Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 26 oktober 2019 @ 00:07 door Travelboy , 598 keer bekeken

Wetenschappers van Reaction Engines, gevestigd in Oxfordshire, Engeland, zijn bezig met het ontwikkelen van een motor die de hoeveelheid tijd die we in de lucht doorbrengen aanzienlijk kan verminderen.

 

Synergetic Air Breathing Rocket Engine, of SABER, is een nieuw motorconcept dat is ontworpen voor zowel lucht- als ruimtevaartuigen om ze naar hogere snelheden dan ooit tevoren voort te stuwen. In tegenstelling tot straalmotoren, die alleen in staat zijn een voertuig tot Mach 3 te krijgen (drie keer de snelheid van geluid), zijn SABER-motoren in staat om Mach 5.4 in de lucht te houden tijdens een commerciële vlucht, en Mach 25 buiten de atmosfeer, voor ruimtevluchten. 

 

Met een SABER-motor zouden commerciële vluchten van Londen naar Sydney, die normaal gesproken ongeveer 20 uur duren, kunnen worden teruggebracht naar 4,5 uur. Vluchten van Londen naar New York zouden zelfs iets meer dan een uur duren, in plaats van acht. Zulke vluchten zouden ook duurzamer en goedkoper zijn dan huidige vliegreizen, omdat SABER wordt aangedreven door een combinatie van waterstof en zuurstof. 

 

Reizen met hypersonische snelheden als deze, brengt meestal enorme hitte-uitdagingen met zich mee omdat zo snel reizen ervoor zorgt dat de binnenkant van motoren smelten. SABER heeft dit probleem aangepakt door een verkoelingsysteem te ontwikkeling die de warmte onttrekt via fijne buizen die worden gevoed met gekoeld helium. De afgezogen warmte wordt vervolgens gebruikt om de motor aan te drijven.

 

Er vinden momenteel proeven plaats in Denver, Colorado, met plannen om tegen midden 2020 testvluchten te starten voordat de motor in 2030 klaar is voor commerciële vluchten. 

 

bron: www.lonelyplanet.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.