Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 20 maart 2019 @ 00:35 door Travelboy , 1195 keer bekeken
De sky en de stars zijn de limit in Dark Sky gebieden, delen van de wereld waar het aardedonker is, nachtdieren zich thuis voelen en de sterrenhemel eindeloos mooi is. Ervaar hoe echte duisternis eruitziet en zie de Melkweg zoals je deze niet eerder zag in een van deze 5 bijzondere Dark Sky gebieden in Europa.
Een Dark Sky gebied is meestal een park, een natuurreservaat of een deel van een land waar vrijwel geen lichtvervuiling is en dat nog echt zo duister is zoals de natuur dat heeft bedoeld. Daar is de lucht schoon, heerst stilte en is het donkerder dan donker zodat je bij helder weer ongekende sterrenhemel krijgt voorgeschoteld. Het duister en de stilte zijn goed voor veel dieren- en plantensoorten, veel dieren hebben juist het donker nodig om te overleven. In meerdere landen op de wereld bestaan Dark Sky reservaten en parken. Het officiële label hiervoor wordt toegekend door de International Dark-Sky Association (IDA), de officiële benaming is een dark-sky reserve. In totaal telt de wereld 41 van dit soort gebieden.
Lichtvervuiling komt voor in gebieden waar veel mensen wonen. Het gaat over teveel aan licht veroorzaakt door kunstlicht, van straatverlichting, lampen in huizen, autolampen tot kweekkassen. De hemel licht daardoor ’s nachts op en dat zorgt voor een verstorende factor in de natuur, voor onder meer nachtdieren zoals vleermuizen en uilen. Feit: Nederland is een van landen met de hoogste lichtvervuilingsdichtheid ter wereld. De kans dat je de het steelpannetje op een heldere avond ziet, is daardoor steeds kleiner geworden. Volgens cijfers kan 80 procent van de Nederlanders de Melkweg niet waarnemen.
Gelukkig zijn er toch nog een paar echt donkere gebieden in Nederland. Zo werd in 2016 Nationaal Park Lauwersmeer officieel een Dark Sky Park. Lauwersmeer kreeg het label omdat het de duisternis heeft die mens en dier nodig hebben en omdat je als bezoeker het park kunt bezoeken om te genieten van een ongeëvenaarde sterrenhemel. De duisternis kun je er op verschillende manieren beleven. Wat te denken van een wandeling over het donkerste fietspad van Nederland dat in de Kollumerwaard ligt? Of samen met een boswachter en batdetector op pad op zoek naar vleermuizen? Dit laatste gebeurt vaak in het najaar. Extra leuk: er zijn een aantal campings bij het Lauwersmeer om de sterren vanuit je tent te bewonderen, maar ook veel B&B’s en kleine hotels om uit te kiezen. Lees meer over bijzondere activiteiten die je kunt ondernemen bij de mooie Wadden en de Waddenkust.
De Boschplaat op Waddeneiland Terschelling kreeg een jaar eerder, in 2015, het Dark Sky-predicaat. Ooit was dit tien kilometer lange gebied een oude zandplaat die later aan het eiland is ‘vastgegroeid’. Het is een belangrijk gebied voor allerlei dieren naast kruiden- en gras- en plantensoorten. Er wonen geen mensen, het duin, zand, wind en vogels zetten de toon. Ga ’s avonds op pad met een boswachter van Staatsbosbeheer dat dit gebied beheert of ontdek dit bijzonder stuk natuur heel ’s ochtends vroeg als de zon opkomt. Mooi: op sommige momenten kun je zelfs het Noorderlicht waarnemen op Terschelling en nergens beter zie je vallende sterren dan op de Boschplaat zo lees je op Dark Sky Terschelling. Check ook wat je nog meer kunt doen op Terschelling.
Pionier op Dark Sky gebied is het Galloway Forest in het diepe zuiden van Schotland. Dit uitgestrekte gebied kreeg als eerste het Dark Sky label, in 2009. De plek in Schotland om de mooiste sterren te bewonderen in vanuit donkere, groene wouden omringd door lochs en een heuvelachtig landschap. Wie de sterren dichterbij wil halen, ruimt wat tijd in voor het Dark Sky observatorium waar telescopen klaarstaan om het heelal van een heel andere kant te aanschouwen. Bijzonder feit: Schotland heeft ook een Dark Sky eiland, Coll en er is een Dark Sky Town, Moffat. De laatste plaats in Dumfries & Galloway heeft speciale straatverlichting om de lichtvervuiling minimaal te houden. Als je er dan toch bent, maak dan een roadtrip langs distilleerderijen in Schotland.
Pic du Midi in de Franse Pyreneeën (de Hautes- Pyrénées) is een groot natuurgebied en het eerste Dark Sky park in Frankrijk. Het bekendste deel is de grote piek van de Bigorre, een bergtop van 2877 meter, hier zijn wandelroutes naartoe, maar een snelle kabelbaan pakken kan ook. Op de berg is een sterrenwacht gevestigd van waaruit onderzoekers het heelal bestuderen. Naast een wetenschappelijk doel, heeft het een ‘toeristische’ insteek in de vorm van een interactief museum waar je meer leert over astronomie. Nog beter: je kunt er zelfs een magische nacht doorbrengen inclusief cocktails, diner, sterren kijken en ’s ochtends een fabuleus uitzicht. Er is plek voor slechts 27 personen, dus reserveren is nodig. Zin in een potje bergbeklimmen? Lees dan snel meer over deze 7 mooie bergen.
Duitsland telt één Dark Sky park: het Westhavelland natuurpark onder de rook van wereldstad Berlijn in deelstaat Brandenburg. Dit waterrijke – dankzij wetlands en de rivier de Havel – en dichtbeboste park werd in 2014 toegevoegd aan de duistere lijst. Door het vele water is het favoriet van otters, bevers en water- en roofvogels wat het tot een ongelooflijk belangrijke rustplaats voor veel diersoorten maakt. Overdag verken je dit gebied met een kano of plezierboot, als de duister invalt, word je getrakteerd op sterren zover het oog het reikt. Combineer een donker tripje met het bruisende Berlijn en gebruik deze tips voor de beste restaurants en hotspots.
bron: www.skyscanner.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.