreigde diersoorten, zoals ivoor, haaientanden en koraal. Hoe ik een kwestie van vraag en aanbod. Verkopers bieden alleen spullen aan die mensen willen kopen. Loop er voorbij en draag niet bij aan illegaal doden van dieren en de uitputting van de natuur.

 

bron: www.columbusmagazine.com

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.