Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 16 oktober 2019 @ 00:00 door Travelboy , 728 keer bekeken

De vakanties zijn voorbij, maar de toeristenbelasting houdt de gemoederen nog steeds bezig op de Veluwe. Verschillende campings hebben mensen die binnen de eigen gemeentegrenzen op vakantie zijn geweest deze belasting laten betalen, bericht dagblad De Stentor. Dat mag niet. Wat zijn de overige voorwaarden van toeristenbelasting? En waarom moeten we het eigenlijk betalen? 

Waarom moeten wij toeristenbelasting betalen?

 

Wanneer u op vakantie gaat naar een gemeente waar u niet ingeschreven staat, is de kans groot dat u toeristenbelastring moet betalen. In Nederland mag elke gemeente zelf weten of zij toeristenbelastring heft en hoe hoog dit bedrag is. De inkomsten die via de toeristenbelasting worden verkregen, komen bovenop de toeristenvergoeding die elke gemeente van het Rijk krijgt. Omdat deze vergoeding de kosten meestal niet dekt, wordt er dus toeristenbelasting in rekening gebracht. Over het algemeen betaalt men in gemeenten waar veel toeristen komen meer toeristenbelasting dan in gemeenten waar relatief weinig bezoekers van buitenaf komen.

Waar wordt het voor gebruikt?

 

Alle inkomsten die gemeenten halen uit de toeristenbelasting, moeten zij in principe investeren in de toeristensector. Denk aan extra schoonmaakkosten of onderhoud aan zwembaden. Hoewel de inkomsten dus een duidelijk bestedingsdoel hebben, is het niet te controleren of het ook daadwerkelijk hieraan wordt uitgegeven. De inkomsten uit de toeristenbelasting vloeien immers door naar de algemene middelen van de gemeente. Critici bestempelen deze belastingvorm om deze reden als melkkoe en willen dat het wordt afgeschaft.

Hoeveel verdienen gemeenten aan toeristenbelasting?

 

Melkkoe of niet, feit is dat gemeenten behoorlijk wat verdienen aan de toeristenbelasting. De laatste jaren groeien de opbrengsten gestaag. In 2016 ontvangen de gemeenten gezamenlijk 188,6 miljoen aan deze heffing, wat 8,6 procent meer is dan in 2015. Dat blijkt uit een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2019 zijn de inkomsten nog hoger. Uit de meest recente cijfers van het CBS valt op te maken dat er in 2019 bijna 300 miljoen wordt verdiend aan de toeristenbelasting. Met name Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht heffen veel toeristenbelasting. Andere toeristische plekken, zoals het eiland Texel, kunnen er ook wat van. In een artikel uit de Gooi- en Eemlander uit 2016 blijkt dat hier 30 procent van de alle heffingsinkomsten bestaat uit toeristenbelasting. Dat staat gelijk aan zo’n 4,4 miljoen euro. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit bedrag alleen maar zal stijgen, want de gemeente Texel is voornemens om het bedrag in 2020 te verhogen naar 2,20 euro per persoon per nacht. Nu is dat nog 1,85 euro per persoon per nacht.

 

bron: www.maxvandaag.nl



Reacties

  • Hans42
    vrijdag 17 december 2021, 19:06

    De stelling dat gemeenten de inkomsten van toeristenbelasting in principe moeten investeren in de toeristische sector is niet juist. Zie https://www.ostraka.nl/Ondernemer/Gemeentelijke_belasting/Toeristenbelasting.html "De naam toeristenbelasting geeft alleen aan waarover wordt geheven, maar het zegt niets over de besteding van de belastingopbrengst. Toeristenbelasting is een algemene belasting. Dit betekent dat de gemeente niet verplicht is om de belastingopbrengst te gebruiken om toeristische voorzieningen te bekostigen (Hof Amsterdam 8 maart 2002, betreffende gemeente Haarlemmermeer)."

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.