Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 16 september 2019 @ 00:01 door Travelboy , 701 keer bekeken

Veel Nederlanders vertrekken in de winter richting de Alpen. Helaas is dit voor mensen met autisme, ADHD en ADD lang niet altijd haalbaar. Dat komt omdat er tijdens zo’n vakantie lang niet altijd rekening wordt gehouden met deze beperkingen. Dat betekent echter niet dat je daarom niet op wintersport moet gaan. Er zijn genoeg mogelijkheden om met deze beperking wél op wintersport te gaan. 

Wintersport met autisme, ADHD en ADD

 

Bijna iedereen kent wel iemand met autisme, ADHD of ADD. Of misschien heb je hier zelf wel last van. Dan weet je dat op wintersport gaan voor hen niet even makkelijk is als voor jou of mij. Weinig zelfvertrouwen, nieuwe ervaringen en nog een tal van andere prikkels zorgen ervoor dat iemand met deze beperking een drempel ervaart om hieraan te beginnen. Dat is natuurlijk jammer, aangezien wintersport juist een hele leuke activiteit is met het hele gezin.

 

Problemen

 

Een groot probleem is dat skilessen vaak in groot groepsverband worden gegeven. Hierbij skiën er al snel tien kinderen achter de skileraar aan, waardoor er weinig aandacht is voor de kinderen individueel. Een grote tekortkoming voor kinderen met een beperking als autisme, ADHD en ADD, aangezien zij juist extra aandacht en begeleiding nodig hebben tijdens deze nieuwe ervaring.

 

Een ander probleem is dat er veel nieuwe ervaringen zijn tijdens de wintersportvakantie. Het is namelijk niet alleen het skiën of snowboarden dat nieuw is, maar je bent ook uit je vertrouwde omgeving. Zo slaap je bijvoorbeeld niet in je eigen bed en staan er allemaal bergen in de achtertuin. Kortom allemaal nieuwe indrukken waar mensen met autisme, ADHD en ADD niet altijd even makkelijk mee om kunnen gaan.

 

Ritme en regelmaat

 

Gelukkig heeft een wintersport met autisme, ADHD en ADD ook genoeg positieve kanten. Voor veel mensen met autisme, ADHD en ADD is onder andere ritme en regelmaat erg belangrijk. Tijdens de wintersportvakantie heb je dit. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe zo’n dag eruitziet.

 

Ritme tijdens de wintersport

  • - Opstaan
  • - Skikleding aantrekken
  • - Ontbijt
  • - Naar de piste
  • - Aantal afdalingen skiën
  • - Lunch
  • - Aantal afdalingen skiën
  • - Terug naar de accommodatie

Tips

 

  • - Voor mensen met autisme, ADHD en ADD kan het helpen om voor privéles te kiezen. Hierbij kan de skileraar namelijk zijn of haar aandacht volledig op deze persoon richten en kan deze rekening houden met de persoonlijke wensen van de klant.
  •  
  • - Het kan helpen om naar een wat kleiner en onbekender skigebied te gaan. Hier is het vaak veel rustiger, waardoor bij sommigen de prikkels van drukte zoveel mogelijk kunnen worden beperkt. Daarnaast is het aan te raden om de wintersportvakantie buiten de schoolvakanties te plannen. Ook organiseren sommige organisaties wintersportreizen voor mensen met een beperking, zoals bijvoorbeeld Uphill.
  •  
  • - Oefen vooraf alvast in een skihal in Nederland. Hierdoor zal het skiën of snowboarden niet meer helemaal nieuw zijn tijdens de wintersportvakantie. Mensen met autisme ADHD of ADD weten op die manier alvast een beetje wat ze kunnen verwachten. Hierdoor wordt de stap naar de echte sneeuw een stukje kleiner.

Op wintersport met Uphill

 

Zie je het niet zitten om dit alles zelf te moeten regelen? Dan is een wintersport met Uphill perfect voor jou. Het bedrijf is gespecialiseerd in skiles voor mensen met autisme, ADHD, ADD en andere beperkingen. Uphill organiseert in- en outdoor skilessen. Voor iedere individu wordt een passend programma gemaakt door een team van gecertificeerde instructeurs. Iedereen is anders en daarom is het belangrijk dat alle wensen en behoeften van de klant daarop worden aangepast. Uiteraard staat plezier in het skiën centraal. Op die manier kan iedereen kennis maken met de mooiste sport ter wereld! Uphill biedt lessen in Nederland, maar ook in de Alpen. Daarnaast bieden zij de mogelijkheid om een complete wintersport samen te stellen. Meer weten? Meld je aan voor een kennismakingsgesprek.

 

bron: https://skiinformatie.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.