Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 26 maart 2019 @ 00:50 door Travelboy , 867 keer bekeken

Een stedentripbestemming in Engeland, waar denk jij dan als eerste aan? Grote kans dat je antwoord Londen is. Maar Engeland heeft nog veel meer leuke steden binnen haar grenzen. In het noorden van het land wachten steden als Liverpool, Newcastle en Manchester je op, maar ook hidden gems als Hull en Leeds. Stap op de trein en ga cityhoppen langs deze voormalige industriesteden, waar het nu bruist van de kunst en cultuur en waar je struikelt over de leuke adresjes om te eten, drinken en shoppen. We selecteerden alvast de must do’s in deze vijf steden in Noord-Engeland voor je!
 
Cityhoppen langs steden in Noord-Engeland
Uitgestrekte nationale parken, kneuterige dorpjes en het populaire Lake District; je zou bijna zeggen dat in het hoge noorden alles om natuur draait. En inderdaad, de regio staat bekend om de prachtige groene natuur en de vele outdoormogelijkheden, maar vergeet het stadsleven niet. Want dat is er wel degelijk. Liverpool en Manchester ken je vast op z’n minst van naam, maar dit zijn slechts twee van de vele steden in Noord-Engeland die een bezoek waard zijn. Het leuke is dat je niet meer hoeft te kiezen, je kan de leukste steden in Noord-Engeland nu namelijk eenvoudig én voordelig met elkaar combineren
 
Cityhoppen met de North of England City Experience
Met het gloednieuwe treinticket van de TransPennine Express reis je nu simpel en snel naar alle vijf de steden. Met dit treinticket bepaal je zelf je route en heb je vier dagen de tijd om je te verplaatsen tussen de verschillende steden binnen een periode van acht dagen. Je betaalt zo een stuk minder dan wanneer je losse tickets zou kopen en kunt in alle vrijheid lekker cityhoppen. Een comfortabele en bovendien milieuvriendelijke manier van reizen, waarbij je onderweg ook nog veel van het Noord-Engelse landschap meekrijgt. Zeker weten dat je niets van de hoogtepunten mist? Boek dan via House of Britain de 10-daagse reis ‘Cities of the North’. Je hebt dan genoeg tijd om alle steden te bezoeken en je accommodatie en de ferry overtocht worden helemaal voor je geregeld. Je start tijdens deze reis in Newcastle, pakt van daaruit de trein naar Liverpool en vervolgt je route via Manchester en Leeds naar Hull. Wat daar eigenlijk allemaal te zien is? Wij helpen je op weg!
 
Levendig en veelzijdig Newcastle
Newcastle is onder Nederlanders inmiddels vrij bekend, maar wel voornamelijk om te shoppen of voetbalwedstrijden te bezoeken. Heb je daar net als ik niet heel veel mee, dan is deze stad nog steeds een aanrader. Newcastle leeft namelijk 24/7. Een stad waar je tijdens je treinreis langs steden in Noord-Engeland zeker twee volle dagen voor zou moeten uittrekken.
 
Kunstliefhebbers kunnen hun hart namelijk ophalen in de vele musea, waaronder het BALTIC Centre For Contemporary Art (breng ook een bezoek aan de rooftopbar!). En een bezoek aan het kasteel van Newcastle (what’ in a name…) mag natuurlijk ook niet ontbreken. Je zal zien dat Newcastle een enorm diverse stad is, waar je van de futuristische Millenium Bridge naar de eeuwenoude stadsmuren loopt en van de typisch Britse Grainger Market naar het karakteristieke China Town. Een stad die mij oprecht heeft verrast!

Muzikaal en cultureel erfgoed in Liverpool
Het culturele hart van Noord-Engeland, dat is Liverpool. Geboortestad van The Beatles en trotse bezitter van flink wat UNESCO Werelderfgoed. Liverpool heeft de afgelopen decennia haar industriële imago om weten te zetten naar die van een stoere stad vol bezienswaardigheden. Klassiekers die je tijdens een stedentrip Liverpool niet over mag slaan zijn Tate Liverpool voor een flinke dosis moderne kunst, Liverpool Cathedral (de grootste van Groot-Brittanië) en de British Museum Experience, waar je wordt meegenomen op een reis door de Britse muziekgeschiedenis.

Ga daarnaast even shoppen in het alternatieve Bold Street, gevolgd door een lekkere maaltijd in een van de vele Instagramwaardige hotspots die deze buurt rijk is. Breng voor je weer vertrekt een paar uurtjes door in de up and coming Baltic Triangle; waar het in, op en tussen de industriële gebouwen nu wemelt van de eigenzinnige barretjes en restaurants en waar altijd wel ergens live muziek klinkt. Sla de taxi over, want de wandeling hier naartoe leidt je langs waanzinnige street art!

Entertainment hoofdstad Manchester
Als thuisbasis van Manchester United is voetbal onlosmakelijk verbonden met deze stad. Voetballiefhebbers weten deze Noord-Engelse stad dan ook best te vinden, maar waar is Manchester nog meer om bekend? Van alle steden in Noord-Engeland is Manchester toch wel de hoofdstad van entertainment te noemen. Met een waslijst aan grote musea, een indoor skihal en eindeloze keuze uit bioscopen, theaters en clubs waar je tot in de vroege uurtjes kunt stappen. Maar buiten dit moderne vertier vind je in Manchester ook prachtige Gotische architectuur en zit je binnen no time midden in de natuur, met meer dan genoeg wandelpaden nabij Hollingworth Lake en Heaton Park bijvoorbeeld. Ideaal als je tijdens je tour langs de vijf steden in Noord-Engeland even een break van het stadsleven zoekt!

Klassiek Engels Leeds
Leeds is een van de steden in Noord-Engeland die je wellicht niet op zichzelf voor een stedentrip uit zou kiezen. En dat is juist het leuke van deze treinreis. Zo ontdek je namelijk dat een dagje Leeds echt een verrassing is. Leeds is misschien wel het beste voorbeeld van de nieuwe look die de Noord-Engelse steden de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. En dat heeft deze ooit zo grauwe industriestad te danken aan de toestroom van nieuwe initiatieven die de stad moesten verjongen. De afgelopen jaren openden er diverse musea, maar vooral ook ontzettend veel leuke cafés en restaurants en staat de kalender vol met culturele events. Ook de moeite waard zijn de ruïnes van Kirkstall Abbey en de Leeds Cathedral. En ben je gezegend met wat zon tijdens je bezoek, dan is het in Roundhay Park (een van de grootste stadsparken in Europa!) heerlijk wandelen of picknicken.

Opgepoetste havenstad Hull
De laatste en ongetwijfeld ook minst bekende stop op de route is Hull. Dankzij de ligging verkreeg het status als belangrijkste haven aan de oostkust van Engeland en ontwikkelde zich als echte industriestad. Maar met het verdwijnen van de industrie, was Hull gedoemd een verlaten havenstad te worden. Dat tij is de laatste jaren gekeerd, en in 2017 werd de stad zelfs benoemd tot UK City of Culture. Het gevolg was een flinke boost in bezoekers én nieuwe trekpleisters. Hoewel Hull nog altijd geen stad is waar je dagenlang het stadsleven gaat ervaren, is het wel een hele leuke aanvulling aan je reis langs steden in Noord-Engeland omdat het weer een heel eigen karakter heeft.

Verlaten havenpandjes kregen hier een volledige make-over. Slenter sowieso door de Old Town over klinkerstraatjes en langs idyllische huizen in Georgiaanse bouwstijl. Haal een lekkere lunch in de oude Trinity Market, waar tegenwoordig hippe food trucs te vinden zijn. Maar de leukste verrassing van Hull vind je bij Fruit Market, gelegen aan de haven. De verlaten havenpanden hebben hier een make-over gekregen en worden nu bezet door kunstateliers, vintage winkeltjes en eigenzinnige cafés.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.