Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 28 mei 2019 @ 00:30 door Travelboy , 934 keer bekeken

Tijdens je reis een tatoeage laten zetten; het is vaak goedkoper, je wilt een belangrijk moment vieren of gewoon als herinnering aan een fantastische reis. Bij gezondheidsrisico’s op reis denk je al gauw aan reizigersdiarree, tropische infectieziekten en zonverbranding. Maar het zetten van tattoos of piercings in het buitenland brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Als arts bij KLM Health Services krijg ik hier regelmatig vragen over. Daarom is het belangrijk de volgende zaken in het achterhoofd te houden.

Medische risico’s:

 

Afgezien van uiteraard het risico op een mislukte tattoo of spijt, zijn er medische risico’s bij het zetten van tatoeages en piercings in het buitenland. De volgende factoren spelen een belangrijke rol:

  • Je algehele fysieke en mentale gesteldheid heeft een effect op je ervaring

Zorg dat je goed uitgerust bent en gebruik geen alcohol of drugs 24 uur voordat je de tatoeage laat zetten. De kans op bloedingen wordt groter en kan het genezingsproces van je tatoeage vertragen.

  • Je mag niet zwemmen of zonnen met een nieuwe tatoeage

Bedenk dat een tatoeage altijd nazorg nodig heeft, waar je ook bent. Om complicaties te voorkomen mag de tatoeage de eerste weken niet nat of vies worden en ook beter niet blootgesteld worden aan direct zonlicht. Dit heeft dus invloed op de activiteiten tijdens je vakantie.

  • De kwaliteit van de gebruikte materialen

Het gebruik van een inkt van mindere kwaliteit kan leiden tot jeuk of allergische reacties. En het verdunnen van inkt met water dat niet schoon is kan zelfs leiden tot infecties van de huid. Op internet is veel informatie te vinden over de kwaliteit van verschillende merken tatoeage inkt in de vorm van reviews.

 

  • De hygiënische omstandigheden

Worden de werkbladen afgenomen met schoonmaakmiddel? Zien de handen van de medewerkers er verzorgd en schoon uit? Wordt waar mogelijk met disposable materialen gewerkt? Vuile naalden kunnen de oorzaak zijn van een geïnfecteerde huid met koorts, pijn, ziekenhuisopname en in het ergste geval een infectie, bloedvergiftiging of littekenvorming.

  • Infectierisico

Infectierisico is er altijd, niet alleen in tropische gebieden. Dit heeft niet zozeer te maken met het klimaat, maar veel meer met de hygiënische omstandigheden. In Nederland is de controle op hygiëne in tattoo-shops zeer grondig en aan strenge richtlijnen gebonden. In het buitenland is dat niet altijd het geval. Over het algemeen kun je in landen met een risico op voedselvergiftiging ook maar beter extra voorzichtig zijn met tatoeages. Vraag advies tijdens je reisconsult als je toch vaccinaties voor je reisbestemming komt halen.

  • Een besmetting met infectieziektes zoals hepatitis B, hepatitis C en HIV is een klein maar niet onbelangrijk risico waar je rekening mee moet houden

In het buitenland komen deze ziektes vaak meer voor dan in Nederland, en wordt de kans op een besmetting door een vuile naald groter. Tegen hepatitis B kun je je laten vaccineren maar tegen hepatitis C, HIV en de andere complicaties niet.

Tatoeage in het buitenland checklist: waar moet je op letten?

 

Laat je ondanks bovenstaande risico’s toch een tatoeage zetten in het buitenland? Neem dan in ieder geval de onderstaande checklist in acht:

  1. Kijk om je heen. Wat is je indruk van de tattoo-shop? Is deze schoon, werkt men met handschoenen?
  2. Is de shop aangesloten bij een organisatie die de kwaliteit in de gaten houdt?
  3. Heeft de tattoo-shop goede reviews op social media?
  4. Stel vragen over het gebruik van handschoenen of de wijze waarop met afval wordt omgegaan. Geven de antwoorden je de indruk dat er hygiënisch gewerkt wordt?
  5. Vraag naar de gebruikte materialen, waar komen de naalden en de inkt vandaan? Slechte naalden en inkt vergroten het risico op complicaties.
  6. Check de houdbaarheidsdata van de gebruikte materialen. Is alles steriel verpakt en wordt het pas vlak voor gebruik geopend?

Nazorg

 

Het is normaal dat de huid na een tatoeage wat schilfert, probeer er niet aan te komen en bedek de tatoeage zo nodig met gaas, bijvoorbeeld als je kleren je huid irriteren. Volg altijd de nazorginstructies van de tatoeage artiest. De eerste week voelt de huid aan als verbrand door de zon. Zo nodig kun je pijnstillers nemen om de pijn wat te verlichten.

 

Na een week kan de huid gaan jeuken. Vermijd krabben omdat dit de jeuk kan verergeren en de tatoeage kan beschadigen. Je kunt wel zachtjes tikken op je tatoeage om de jeuk te verlichten. Een antihistaminicum of ice-pack kan ook helpen tegen de jeuk.

 

Let op de volgende alarmsymptomen, met name in de eerste week na het zetten van de tatoeage:

  • De jeuk wordt niet minder maar erger
  • De tatoeage blijft rood en warm
  • De huid blijft bloeden en geïrriteerd
  • Algemene ziekteverschijnselen zoals koorts of spierpijn

Deze kunnen wijzen op een complicatie zoals hierboven beschreven. Neem in dat geval contact op met een dokter om te beoordelen of een behandeling nodig is.

Een tatoeage blijft natuurlijk ook een mooie manier om een herinnering te vereeuwigen. Met de hierboven beschreven voorzorgsmaatregelen wordt de kans op vervelende bijeffecten minder en de herinnering des te mooier.

 

bron https://blog.klm.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.